Šutaj Eštok má veľký problém s peniazmi. Expolicajti odchádzajú s prázdnymi rukami, rezort im dlží desaťtisíce eur

  • Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok musí zháňať peniaze
  • Rezort vnútra plánuje motivačné príspevky, no nemá z čoho vyplácať odchodné expolicajtom
Odchodné pre policatjov, policajt a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
Policajt a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok TASR/František Iván, Daniel Stehlík
  • Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok musí zháňať peniaze
  • Rezort vnútra plánuje motivačné príspevky, no nemá z čoho vyplácať odchodné expolicajtom

V polícii na Slovensku chýbajú ľudia a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to chce riešiť motivačným príspevkom, informovali sme. V roku 2022 sa hovorilo o nedostatku dvoch tisícok príslušníkov, pričom najhoršie to bolo v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Teraz je to okolo troch tisícok policajtov.

Aktuality upozornili, že sa preto plánuje zavedenie motivačného príspevku. Tým by si nováčikovia aj skúsení policajti mohli prilepšiť o 5-tisíc eur. Podľa najnovších informácií od Aktualít však rezort vnútra viacerým expolicajtom dlhuje peniaze a môže ísť o desaťtisíce eur. Viacerí nedostali odchodné a hrozia exekúciami.

Policajti zároveň žiadajú vyššie platy, ktoré im už ale aj boli v minulosti sľúbené. Rezort ale nekoná a jednoducho tvrdí, že na ne nemá peniaze. Šutaj Eštok preto už mesiace spoločne s policajnými odborármi sporí.

Kopia sa mu teda problémy. Najprv neschopnosť zvýšiť mzdy tak, ako sa sľubovalo a teraz aj nevyplácanie odchodného. Ide o peniaze pre príslušníkov polície, ktorí zo služby dobrovoľne odišli alebo pre rozhodnutia vedenia nemali na výber.

O čo ide?

Ako to už u nás chodí, po zmene vlády z minulého roka došlo aj k zmenám na najvyšších nepolitických miestach vrátane polície. Nový minister začal prepúšťať a dosadzovať nových ľudí. Opatrenia sa dotkli aj vyšetrovateľov z NAKA. 

Aktuality podotýkajú, že od začiatku tohto roka odišlo z polície 630 príslušníkov. Väčšina sa však rozhodla pre dôchodok a ak v zbore slúžili 20, respektíve 25 rokov, mali nárok na odchodné. To sa môže vyšplhať aj na úroveň ročného platu, teda desaťtisíce eur. A ako píše portál, účet, z ktorého by sa tieto peniaze mali vyplácať, je takmer prázdny. V posledných dňoch na ňom eviduje len pár tisíc eur“

Čo bude ďalej

Aktuality sa teda obrátili na ministerstvo vnútra. Koľko policajtov či expolicajtov v súčasnosti čaká na svoje peniaze, im však neprezradilo. Bývalý prokurátor Matúš Harkabus, zastupujúci niekoľkých z nich, rezort vyzýva, aby situáciu vyriešil do konca tohto mesiaca. Inak hrozí exekúciou.

Vnútro už požiadalo o peniaze ministerstvo financií, ktoré pre Aktuality potvrdilo, že aj napriek potrebe šetriť musí v tejto veci vyhovieť. Rezort Šutaja Eštoka by mal dostať 6 miliónov eur, no nevie sa, kedy.

Portál ešte pripomína, že podľa dostupných správ je situácia v polícii kritická, panuje napätie. V jednoduchosti, policajti odchádzajú a nových vo veľkom nepribúda. Tento rok by mohlo odísť až 5-tisíc ľudí, no v konečnom dôsledku výpovede hrozia aj zo strany mladších príslušníkov, ktorí dostanú povinnosti ich starších exkolegov.

Ako sme ťa informovali, k výrazný odliv policajtov evidujeme od roku 2016, keď štát zvýšil minimálny vek vstupu do služby z 18 na 21. To ale neplatí od júla 2023 vďaka novele zákona, no na počte policajtov sa to zatiaľ neodrazilo. Minulý rok potrebovalo posilniť až 35 percent z 229 základných útvarov.

„Až 81 obvodných oddelení nedosahuje počty, ktoré by mali mať podľa stanoveného typu a chýba nám tam viac ako 780 policajtov,“ upresnil minulý rok vtedajší viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

Najviac ľudí nám chýba na obvodoch alebo v radoch Pohotovostných motorizovaných jednotiek. „Tam nám chýba viac ako 2 000 policajtov v službe poriadkovej polície, a to je presne to miesto, kde potrebujeme posilniť policajný zbor,“ uzavrel bývalý viceprezident. Alarmujúci stav si uvedomuje aj minister vnútra. Ten v marci tvrdil, že tritisíc policajtov nám chýba aj pre vládu Igora Matoviča. Tí to vraj vzdávali napríklad kvôli opatreniam spojeným s pandémiou Covid-19.

Zdroje: Aktuality, Archív SIU, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá