Matej Beňuš získal prvú medailu pre Slovensko na OH v Paríži

  • Prvá bronzová medaila pre Slovensko
  • Vo vodnom slalome ju vybojoval Matej Beňuš
  • Skejtbordista Richard Tury na úžasnom piatom mieste
Na snímke vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval na Olympiáde v Paríži 2024 Slovensku prvú bronzovú medailu.
Matej Beňuš vybojoval Slovensku bronz. TASR/Michal Svítok
  • Prvá bronzová medaila pre Slovensko
  • Vo vodnom slalome ju vybojoval Matej Beňuš
  • Skejtbordista Richard Tury na úžasnom piatom mieste

Olympijské hry sú v plnom prúde. Dnes nás v kanáli Vaires-sur-Marne severne od Paríža v C1 reprezentoval Matej Beňuš.Vodnému slalomárovi Beňušovi sa podarilo pre Slovensko vybojovať prvý cenný kov.

Na bronzovú medailu mu stačil čas 97,03 s. V tesnej bitke ho porazil Brit Adam Burgess, ktorý s časom 96,84 sekundy získal striebornú medailu. Olympijským víťazom v disciplíne C1 sa stal domáci Francúz Nicolas Gestin s fantastickým časom 91,36 sekundy. Druhý Burgess na neho strácal 5 a pol sekundy. Slovenskému reprezentantovi chýbalo na druhú priečku len 19 sekúnd.

Prvý bronz z Paríža

Pre skúseného kanoistu je to už druhý olympijský kov v tejto disciplíne, keďže v Riu 2016 získal striebro. Beňuš predviedol vo finále výrazne istejšiu jazdu než v semifinále. Napriek menšiemu zaváhaniu na siedmej bránke a miernej strate na 20. bránke dokončil trať v nádejnom čase 97,03 sekundy. Oproti semifinále sa zlepšil o 5,56 sekundy a po prvýkrát v Paríži absolvoval jazdu bez dotyku.

Víťazom sa stal domáci favorit Nicolas Gestin, ktorý má na konte striebro z nedávnych majstrovstiev sveta v Londýne a dve zlaté medaily v hliadkach. Beňuš za ním zaostal o 5,67 sekundy. Striebro si odniesol Brit Adam Burgess s odstupom 5,48 sekundy od víťaza.

Tento úspech rozširuje impozantnú zbierku slovenských vodnoslalomárskych medailí na celkovo 16 od vzniku samostatnosti. Je to o to cennejšie, že v Tokiu 2020 skončil Beňuš na šiestom mieste. Zaujímavosťou je, že Slovensko malo zastúpenie na pódiu v C1 mužov nepretržite od Atlanty 1996 až po Rio 2016, s jedinou výnimkou v Tokiu, dodáva TASR.

Do finálových bojov postúpil slovenský kanoista z 11. priečky, no svojou jazdu ukázal, že patrí medzi svetovú špičku. Úspešne zvládol aj 16. bránku, ktorú v predchádzajúcej jazde ťukol, čo svedčí o jeho skúsenostiach a schopnosti poučiť sa z chýb. Veľké nádeje do neho vkladali mnohí, on sám bol pred pretekom istý. „Ja rád útočím zozadu a preteky sa začínajú až v pondelok,“ povedal športovec ešte po pondelkovej kvalifikácii.

„Matej vie vo finále napraviť chyby, ktoré spravil,“ hodnotil ešte pred finále v štúdiu STVR expert Alexander Slafkovský. A mal pravdu, Matej Beňuš nesie na Slovensko prvú medailu. Jeho tréner Matúš Hujsa v rozhovore pre televíziu povedal, že sa poriadne zapotil a vzdal hold realizačnému tímu, Beňušovi aj jeho rodine.

Na jeho finálovú jazdu sa pozeral Michal Martikán, ktorý bol čestným hosťom prezidenta olympijského organizačného výboru. „Je to super, že máme takýto výsledok. Maťo urobil výsledok, ktorý urobil radosť veľa priaznivcom,“ povedal reportérovi STVR dnes večer po skončení prenosu. Jeho jazdu pochválil, aj keď uznal, že chybičky tam boli. „Bolo dôležité, že bola čistá. Mal tam množstvo momentov, ktoré vie zajazdiť lepšie, ale dôležitý je výsledok na konci,“ dodal.

Ďalšia medaila na dosah

V pondelok o cenné kovy bojoval v kategórii street aj skejtbordista Richard Tury. Po skvelom prvom a druhom kole mu však nevyšli triky, ktoré ho odsunuli na piate miesto. Podarilo sa mu bodovať len v dvoch z piatich. Napriek tomu, že sa na stupienok víťazov nepostaví, ide pre Slovensko o historický úspech. Tury bol vo finálovej osmičke ako jediný Európan. Zároveň bol vo veku 31. rokov najstarším účastníkom finále.

„Som mega šťastný, dostal som sa len tak-tak do finále, takže som mal šťastie. Je z toho pekné piate miesto, nečakal som, že budem vôbec raz v živote na olympiáde za skejtbording. Videl som prezidenta v hľadisku takže som strašne rád, som šťastný,“ povedal po finále. „Toto bolo najviac fanúšikov čo som na skejtborde v živote kedy videl. Všetci tu fandidli, cítil som sa ako na hokeji,“ pochvaľoval si publikum.

Súťaž, pozostávajúca z dvoch jázd a piatich trikov, priniesla napínavé momenty. Do celkového hodnotenia sa započítava lepšia jazda a dva najlepšie triky. Tury, ktorý postúpil do finále z posledného postupového miesta, predviedol pozoruhodný výkon už v kvalifikácii.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovenský olympijský tím (@slovenskyolympijskytim)

Vo finále slovenský reprezentant exceloval. Začal prvou jazdou so skóre 87,85, ktoré v druhej jazde vylepšil na 89,31 bodov. V trikovej časti ohúril výborným začiatkom, získajúc 92,09 bodov. Napriek dvom neúspešným pokusom sa nevzdal a vo štvrtej sérii predviedol druhý platný trik so skóre 92,58. Dramatický záver súťaže patril obhajcovi titulu, Japonovi Júto Horigomemu. Ten v poslednej chvíli predviedol najlepší trik dňa hodnotený 97,08 bodmi, čím si zabezpečil víťazstvo s celkovým skóre 281,14. Tesne za ním skončili Američania Jagger Eaton (281,04) a Nyjah Huston (279,38).

Turyho celkové skóre 273,98 mu prinieslo nielen piate miesto, ale aj uznanie ako jedinému európskemu finalistovi. Jeho úspech je o to cennejší, že v Tokiu, kde sa skejtbording prvýkrát objavil na olympiáde, ešte neštartoval. Týmto výkonom Tury nepochybne inšpiroval novú generáciu európskych skejtbordistov a ukázal, že aj v tomto športe má Slovensko čo ponúknuť na svetovej scéne.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá