Pri užívaní týchto troch liekov si dávaj v lete pozor: V kombinácii so slnkom riskuješ vážne zdravotné problémy

  • V posledných týždňoch zažívame extrémne vysoké teploty
  • Slnko v kombinácii s niektorými liekmi môže vážne ohroziť zdravie
tieto lieky a slnko nekombinuj
Ilustračné foto Canva/Africa images, Canva/Xurzon
  • V posledných týždňoch zažívame extrémne vysoké teploty
  • Slnko v kombinácii s niektorými liekmi môže vážne ohroziť zdravie

Letné obdobie láka mnohých k vode či na horské túry, no pre niektorých ľudí môže predstavovať zdravotné riziko. Stále sa otepľuje a momentálne zažívame už niekoľko týždňov vysoké horúčavy. Najmä ľudia užívajúci určité druhy liekov by mali byť v týchto dňoch mimoriadne opatrní. Zároveň môže byť pri užívaní niektorých liekov pokožka citlivejšia na slnečné či ultrafialové svetlo.

Upozornil na to Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojej sociálnej sieti s tým, že zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes.

„Pri užívaní takýchto liekov sa odporúča obmedziť pobyt na slnku v čo najväčšej možnej miere. Rovnako je dôležité používanie slnečnej ochrany počas celého dňa, a to aj v prípade pobytu mimo priameho slnka,“ napísal ŠÚKL. New York Times však upozorňuje, že trojica liekov – na krvný tlak, diuretiká a na psychické poruchy – môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Diuretiká 

Ako uvádza portál TN.cz, diuretiká sa predpisujú na liečbu ochorení obličiek a vysokého krvného tlaku. Ľudia, ktorí ich užívajú, majú časté močenie, k čomu im pomáhajú práve lieky. Takto sa im v tele zníži prebytok soli a vody.

To môže spôsobiť dvojnásobnú dehydratáciu organizmu alebo viesť k nerovnováhe elektrolytov, ako sú draslík alebo soľ. „To všetko sťažuje telu regulovať svoju teplotu,“ povedala pre New York Times Allison Hillová z Americkej asociácie lekárnikov.

Preto je pre ľudí, ktorí užívajú diuretiká, nazývané aj tabletky na vodu, najdôležitejšie, aby sledovali už prvé príznaky dehydratácie a radšej priebežne zvyšovali a strážili svoj pitný režim.

Lieky na krvný tlak

Podľa lekára Michaela Redlenera z pohotovosti v New Yorku by si mali na seba dávať pozor aj ľudia, ktorí berú prípravky na optimalizáciu krvného tlaku. Inhibítory ACE môžu spôsobiť mdloby a pády, pričom toto nebezpečenstvo sa v horúčavách zvyšuje. Navyše, tieto lieky potláčajú pocit smädu, čo sťažuje rozpoznanie potreby pitného režimu.

„Nielen pacienti, ale aj ich okolie len ťažko rozozná, že sa títo ľudia musia napiť,“ povedal Redlener. Dávaj si pozor aj v prípade, že používaš betablokátory, ktoré môžu telu skomplikovať potenie a ochladzovanie.

Antidepresíva

Aj niektoré antipsychotické látky môžu v kombinácii so slnečným žiarením spôsobiť vážne problémy. Antidepresíva a antipsychotiká môžu ovplyvniť schopnosť tela produkovať pot, čím sa zvyšuje riziko prehriatia. Niektoré z nich zase spôsobujú nadmerné potenie a potláčajú smäd, čo vedie k dvojnásobnému riziku dehydratácie.

Telesnú teplotu môžu zvýšiť tiež lieky, ktoré nahrádzajú hormóny štítnej žľazy. Zároveň môžu zhoršiť celkovú reguláciu teploty a spôsobiť aj nadmerné potenie.

„Niektoré voľne predajné antihistaminiká tiež spôsobujú, že sa menej potíte a môžu zhoršiť reguláciu teploty a spôsobiť nadmerné potenie,“ upozorňuje lekár Mahesh Polavarapu. Podobne môžu pôsobiť aj stimulanty vrátane amfetamínov používaných na liečbu ADHD.

Zdroje: FB ŠÚKL, New York Times, TN Nova

Najnovšie videá

Trendové videá