V obľúbenej destinácii Slovákov objavili nebezpečné morské tvory: Stačí jeden dotyk a hrozí smrť

  • V Španielsku úrady varujú pred mechúrovkou portugalskou
  • Turisti by si mali dávať pozor
Mechúrovka portugalská, ľudia na pláži
Ilustračné foto: Wikipedia/NOAA/OER, Unsplash/Edin
  • V Španielsku úrady varujú pred mechúrovkou portugalskou
  • Turisti by si mali dávať pozor

Dovolenka je pre väčšinu ľudí časom oddychu, relaxu, vody či slnka. Avšak aj na dovolenke sa oplatí zostať v strehu, v opačnom prípade môžu turistom hroziť vážne komplikácie či dokonca ohrozenie na živote. 

V Španielsku sa objavili smrteľne nebezpečné morské tvory

Len nedávno španielske úrady varovali pred mechúrovkou portugalskou, ktorá je smrteľne nebezpečná. Ide o pŕhlivca podobného medúze, ktorý je pre svoj tvar nazývaný aj „portugalská galéra“ alebo „modrý portugalský bojovník“.

Aj s chápadlami dosahuje obvykle dĺžku okolo 10 metrov, avšak v niektorých prípadoch to môže byť až 30 metrov. Dotyk s jedovatou mechúrovkou môže byť pre človeka veľmi nebezpečný, ba dokonca až smrteľný. Mechúrovky spozorovali na plážach Baskicka na pobreží Atlantiku, informuje webová stránka 20minutos.

Dokopy desať nebezpečných morských tvorov bolo videných na plážach v San Sebastiáne, ďalšie štyri na plážach oblasti Ondarreta a Sagüés a dve v La Zurriole v Kursaale. Na poslednom menovanom mieste došlo v utorok (16. 7.) aj k incidentu, pri ktorom zasahovali záchranári. Mechúrovka portugalská tam poranila maloleté dievča. 

Incident sa udial popoludní a podľa mestských zdrojov bolo dievča ošetrené na mieste bez komplikácií a nebolo potrebné ju prevážať do nemocnice. 

Mestská rada v San Sebastiáne už pred pár dňami na sociálnej sieti X upozornila na výskyt nebezpečných mechúroviek. Na plážach už bola vyvesená biela vlajka ako varovanie. Ak sa v oblasti objaví viac ako 15 jedincov, bude vyvesená červená vlajka. 

Pri popŕhlení týmito morskými tvormi (ktoré je veľmi bolestivé) sa odporúča miesto bodnutia čím skôr vyčistiť morskou vodou, odstrániť prípadné kusy mechúrovky a vyhľadať lekársku pomoc. 

Tienisté stránky rozvinutého turizmu 

Pred časom sme ťa informovali, že Španielsko v roku 2023 privítalo rekordný počet zahraničných turistov, viac ako 84 miliónov. To predstavovalo nárast o 17 % oproti predchádzajúcemu roku 2022 a dokonca zvýšenie o 1 % oproti roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie COVID-19. Oznámil to ešte v januári tohto roku minister cestovného ruchu Jordi Hereu, ktorý očakáva ďalší nárast počtu zahraničných návštevníkov aj v tomto roku, informovala TASR na základe správy Reuters.

Avšak tunajší rozvinutý turizmus má aj tienisté stránky. Napríklad na Kanárskych ostrovoch, ktoré minulý rok navštívilo 16 miliónov turistov, má nemalá časť domácich už turistov „po krk“. Mnoho miestnych obyvateľov totiž v poslednom čase vyjadruje nespokojnosť s tým, že z rozkvitajúceho turizmu na ostrovoch nemajú žiadny prospech. Naopak, bývanie je pre domácich čoraz komplikovanejšie a platy zostávajú stále nízke, informovalo Deutsche Welle (DW). 

V Španielsku, ktoré je druhou najnavštevovanejšou krajine sveta, vzniklo aj „antituristické“ hnutie, ktoré núti úrady k zosúladeniu záujmov miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím cestovného ruchu. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Zdroje: 20minutos, X/Ayto San Sebastián, TASR, Deutsche Welle, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá