Pozor, nepomýľ si ich, hrozí smrť: Na Slovensku rastú v auguste dve vysoko jedovaté rastliny

  • V auguste na Slovensku rastú jesienka obyčajná a ranostaj pestrý, dve jedovaté rastliny
  • Pozor na ich zámenu, môže viesť k vážnym zdravotným problémom
sopsr
ŠOPSR
  • V auguste na Slovensku rastú jesienka obyčajná a ranostaj pestrý, dve jedovaté rastliny
  • Pozor na ich zámenu, môže viesť k vážnym zdravotným problémom

V auguste na Slovensku kvitnú dve veľmi nebezpečné rastliny – jesienka obyčajná a ranostaj pestrý.

Obe tieto rastliny obsahujú toxické látky, ktoré môžu byť smrteľné. Preto je dôležité vedieť ich rozpoznať a vyhnúť sa kontaktu s nimi.

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale)

Jesienka obyčajná je podľa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach rastlina, ktorá sa často zamieňa s krokusmi kvôli svojim krásnym fialovým kvetom.

Je však oveľa nebezpečnejšia. Jesienka obyčajná kvitne už od augusta, pričom jej kvety sa objavujú z podzemných cibúľ. Celá rastlina, vrátane cibule a semien, obsahuje jedovatý alkaloid kolchicín.

MV_jesienka_min
zdroj: ŠOPSR

Kolchicín je silný jed, ktorý môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Otrava kolchicínom sa prejavuje príznakmi ako zvracanie, hnačka, bolesť brucha, slabosť, poruchy dýchania, a v závažných prípadoch môže viesť k zlyhaniu obličiek a srdca, informuje štátna ochrana prírody Slovenskej Republiky (ŠOPSR).

Príznaky sa môžu objaviť už po pár hodinách od konzumácie a ak sa včas neposkytne lekárska pomoc, môžu byť smrteľné.

Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje náhodné požitie rastliny, napríklad pri zbere liečivých rastlín, kde by sa mohla zameniť s neškodnými druhmi.

Prilbica pestrá (Aconitum variegatum)

Priblica pestrá je ďalšia vysoko jedovatá rastlina, ktorá rastie na Slovensku. Tento druh je charakteristický modrými alebo fialovými kvetmi, ktoré sú usporiadané v hustom strapci.

Priblica obsahuje veľmi toxickú kyselinu 3-nitropropionovú, ktorá môže spôsobiť vážne zdravotné problémy aj pri minimálnom kontakte.

Prilbica pestrá (Aconitum variegatum)
zdroj: ŠOPSR

Kyselina 3-nitropropionová je toxická látka, ktorá môže mať vážne negatívne účinky na ľudské telo. Otrava touto kyselinou môže viesť k neurologickým problémom, ako sú záchvaty, nekoordinované pohyby a svalová slabosť.

Táto látka ovplyvňuje centrálne nervové systémy a môže spôsobiť degeneráciu nervových buniek.

Pozor na zámenu

Pri zbere liečivých rastlín alebo turistike je dôležité venovať pozornosť tomu, čo zbieraš a kde sa pohybuješ. Obe tieto rastliny sú veľmi atraktívne, ale ich konzumácia alebo dotyk môžu mať fatálne následky.

Jesienka obyčajná a ranostaj pestrý môžu byť neúmyselne zamenené za menej nebezpečné rastliny, čo môže viesť k otravám.

Ak máš akékoľvek pochybnosti o identifikácii rastliny, radšej sa jej vyhni a nechaj ju na mieste. Je tiež vhodné informovať sa o jedovatých rastlinách, ktoré rastú v tvojom okolí, a oboznámiť sa s ich vzhľadom.

To môže pomôcť predchádzať nebezpečným situáciám a ochrániť tvoje zdravie.

Prvá pomoc pri otrave

V prípade podozrenia na otravu jedovatou rastlinou je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Ak je to možné, zober so sebou vzorku rastliny, aby lekári mohli rýchlejšie identifikovať toxín a poskytnúť vhodnú liečbu.

Neodporúča sa vyvolávať zvracanie, pretože to môže zhoršiť stav pacienta.

Znalosť jedovatých rastlín a ich potenciálnych rizík je kľúčová pre tvoju bezpečnosť. Buď opatrný a informovaný, aby si predišiel nebezpečným situáciám a ochránil seba aj svojich blízkych pred nebezpečenstvom jedovatých rastlín.

V auguste sa vyhýbaj kontaktu s jesienkou obyčajnou a ranostajom pestrým, aby si predišiel vážnym zdravotným komplikáciám alebo dokonca smrti.

Zdroje: Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, ŠOPSR

Najnovšie videá

Trendové videá