Milióny Slovákov netušia, ako si vypočítať výšku kľúčovej penzie. Stačí splniť tieto podmienky (PREHĽAD)

  • Výška vdovského dôchodku nie je polovica penzie manžela
  • Vo všeobecnosti ide o 60 % dôchodku zosnulého
  • Je potrebné splniť množstvo podmienok
peniaze vdova
Ilustračná fotografia Archív Canva
  • Výška vdovského dôchodku nie je polovica penzie manžela
  • Vo všeobecnosti ide o 60 % dôchodku zosnulého
  • Je potrebné splniť množstvo podmienok

Strata milovaného partnera je nepochybne jedným z najťažších momentov v živote človeka. V takýchto chvíľach môže byť vdovský dôchodok malou, ale dôležitou oporou, ktorá zabezpečí aspoň základný finančný príjem.

Avšak mnoho ľudí nevie presne, ako sa tento dôchodok vypočítava a kto má naň nárok, čo môže spôsobiť zmätok a neistotu v už aj tak ťažkom období. Preto je dôležité porozumieť mechanizmom a pravidlám, ktoré sa vzťahujú na vdovský dôchodok.

Kto a kedy ho môže dostať?

Vdovský dôchodok je pravidelná peňažná dávka, ktorú poskytuje Sociálna poisťovňa zo starobného alebo invalidného poistenia. Jeho cieľom je zabezpečiť pozostalým ženám finančnú podporu v prípade úmrtia ich manžela.

Tento dôchodok je určený ženám, ktoré boli so zosnulým mužom zosobášené, pričom sa neberie ohľad na to, ako dlho trvalo ich manželstvo. Nárok na vdovský dôchodok nevzniká automaticky, ale je podmienený určitými pravidlami a postupmi.

Nárok na vdovský dôchodok vzniká, ak zosnulý manžel ku dňu smrti poberal starobný, invalidný alebo predčasný starobný dôchodok. Rovnako má vdova nárok na tento dôchodok, ak jej manžel síce nepoberal žiadny z uvedených dôchodkov, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok.

dochodok
zdroj: Freepik/@shurkin_son

Ďalšou situáciou, kedy vzniká nárok na vdovský dôchodok, je smrť manžela v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Ak manžel ku dňu smrti nepoberal starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, ale získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, aj v tomto prípade má pozostalá manželka nárok na vdovský dôchodok.

Výpočet vdovského dôchodku závisí od toho, aký dôchodok poberal alebo na aký mal nárok zosnulý manžel. Ako pripomína denník Pravda, všeobecne platí, že vdovský dôchodok tvorí 60 % z dôchodku manžela. Tento výpočet sa zakladá na starobnom, predčasnom starobnom alebo invalidnom dôchodku, ktorý zosnulý poberal alebo na ktorý mal nárok.

Ak manžel poberal predčasný starobný dôchodok, ktorý nebol vyplácaný nepretržite, suma vdovského dôchodku sa bude odvíjať od dôchodku, na ktorý mal nárok ku dňu smrti. Pre prípady, keď manžel zomrel pred 1. januárom 2013 a poberal predčasný starobný dôchodok, môže vdova požiadať o nový výpočet vdovského dôchodku, pričom suma sa určí rovnakým spôsobom ako pre prípady po tomto dátume.

Žiadosť a výnimky

Žiadosť o vdovský dôchodok sa podáva v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska pozostalej. Pri podaní žiadosti bude vdova potrebovať niekoľko dokladov, vrátane platného občianskeho preukazu alebo cestovného pasu, sobášneho listu a úmrtného listu manžela. Ak zosnulý manžel ešte pracoval a nepoberal dôchodok, je potrebné doložiť aj ďalšie doklady, ako napríklad výučný list alebo diplom.

Nárok na výplatu vdovského dôchodku trvá zvyčajne dva roky od smrti manžela. Po uplynutí tejto doby môže vdova poberať dôchodok len v určitých prípadoch, napríklad ak dosiahla dôchodkový vek, stará sa o nezaopatrené dieťa, alebo je invalidná.

Vdovský dôchodok zaniká, ak vdova uzavrie nové manželstvo alebo ak úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela.

Zdroje: Pravda, Sociálna poisťovňa

Najnovšie videá

Trendové videá