Revolučný spôsob, ako si zabezpečiť vyšší dôchodok. Odborníci odhaľujú „skryté“ tajomstvo

  • Výšku budúceho dôchodku ovplyvňuje mnoho faktorov
  • Ak ich budeš poznať teraz, urobíš lepšie finančné rozhodnutia
  • To ti zabezpečí oveľa väčší príspevok
d§chodky
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Výšku budúceho dôchodku ovplyvňuje mnoho faktorov
  • Ak ich budeš poznať teraz, urobíš lepšie finančné rozhodnutia
  • To ti zabezpečí oveľa väčší príspevok

Výška sumy dôchodku sa pri každom poberateľovi líši. To, aký vysoký dôchodok budeš poberať, totiž závisí od mnohých faktorov. Suma dôchodku odráža tvoju pracovnú históriu aj príjmy. Na celkovú výšku vplývajú tri najdôležitejšie skutočnosti. Tie môžu za to, že budeš mať v budúcnosti o pár stoviek menší dôchodok, ako napríklad tvoj sused. 

Za výšku dôchodku môže najmä I. pilier dôchodkového systému. Ten je spravovaný Sociálnou poisťovňou a prispievať doň musí každý, kto je platiteľom odvodov. Na problematiku sa ako prvý pozrel portál Pravda

Môže za to prvý pilier

Prvý pilier dôchodkového systému je povinný pre všetkých platiteľov odvodov. Tento systém zdôrazňuje princíp zásluhovosti – čím viac prispievaš, tým vyšší dôchodok môžeš očakávať. Delí sa na dve hlavné zložky. Prvou zložkou je starobné poistenie, ktoré zabezpečuje príjem starobného, predčasného starobného, vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku. Druhou časťou je invalidné poistenie, ktoré poskytuje finančnú podporu pri zníženej pracovnej schopnosti. 

Výšku týchto dôchodkov stanovuje viacero faktorov. Ak ich budeš poznať, bude pre teba ľahšie naplánovať si svoju finančnú budúcnosť. To znamená, že môžeš začať podnikať kroky, ktoré ti pomôžu zvýšiť hodnotu dôchodku.

Dôchodkový vek

Pri výpočte konečnej sumy dôchodku sa zohľadňuje ako prvý dôchodkový vek. Predčasný odchod do dôchodku totiž môže viesť k zníženiu mesačných dávok. Nárok na starobný dôchodok majú tí, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a odpracovali minimálne 15 rokov. Ak by si však do dôchodku odišiel skôr, ako stanovuje veková hranica, dôchodok ti bude znížený až o 0,5 % za každých začatých 30 dní pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku. 

Vymeriavací základ a odpracované roky

Dôležitým faktorom je aj vymeriavací základ, ktorý sa vypočíta ako 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR: Aktuálne je jeho výška 17 160 eur, a tento základ slúži na vypočítanie dôchodkových dávok. 

Vplyv na výšku dôchodku majú aj odpracované roky. Medzi ne sa však započítava napríklad aj dobrovoľné dôchodkové poistenie, obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka. Taktiež sa doň zarátava obdobie poberania invalidného dôchodku po 31. decembri 2007, ale aj ďalšie špecifické obdobia. 

Dôchodková hodnota a osobný mzdový bod 

Pri výpočte dôchodku zohrávajú ústrednú úlohu tri základné elementy: počet odpracovaných rokov, aktuálna dôchodková hodnota a priemerný osobný mzdový bod. Dôchodková hodnota sa mení každý rok. Pri výpočte sa používa suma, ktorá je platná v roku, keď vznikne nárok na dôchodok. Tento rok je to suma 17,7688 eura.

O výške sumy dôchodku rozhoduje aj osobný mzdový bod. Určuje sa ako podiel osobného vymeriavacieho základu dosiahnutého v príslušnom roku a všeobecného vymeriavacieho základu za daný rok. Dôležitý je taktiež priemerný osobný mzdový bod. Ten sa vypočíta ako podiel súčtu osobných mzdových bodov za jednotlivé roky a počtu odpracovaných rokov. 

TIP: 

Sociálna poisťovňa poskytuje aj možnosť požiadať o priebežný výpočet výšky dôchodku. Požiadať o to môžeš osobne v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne, mailom prostredníctvom formulára pre otázky na ich stránke, alebo telefonicky na bezplatnom čísle 0800 123 123. 

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že sumu budúceho dôchodku vypočítajú len z I. piliera. Výpočet má taktiež výlučne informatívny charakter a nemusí sa zhodovať s reálnou sumou dôchodku. Taktiež Sociálna poisťovňa upozorňuje, že o informatívny výpočet dôchodku odporúčajú žiadať nie skôr, ako 12 mesiacov pred dovŕšením dôchodkového veku.

Trik na vyšší dôchodok

Jozef Mihál, uznávaný expert v oblasti sociálneho zabezpečenia a daní, nedávno poukázal na zaujímavú možnosť, ako si zlepšiť dôchodkové zabezpečenie. Prostredníctvom Facebookovej stránky zdieľal informáciu o výhodách dodatočnej úhrady poistného. Táto stratégia môže byť obzvlášť prínosná pre niekoľko skupín ľudí. Medzi ne patria osoby ohrozené invaliditou, ktoré nemajú dostatočne dlhé obdobie dôchodkového poistenia vzhľadom na svoj vek. Rovnako môže pomôcť mladším ročníkom s rizikom invalidity zvýšiť ich priemerný osobný mzdový bod.

Na konkrétnom príklade Mihál demonštroval, ako môže byť doplatenie poistného za roky 2004 až 2006 mimoriadne výhodné. Tento prístup môže byť účinným nástrojom nielen na získanie nároku na dôchodok, ale aj na zvýšenie jeho sumy.

Odborník ďalej uvádza, že dodatočné platby poistného môžu byť užitočné aj pre tých, ktorí sa chystajú požiadať o starobný alebo predčasný starobný dôchodok. To je obzvlášť relevantné v prípadoch, keď občan nedosiahol požadovaných 15 rokov dôchodkového poistenia alebo nemá 30 rokov poistenia potrebných na získanie nároku na minimálny dôchodok. Táto stratégia sa javí ako obzvlášť prospešná pre invalidné dôchodky mladších ročníkov, takzvaných invalidov z mladosti.

Rovnako môže pomôcť aj pri starobných dôchodkoch občanov, ktorí boli dlhšie obdobie evidovaní ako nezamestnaní. O koľko si vyplatením poistného za roky 2004, 2005 a 2006 vieš prilepšiť sme už napísali v článku

Zdroje: Pravda, Sociálna poisťovňa, SIU, Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála

Najnovšie videá

Trendové videá