Vedci odhalili 3 nebezpečné umelé sladidlá. Nájdeš ich v obľúbených „light“ nápojoch (NOVÁ ŠTÚDIA)

  • Odborníci varujú pred používaním umelých sladidiel
  • Mnohé z nich predstavujú vážne zdravotné riziká
Žena pije chladený nápoj
Freepik
  • Odborníci varujú pred používaním umelých sladidiel
  • Mnohé z nich predstavujú vážne zdravotné riziká

V posledných rokoch sa umelé sladidlá stali predmetom intenzívnych odborných diskusií pre ich potenciálne zdravotné riziká. Viaceré vedecké štúdie priniesli znepokojujúce zistenia o bežne používaných náhradách cukru, čo vyvolalo obavy medzi odborníkmi aj širokou verejnosťou.

Hoci umelé sladidlá môžu prispieť k zníženiu kalorického príjmu, ich konzumácia nesie so sebou určité riziká. Výskumy naznačujú, že tieto látky môžu mať negatívny vplyv na zdravie vrátane zvýšeného rizika mozgových príhod, tvorby krvných zrazenín a ďalších kardiovaskulárnych problémov.

Aspartám

Jedným z najviac skúmaných umelých sladidiel je aspartám, ktorý sa široko používa v nízkokalorických nápojoch a potravinách. Vzhľadom na nedávne zistenia o možných nepriaznivých účinkoch aspartámu, je dôležité pristupovať k jeho konzumácii s obozretnosťou a zvážiť používanie prírodných alternatív.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala aspartám ako „možný karcinogén pre ľudí“, hoci táto klasifikácia bola založená na obmedzených dôkazoch o jeho karcinogénnych účinkoch, najmä vo vzťahu k hepatocelulárnemu karcinómu, čo je typ rakoviny pečene.

Avšak podľa informácií z WebMD môže pravidelná konzumácia aspartámu viesť k rôznym zdravotným problémom. Ide napríklad o kontaktnú dermatitídu, poškodenie obličiek a pečene, podráždenosť a dokonca aj predčasnú menštruáciu u mladých dievčat.

Xylitol

Ďalším umelým sladidlom, ktoré sa dostalo pod drobnohľad vedcov, je xylitol. Toto sladidlo klasifikované ako cukrový alkohol sa často vyskytuje v sladkostiach, žuvačkách a zubných pastách. Štúdia publikovaná v prestížnom European Heart Journal ukázala spojitosť medzi vysokými hladinami xylitolu v krvi a zvýšeným rizikom srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Xylitol, často propagovaný ako zdravšia alternatíva k cukru, môže vyvolávať zrážanie krvných doštičiek a tvorbu potenciálne nebezpečných krvných zrazenín. Tento mechanizmus predstavuje vážne zdravotné riziko, najmä pre jedincov so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Sukralóza

Sukralóza je jedným z najrozšírenejších umelých sladidiel, ktoré sa celosvetovo využívajú v nízkokalorických a diétnych potravinách. Ako uvádza Dr. Axe, sukralóza je približne 600-krát sladšia ako bežný cukor, čo umožňuje jej použitie v malých množstvách.

Napriek tomu patrí k najrizikovejším sladidlám z hľadiska vzniku cukrovky, pretože môže ovplyvniť metabolizmus glukózy a vylučovanie inzulínu. Jedna štúdia zistila, že po konzumácii sukralózy došlo k zvýšeniu maximálnej koncentrácie glukózy v plazme. Citlivosť na inzulín sa pritom znížila o 23 %, čo negatívne ovplyvňuje schopnosť buniek absorbovať glukózu.

K ďalším znepokojujúcim účinkom patria podráždenie čriev a s tým súvisiaci syndróm zvýšenej priepustnosti čreva, priberanie na váhe, zvýšené riziko vzniku Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva (IBS) či tvorba toxických (karcinogénnych) zlúčenín pri jej zahrievaní.

Zdroje: WebMD, WHO, Drugs, Dr. Axe

Najnovšie videá

Trendové videá