Alternatíva k mlieku, syrom aj zmrzline. Startup podporovaný Gatesom je pripravený spustiť „potravinovú revolúciu“
- Startup s podporou miliardára Billa Gatesa prichádza s ambicióznym plánom
- Svojimi produktami plánuje nahradiť tradičné mliečne výrobky
- Zverejnil dátum ich uvedenia na trh
- Startup s podporou miliardára Billa Gatesa prichádza s ambicióznym plánom
- Svojimi produktami plánuje nahradiť tradičné mliečne výrobky
- Zverejnil dátum ich uvedenia na trh
Živočíšna výroba je jedným z hlavných faktorov znečistenia životného prostredia. Podľa údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo je živočíšny priemysel zodpovedný za 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov.
Startup Savor, podporovaný miliardárom Billom Gatesom, však tvrdí, že jeho produkty budú mať podstatne nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s tradičnými živočíšnymi výrobkami.
Ako uvádza The Guardian, Savor využíva inovatívny termochemický proces na syntézu tukových molekúl z oxidu uhličitého, vodíka a kyslíka. Spoločnosť demonštrovala výsledky prostredníctvom novej alternatívy masla, ktorá je vyrobená bez akéhokoľvek použitia živočíšnych zdrojov.
Na nerozoznanie od tradičného masla
Alternatívy mäsa a mliečnych výrobkov sa v posledných rokoch stali veľmi populárnymi, no často zaostávajú v oblasti chuti. Savor tvrdí, že tento nedostatok úspešne vyriešil. Testy ukázali, že spotrebitelia považujú maslo od Savoru za nerozoznateľné od tradičného masla.
Ako sa uvádza na oficiálnej stránke spoločnosti, Savor vytvára potraviny bez použitia poľnohospodárskej pôdy, zvierat, hnojív, hormónov, antibiotík a iných nebezpečných chemikálií.
Použitím oxidu uhličitého, tepla a vodíka vytvára reťazce mastných kyselín, ktoré sú následne kombinované s kyslíkom, čím vznikajú tuky chuťovo aj štrukturálne porovnateľné s tradičnými mliečnymi výrobkami.
Celý proces je vysoko efektívny, udržateľný a minimalizuje znečisťovanie životného prostredia, čím sa stáva jedným z najprogresívnejších vedeckých prístupov v oblasti výroby potravín.
Kathleen Alexander, výkonná riaditeľka Savoru, uviedla: „Momentálne sme v predkomerčnej fáze a pracujeme na získaní regulačného schválenia pre predaj nášho masla. Očakáva sa, že nebudeme môcť začať s predajom skôr ako v roku 2025.“
Obrovský potenciál spoločnosti
Bill Gates, známy svojimi iniciatívami na riešenie klimatických zmien, vo svojom blogovom príspevku napísal: „Myšlienka prechodu na tuky a oleje vyrobené v laboratóriu sa môže zdať na prvý pohľad nezvyčajná. Ich potenciál výrazne znížiť našu uhlíkovú stopu je však obrovský. Využitím osvedčených technológií a procesov sme o krok bližšie k dosiahnutiu našich klimatických cieľov.“
Podľa Interesting Engineering má Savor ambiciózne plány, ktoré presahujú rámec výroby masla. Vďaka svojej pokročilej technológii plánuje vyvinúť alternatívy k mlieku, syrom, či zmrzline, ktoré môžu výrazne znížiť environmentálny dopad, spojený s tradičnou produkciou mliečnych výrobkov.
Savor sa zameriava nielen na technologický vývoj, ale aj na to, aby boli jeho produkty cenovo dostupné pre širokú verejnosť. Vďaka podpore od Billa Gatesa má silné predpoklady na úspech a môže zohrávať kľúčovú úlohu v transformácii potravinárskeho priemyslu smerom k väčšej udržateľnosti.
Zdroje: The Guardian, Savor, Interesting Engineering