Povinné poistenie elektrických kolobežiek je tu. Slovákom od tohto dátumu pribudnú nové poplatky (PREHĽAD)

  • Zákon o PZP vstupuje do platnosti
  • Pripomíname, čo všetko sa ním mení a aké povinnosti ti vznikajú
Zákon o PZP, poistenie pre kolobežky, poistenie elektrických kolobežiek, polícia a nehoda
Ilustračné foto Archív Canva, TASR/Lukáš Grinaj
  • Zákon o PZP vstupuje do platnosti
  • Pripomíname, čo všetko sa ním mení a aké povinnosti ti vznikajú

Posledný mesiac letných prázdnin už pomaly klope na dvere a neprinesie len záver leta pre školákov. Chystá aj veľké zmeny v povinnom zmluvnom poistení (PZP). Pripomeňme si preto, čo vlastne Slovákov od prvého augusta čaká. Okrem iného prichádza aj povinnosť poistiť si elektrické kolobežky.

Ako informujú Hospodárske noviny, tento dopravný prostriedok má množstvo nadšencov aj kritikov. Napriek opakovanému spochybňovaniu jeho bezpečnosti sa stal veľkou súčasťou prepravy v rámci miest. Či už pri verejných kolobežkách dostupných na požičanie pre verejnosť, alebo pri kolobežkách v súkromnou vlastníctve.

Avšak podľa štatistík, ktoré portál citoval od poisťovne Uniqa, sa nehodovosť súvisiaca s e-kolobežkami zvýšila až 10-násobne za päť rokov. Môže za to nepostačujúca stabilita vo vyššej rýchlosti. Okrem toho si však kolobežkára ostatní účastníci cestnej premávky nevšimnú tak ľahko ako motocykle či cyklistov. A HN Online upozorňuje aj na riziko nárazu do odparkovaných vozidiel.

Zmeny v poistení

Ako sme už informovali, začína platiť novela, ktorá reaguje na eurosmernicu vyžadujúcu napríklad zavedenie poistného pre elektrokolobežky vo všetkých členských krajinách EÚ. Od začiatku apríla to platí u susedov v Česku. Zmien je hneď niekoľko, no začnime tými spomínanými.

PZP sa zavádza pre elektrické kolobežky a segwaye, ktorých konštrukčná rýchlosť presahuje 25 kilometrov za hodinu. Povinnosť ťa pritom neminie, ani ak tvoja kolobežka dosahuje rýchlosť viac ako 14 km/h a váži viac ako 25 kilogramov. Znamená to teda, že väčšinu kolobežiek tieto zmeny nepostihnú, uvedené hodnoty totiž nedosahujú.

Čoho sa ešte dotkne novela?

Prináša ďalej zmeny v regresných nárokoch poisťovní. Ak si poistenec nesplní niektorú povinnosť, poisťovňa smie krátiť vyplatené poistné maximálne do výšky 50 percent. Ak sa poistná udalosť nahlási do 15 dní, regres sa zníži na 30 percent. V prípade, že si však klient nesplní povinnosť kvôli objektívnym dôvodom, regres nebude platiť vôbec.

Ďalej sa mení mechanizmus výpočtu škôd. Ten má riadiť vyhláška ministerstva spravodlivosti. Doterajší systém určovania výšky škôd sa totiž často javil ako silne nejednotný, a to viedlo k nespokojnosti klientov, prípadne súdnym sporom.

V súčasnosti ti v prípade, že nemáš platné PZP, hrozí pokuta od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Novela túto sadzbu zvyšuje a zavádza pokuty od 50 eur do 5 000 eur.

Zvyšujú sa tiež limity krytia. Pôvodná suma 5 240 000 eur za škodu bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených by mala narásť na 6 450 000 eur. Výška poistného krytia 1 050 000 eur sa zvýši na 1 300 000 eur.

Novela zákona zavádza aj zlepšenie výmeny informácií o poistených vozidlách v rámci Európskej únie. Poisťovne budú povinné elektronicky posielať údaje o poistení zodpovednosti Slovenskej kancelárii poisťovateľov (SKP).

Zdroje: Hospodárske noviny, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá