TOP 10 destinácií, kde môžeš prežiť dôchodok. V exotickej krajine ťa byt vyjde 300 eur (REBRÍČEK)

  • Dôchodok nemusíš tráviť len na Slovensku
  • Odcestovať môžeš aj mimo krajiny
  • Medzi najvhodnejšie patria aj destinácie v Európe
Na snímke more, dôchodkyňa a kvety
Ilustračné foto – TOP 10 destinácií, kde môžeš prežiť skvelý dôchodok Canva/SL_Photography, Syda Productions
  • Dôchodok nemusíš tráviť len na Slovensku
  • Odcestovať môžeš aj mimo krajiny
  • Medzi najvhodnejšie patria aj destinácie v Európe

Staroba doženie každého z nás. Bez ohľadu na to, koľko máš teraz rokov, čaká aj teba. Nemusí však ísť o nič tragické, veď predsa život si môžeš užívať aj na staré kolená. Ak máš ale ušetrené nejaké peniaze bokom, zostarnúť môžeš aj mimo Slovenska. Portál Condé Nast Traveller zostavil rebríček 10 destinácií, ktoré sú na to najvhodnejšie. Tak ktorú si vyberieš?

10. Kolumbia

Jednou z vhodných destinácií je napríklad malebná Kolumbia. Hoci má krajina veľa skvelých miest na život, Medellín má mimoriadne prosperujúcu komunitu ľudí. Ak vyhľadávaš skôr menej rušné mesto, páčiť by sa ti mohlo San Antonio de Pereir, ktoré leží asi 45 minút od Medellínu. Je tu menšia premávka a pomalší životný štýl, takže pobyt na dôchodku je tu ešte idylickejší.

V prípade, že by si chcel bývať v luxusnej štvrti Medellín a Bogota, môžeš očakávať, že za apartmán zaplatíš od 300 do 900 eur, píše portál. Ak budeš bývať mimo centra, niekedy spraví rozdiel aj pár minút, zmestiť by si sa mal do 300 eur za jednoizbový byt. Podľa toho, kde sa rozhodneš bývať, si schopný mesačne (spolu s nájmom) vyžiť približne do 1 850 eur mesačne.

Na život v Kolumbii ale potrebuješ povolenie. Aby si dôchodkové víza získal, tvoj príjem musí presiahnuť trojnásobok minimálnej mzdy v Kolumbii. V roku 2024 je to približne 940 eur mesačne. O vízum môžeš následne požiadať online, musíš si ho však vyzdvihnúť osobne v kancelárii Ministerio de Relaciones Exteriores v Bogote.

9. Francúzsko

Bývanie v Paríži nie je úplne lacná záležitosť, napriek tomu krajina ponúka množstvo iných krásnych lokalít. Napríklad Montpellier je najrýchlejšie rastúca metropolitná oblasť vo Francúzsku. Nájdeš tu množstvo divadiel, reštaurácií a moderných bytov, ktoré si vieš kúpiť už od sumy 150-tisíc eur. Mesto je tiež asi 30 minút jazdy kyvadlovou dopravou od Stredozemného mora.

Životné náklady nemusia byť astronomické v prípade, že sa vyhneš Azúrovému pobrežiu a centru Paríža. Často si vieš kúpiť alebo prenajať francúzske nehnuteľnosti o 34 percent lacnejšie ako napríklad rovnako veľké domy v USA. Môžeš si tu prenajať byt za 1 100 eur mesačne. Vtedy by sa mal tvoj mesačný rozpočet vrátane nájmu zmestiť do 2 500 eur.

Výhodou Francúzska je aj to, že majú jeden z najlepších zdravotných systémov na svete. Do systému sa môžeš zapísať po troch mesiacoch pobytu a môžeš očakávať, že za štandardnú návštevu lekára zaplatíš maximálne 9 eur.

O dlhodobé vízum môžeš požiadať na najbližšom francúzskom konzuláte na Slovensku. Avšak, tvoj dôchodok musí byť aspoň 989 eur, ak si slobodný, alebo 1 535 eur, ak si uzavrel manželstvo. Obnovovať si ich musíš každý rok.

Na snímke Paríž.
zdroj: Unsplash/Pedro Lastra

8. Malajzia

V krajine lákajú hlavne veľké mestá, ako Kuala Lumpur a George Town. Zaručujú, že nikdy nebudeš príliš ďaleko od civilizácie. Hoci jedným z najžiadanejších častí Malajzie je ostrovný štát Penang, prekvapivo je stále cenovo dostupný. Za cenu 690 až 920 eur mesačne si môžeš prenajať troj- až štvorizbový byt s výhľadom na oceán. Ak zablúdiš ďalej od pláže, tak tieto ceny prenájmu klesnú na približne 555 eur. Celkovo tu môžeš očakávať, že vyžiješ za 1 850 eur mesačne.

Malajzia má dvojúrovňový systém zdravotnej starostlivosti, ale väčšina ľudí sa rozhodne buď zaplatiť z vrecka za bežné návštevy, alebo uzavrieť súkromnú poistku pre vážnejšie zdravotné problémy. Základné poistné zmluvy sa zaokrúhľujú na približne 370 eur mesačne, zatiaľ čo návšteva lekára bez poistenia zvyčajne stojí iba približne 14 eur.

Žiť v tejto krajine ale nie je jednoduché. Malajzia má totiž zavedený bodový systém, informujú na štátnom webe. Program Malaysia My 2nd Home udeľuje prisťahovalcom (vo veku 50 a viac rokov) 10-ročné obnoviteľné vízum na viac vstupov plus možnosť kúpiť si nehnuteľnosť a vziať so sebou všetky deti mladšie ako 21 rokov. Aby si sa na program kvalifikoval, musíš mať mesačný príjem aspoň 2 300 eur a likvidné aktíva mimo krajiny.

7. Grécko

Ďalšou lákavou krajinou na život je opäť prímorská krajina. Treba ale myslieť na to, že určite nepatrí medzi najlacnejšie destinácie v Európe. Ako v ktorejkoľvek krajine, cena bývania sa líši od regiónu k regiónu. V Aténach stoja dvojizbové byty okolo 1 100 eur za mesiac na prenájom alebo 272-tisíc eur, ak by si ho chcel kúpiť. Tieto ceny klesnú na 790 alebo 230-tisíc eur na Kréte a 790 eur a 148 000 v Nafplio, pobrežnom meste pri Peloponéze. Ak budeš dobre hospodáriť, vieš tu žiť za menej ako 1 800 eur mesačne.

V Grécku väčšina víz vyžaduje dôkaz o nízkom poistnom pláne. Bežné je poistenie spojené s povolením na pobyt, ktoré ročne stojí okolo 165 eur. Návšteva pohotovosti je tu bezplatná.

Grécko je ďalšou krajinou s možnosťou zlatého víza, ktoré udeľuje päťročný trvalý pobyt každému, kto investuje 500-tisíc eur v Aténach, Solúne, Mykonose a Santorini; alebo 250-tisíc eur vo všetkých ostatných oblastiach Grécka. Pokiaľ to splníš, po piatich rokoch si môžeš prepísať svoje bydlisko na grécke a po siedmich rokoch požiadať o občianstvo.

Na snímke pobrežie v Grécku.
zdroj: Unsplash/Gaetano Cessati

6. Ekvádor

V závislosti od toho, kam v Ekvádore pôjdeš, môžeš jesť čerstvo vyrobené ceviche na pláži, ziplinovať cez Andy, raftovať cez Amazonský dažďový prales alebo si vychutnať architektúru zo 16. storočia v Quite. V pobrežnom meste Salinas aj v andskom letovisku Cuenca sú početné komunity prišelcov.

Bývanie je v tu mimoriadne dostupné. Je možné nájsť trojizbový byt v srdci Quita za približne 735 eur mesačne alebo prenájom s jednou spálňou v Cotacachi za 370 eur. Pár si tu môže užívať pohodlný životný štýl za približne 1 750 eur mesačne.

Človek, ktorý je 60-ročný rezident, tu platí súkromné mesačné poistné okolo 65 eur. Môžeš sa tiež prihlásiť do ekvádorského národného systému zdravotnej starostlivosti sociálneho zabezpečenia za mesačný poplatok vo výške 17,6 percenta tvojho príjmu.

TOP destinácie nájdeš na druhej strane >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Condé Nast Traveller, Cancilleria, Immigration department of Malaysia, Ministerio Spain

Najnovšie videá

Trendové videá