Komáre rozšírili nebezpečný vírus. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov sa stala ohniskom

  • Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov sa stala ohniskom nebezpečného vírusu
  • Vyžiadal si jednu obeť
  • Chrániť sa môžeš jednoduchými krokmi
nebezpečný vírus
Ilustračné foto Canva/solidcolours, Canva/FotoshopTofs
  • Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov sa stala ohniskom nebezpečného vírusu
  • Vyžiadal si jednu obeť
  • Chrániť sa môžeš jednoduchými krokmi

Severné Grécko sa stalo jedným z ohnísk výskytu západonílskej horúčky v Európe. Prvou tohtoročnou obeťou tejto choroby v krajine sa stal 75-ročný muž z mesta Serres, ktorý mal v čase nákazy zdravotné problémy. Okrem severného Grécka sú ďalšími ohniskami nákazy severné Taliansko a južné Španielsko, pričom v minulosti sa choroba objavila aj v Česku. Upozornil na to portál tn.nova.cz.

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie, ktoré aj v dôsledku klimatickej zmeny sa stále častejšie objavuje v južnej Európe, najmä v dovolenkových destináciách.

„Pôvodcom horúčky je West Nile Virus (WNV). Prenášačom tohto vírusu je najčastejšie komár z rodu Culex, ktorý saje infikovanú krv vtákov, ktoré sú rezervoárom tohto vírusu. Človek sa infikuje po poštípaní komárom,“ priblížil ÚVZ SR.

Choroba môže napadnúť nervový systém

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) upozorňuje, že príznaky sa prejavia len u približne 20 % nakazených. Medzi typické symptómy patria bolesť hlavy, nevoľnosť, horúčka, zvracanie, vyrážka, únava a bolesti svalov a očí.

V závažných prípadoch môže choroba prejsť do západonílskeho neuroinvazívneho ochorenia, ktoré postihuje nervový systém. Toto štádium sa vyskytuje u menej ako 1 % nakazených, no má vysokú úmrtnosť – až 17 % pacientov mu podľahne. Žiaľ, neexistuje žiadna priamo účinná liečba.

Riziko vážneho priebehu choroby sa zvyšuje s vekom nad 50 rokov a u ľudí s vysokým krvným tlakom, poruchami zrážanlivosti, cukrovkou, chorobami obličiek či nadmerným pitím alkoholu. Pred nákazou sa dá ochrániť spaním v klimatizovaných miestnostiach, nosení dlhšieho oblečenia alebo používaním repelentov.

Na repelent nezabúdaj pri cestovaní aj do iných krajín. Komáre totiž okrem západonílskej horúčky môžu prenášať aj ďalšie nebezpečné choroby.

Prvé obete vírusu oropouche

Svet zasiahla aj správa o prvých dvoch úmrtiach spôsobených vírusom oropouche, ktorý rovnako prenášajú komáre aj muchy. Brazílske úrady oznámili, že chorobe podľahli dve ženy mladšie ako 30 rokov.

Obe ženy nemali žiadne iné ochorenia. Vykazovali však príznaky a symptómy podobné ťažkému priebehu prípadu horúčky dengue, uviedlo tamojšie ministerstvo vo vyhlásení.

Typickými príznakmi ochorenia spôsobeného vírusom oropouche sú vysoké teploty, zimnica, bolesti hlavy, svalov, kĺbov a brucha a kožná vyrážka. Na horúčku oropouche neexistuje špecifický liek; liečba sa sústreďuje len na tlmenie príznakov.

Ako uvádza tv.nova, v tomto roku bolo zaznamenaných viac ako 7 200 prípadov tohto ochorenia. Vírus sa v Brazílii prvýkrát objavil v roku 1960. Odvtedy boli hlásené ojedinelé prípady a ohniská. Nákaza sa objavila už aj v Argentíne, Paname, Bolívii, Ekvádore, Peru a Venezuele.

Zdroje: tn.nova.cz, ÚVZ, TASR, tn.nova.cz

Najnovšie videá

Trendové videá