„Všade striekala krv,“ opísal Trump hrôzostrašné momenty atentátu. Prijal nomináciu od republikánov

  • Donald Trump sa stal oficiálne nominantom Republikánskej strany na prezidenta
  • Opísal detaily z atentátu i svoj volebný program
Donald Trump streľba
TARS/AP, Julia Nikhinson
  • Donald Trump sa stal oficiálne nominantom Republikánskej strany na prezidenta
  • Opísal detaily z atentátu i svoj volebný program

Donald Trump sa stal po tretíkrát nominantom Republikánskej strany na prezidenta. Bývalý prezident prijal nomináciu vo štvrtok večer miestneho času na záver štvordňového republikánskeho zjazdu v Milwaukee, ktorý sa konal krátko po tom, čo Trump v sobotu prežil pokus o atentát, pripomína TASR.

„Dnes večer s vierou aj oddanosťou hrdo prijímam vašu nomináciu na prezidenta Spojených štátov,“ povedal Trump.

Pri prejave mal obviazané ucho, ktoré mu zasiahol útočník v štáte Pensylvánia. Išlo o vôbec prvý prejav Trumpa od soboty, keď k incidentu došlo.

Trump je presvedčený, že v novembrových voľbách zvíťazí, a tvrdí, že zjednotí polarizovanú spoločnosť Spojených štátov.

„O štyri mesiace dosiahneme neuveriteľné víťazstvo,“ povedal davu. Dodal, že „bude prezidentom celej Ameriky, nielen polovice Ameriky.“

Celý nominačný zjazd v Milwaukee, Wisconsin, bol výrazne ovplyvnený pokusom o atentát na bývalého prezidenta. Počas sobotného predvolebného mítingu v Pensylvánii na neho 20-ročný Thomas Matthew Crooks niekoľkokrát vystrelil, na čo Americká tajná služba reagovala zastrelením útočníka.

Bývalý prezident sa viackrát vo svojej reči vracal k incidentu a opísal aj detaily z osudného dňa. 

„Všade tiekla krv, no istým spôsobom som sa cítil veľmi bezpečne, pretože som mal Boha na svojej strane,“ povedal Trump.

Trump požiadal o minútu ticha na počesť dobrovoľného hasiča Coreyho Comperatoreho, ktorý pri atentáte zahynul, keď chránil svoju rodinu. Účastníkom zjazdu v Milwaukee zároveň povedal, že pred nimi stojí len vďaka milosti všemohúceho Boha“.

Bývalý prezident začal svoj prejav jemnejšie, potom sa však vrátil k svojím konšpiráciám 

Sedemdesiatosemročný podnikateľ začal svoj vyše 1,5-hodinový prejav jemnejším tónom, ako obvykle, poznamenáva agentúra AP. Neskôr sa však vrátil k svojej tradičnej rétorike, načrtol svoje priority v oblasti nelegálnej imigrácie a hospodárstva a opäť spomínal svoje nepravdivé teórie o volebných podvodoch a obvineniach, ktorým čelí.

V prejave sa obrátil aj na demokratov, vyzývajúc ich, aby prestali s honbou na čarodejnice“, ktorá je podľa neho proti nemu vedená. Ako argument použil pondelňajšie rozhodnutie sudkyne z Floridy, ktorá zrušila obvinenia týkajúce sa narábania s tajnými vládnymi dokumentmi. Sudkyňa Aileen Cannonová vyhovela žiadosti Trumpových právnikov, ktorí spochybňovali vymenovanie osobitného prokurátora Jacka Smitha. Ten sa však proti rozhodnutiu ešte môže odvolať.

Bývalý americký prezident zopakoval svoje nepravdivé tvrdenia o podvodoch, ktorých sa podľa neho mali dopustiť demokrati pri prezidentských voľbách v roku 2020, kde ho porazil súčasný prezident Joe Biden. Vo svojom prejave Bidena len raz priamo spomenul menom a obvinil ho z toho, že spôsobil viac škody ako „desať najhorších prezidentov v amerických dejinách“.

Trump tiež prisľúbil dokončenie múru na americko-mexickej hranici. Tvrdil, že Amerika upadá a „invázia“ prisťahovalcov jej priniesla „deštrukciu“ a „utrpenie“. Zároveň avizoval, že ako prezident by zastavil rozsiahle výdavky Bidenovej administratívy na boj proti klimatickej zmene.

Podľa agentúry DPA tiež uviedol, že vyrieši všetky „krízy“ v USA, ako aj medzinárodné problémy. Na domácej scéne sa zameral okrem prisťahovaleckej aj na „inflačnú krízu“ a prisľúbil vytvorenie nových pracovných miest.

„Ukončím každú medzinárodnú krízu, ktorú súčasná (americká) administratíva spôsobila, vrátane strašnej vojny s Ruskom a Ukrajinou, ku ktorej by nikdy nedošlo, keby som bol prezidentom, aj vojny spôsobenej útokom na Izrael, ku ktorej by nikdy nedošlo, keby som bol prezidentom,“ povedal.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá