Tatry sa zásadne zmenia. Minister Taraba predstavil kontroverzné plány pre národný park

  • Tomáš Taraba má pre TANAP veľké plány
  • Avizuje výstavbu viacerých zariadení
  • Chce dokonca predávať sadenice či vysádzať lesy
taraba tanap
Minister životného prostredia Tomáš Taraba TASR/Pavel Neubauer, Milan Kapusta
  • Tomáš Taraba má pre TANAP veľké plány
  • Avizuje výstavbu viacerých zariadení
  • Chce dokonca predávať sadenice či vysádzať lesy

Tatranský národný park (TANAP) čakajú významné zmeny, ktoré by mali zlepšiť jeho fungovanie a prispieť k rozvoju turistickej infraštruktúry.

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu plánuje niekoľko kľúčových projektov, ktoré by mali, aspoň podľa názoru ministerstva, priniesť pozitívne zmeny nielen pre návštevníkov, ale aj pre samotný národný park. Avizované plány však neunikli kritike.

Nové parkovacie domy

Ako informuje agentúra SITA, jedným z hlavných plánov je výstavba parkovacích domov, ktoré bude vlastniť správa národného parku. Prvý z nich by mal vyrásť pri lokalite Nové Štrbské Pleso, kde je okrem neho naplánovaná aj výstavba kruhového objazdu.

Minister Taraba zdôraznil, že ide o priestor s rozlohou viac ako 7-tisíc metrov štvorcových. „Bude to dosť silný, dominantný parkovací dom,“ komentoval. Tento krok by mal pomôcť upraviť parkovaciu politiku v národnom parku tak, aby zisky z parkovania plynuli priamo TANAP-u a nie súkromným podnikateľom, čím sa eliminuje parkovanie načierno.

Finančné prostriedky získané z parkovania majú byť investované do rozvoja národného parku a riešenia jeho súčasného deficitu.

Obnova turistickej infraštruktúry

Ako ďalej píše TASR, vybudovanie základnej infraštruktúry je podľa Tarabu takisto prioritou. Spomenul napríklad výstavbu sociálnych zariadení na Štrbskom Plese, ktoré už v spolupráci s mestom Štrba prebiehajú.

Obávaný odstrel medveďov nebude taký prísny. Taraba predstavil detaily
zdroj: TASR/Jakub Kotian

Plánujú sa aj nové turistické značenia a sanácia zosuvov pri Sliezskom dome a na Hrebienku. „Predchádzajúce vedenia národného parku sa tu hrali na ochranárov, no návštevníci v TANAP-e ani nemali kam ísť na toaletu,“ zdôraznil minister. Tieto kroky by mali výrazne zlepšiť komfort návštevníkov a prispieť k lepšiemu riadeniu turistických tokov.

Zlepšenie kvality lesov

Jedným z najväčších problémov, ktorým TANAP čelí, je podľa ministra zhoršujúca sa kvalita lesov. Slovenské monokultúrne smrekové lesy trpia škodcami, vysychajú a miznú. Taraba avizoval, že spustí projekt výsadby zmiešaných rezistentných lesov podľa odporúčaní odborníkov.

„Správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ale aj naše vlastné poznatky hovoria jasnou rečou. Slovenské monokultúrne smrekové lesy trpia, vysychajú a miznú nám pred očami,“ upozornil minister. Tento projekt by mal prispieť k dlhodobej udržateľnosti lesných ekosystémov v národnom parku.

TANAP ako dodávateľ sadeníc

V budúcnosti by sa TANAP mohol profilovať aj ako park na dodávanie sadeníc pre ostatné národné parky. Podľa Tarabu sa nebudú tieto sadenice brať z nejakých súkromných spoločností, ale primárne z národných parkov.

sadenice
zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Tento plán však vyvolal kritiku zo strany odborníkov a aktivistov. Ochranca prírody Erik Baláž pre denník Pravda komentoval, že úlohou národného parku nie je predávanie sadeníc stromov. „Národné parky nerúbu stromy a nesadia stromy. To nie je ich bežná prax,“ povedal Baláž.

Kritici zdôrazňujú, že namiesto toho by sa mali zamerať na vybudovanie interaktívnych informačných centier, škôl v prírode pre deti alebo sociálnych zariadení.

Zmeny kritizujú

Plánované zmeny v TANAPe sa stretli aj s kritikou zo strany iniciatívy My sme les a niektorých politických predstaviteľov. Aktivista Ondrej Kameniar, opäť pre denník Pravda, označil za neakceptovateľné prezentovať bezzásah v chránených lesoch ako príčinu nešťastia v Monkovej doline a využívať ju na obhajovanie zásahov v národných parkoch.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) kritizovala, že minister Taraba spolu so štátnym tajomníkom MŽP Filipom Kuffom ochrane prírody vôbec nerozumejú.

„Hovoria o obnove, ale chystajú ťažbu,“ cituje poslankyňu TASR. Podľa nej kombinácia chýbajúcej elementárnej znalosti problematiky a bočných záujmov spôsobuje najväčšie škody Tatrám.

Zdroje: SITA, TASR, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá