Silné búrky bičujú Slovensko. Príde extrémny vietor 125 km/hod aj bleskové povodne, varujú meteorológovia

  • SHMÚ varuje pred povodňami
  • Celú územie Slovenska dnes potrápili búrky
povodne, blesk
Archív Canva
  • SHMÚ varuje pred povodňami
  • Celú územie Slovenska dnes potrápili búrky

Počasie si v posledných dňoch nedá pokoj a mení nálady častejšie než v apríli. Najmä posledné dni silné horúčavy striedajú divoké dažde a dnes dokonca SHMÚ vydal výstrahy pred povodňami. Okrem toho, Zvolen zasiahla mimoriadne silná búrka.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad kvôli hrozbe prívalových povodní. Dôvodom sú očakávané prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť vzostup vodných hladín. Výstrahy pred povodňami sú platné do 18:00 hod.

Okrem toho SHMÚ varuje pred vysokými teplotami. V okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky platí druhostupňová výstraha, pričom teploty môžu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Teploty do 34 stupňov Celzia sa očakávajú v Nitrianskom a Trnavskom kraji, ako aj v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja, kde platí výstraha prvého stupňa.

Silné búrky trápia Slovensko

SHMÚ upozorňuje aj na riziko búrok v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v okrese Prievidza. Výstraha je platná do 23:00 hod., v niektorých okresoch až do polnoci. Búrky môžu sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodiny, nárazy vetra do 85 kilometrov za hodinu a krúpy. Vo viacerých okresoch platí druhý stupeň výstrahy.

Mimoriadne silná supercelárna búrka zasiahla Zvolen a okolie, prinášajúc prívalový dážď, veľké krúpy s priemerom až 5 cm a silný vietor. Tieto podmienky môžu byť obzvlášť nebezpečné kvôli veľkým krúpam hnaným vetrom. Aj v širšom okolí sa tvoria pomaly sa pohybujúce búrky, ktoré môžu priniesť vysoké úhrny zrážok a vrstvy krúp. SHMÚ ocení hlásenia o sprievodných javoch.

V okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Detva a Banská Štiavnica platí výstraha tretieho stupňa pred búrkami. SHMÚ varuje pred silným dažďom. Spadnúť môže 60 milimetrov zrážok za 30 minút. Vietor môže fúkať rýchlosťou 125 km/h. Objaviť sa môžu krúpy s priemerom približne päť centimetrov.

V týchto okresoch platí aj výstraha druhého stupňa pred povodňami. Pre okresy Žilina – Rajčanka, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Brezno platí výstraha prvého stupňa pred povodňami.

Výstrahy pred búrkami nižších stupňov sú vyhlásené najmä v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji.

20 000 bleskov

Podľa portálu iMeteo bolo počas dnešného dňa zaznamenaných takmer 20-tisíc bleskov. Dnešné búrky sú spôsobené rozpadávajúcim sa studeným frontom spojeným so stredom tlakovej níže nad južnou Škandináviou a rozširujúcim sa okrajom tlakovej výše zo západu do strednej Európy.

Búrky sa vyskytovali už počas nočných hodín, pokračovali ráno a okolo poludnia. Popoludní sa búrky ešte viac zosilnili a ich intenzita stále rastie. Východné Slovensko zažíva búrky už niekoľko dní, čo spôsobilo výraznú nasýtenosť pôdy. 

„Dnešné búrky sú príznačné najmä výraznou bleskovou aktivitou. Nad stredným a východným Slovenskom už zaznamenali 17 647 bleskov. Keďže s búrkami treba počítať aj naďalej, toto číslo dnes ešte porastie,“ varujú meteorológovia. 

Dnešné búrky sú podľa iMeteo charakteristické výraznou bleskovou aktivitou. Okrem bleskov sú búrky sprevádzané aj silnými lejakmi. Za posledných dvanásť hodín, do 14:00 hod., priniesli búrky na Slovensko desiatky milimetrov zrážok. Napríklad zrážkomerná stanica v Kapušanoch pri Prešove namerala 51,3 mm zrážok. Slovensko si od búrok hádam oddýchne už o pár dní.

Zdroje: SHMÚ, TASR, iMeteo

Najnovšie videá

Trendové videá