EXKLUZÍV: Kontroverzné vystúpenie drag queens spôsobilo pnutie medzi slovenskými politikmi. Ich vyjadrenia sú „na hrane“

  • OH v Paríži sú v plnom prúde
  • Vystúpenie drag queens rozdelilo spoločnosť
  • Plaváková, Kaliňák, Kolíková a Tabák reagujú
Lucia Plaváková, Erik Kaliňák
Startitup/Matej Martinec
  • OH v Paríži sú v plnom prúde
  • Vystúpenie drag queens rozdelilo spoločnosť
  • Plaváková, Kaliňák, Kolíková a Tabák reagujú

Len nedávno sa začala udalosť, ktorú sleduje celý svet. Otvárací ceremoniál Olympijských hier v Paríži sledovali milióny ľudí pri televíznych obrazovkách a státisíce priamych návštevníkov rozmiestnených popri rieke Seina.

Ceremoniál však okrem športovcov či veľkých hudobných hviezd ako Lady Gaga alebo Céline Dion priniesol aj moment, ktorý vyvolal rozporuplné reakcie po celom svete. Tým bolo vystúpenie drag queens, ktoré evokovalo staroveké bakchanálie či umelecké dielo Leonarda da Vinciho s názvom Posledná večera. Práve táto šou časť ľudí pohoršila, iní zase vychválili jej odvážnosť.

Startitup medzi súčasnými aj bývalými politikmi zisťoval, čo hovoria na otvárací ceremoniál olympiády a vystúpenie drag queens, či toto predstavenie podľa nich urážalo kresťanov, ale aj ako vnímajú fakt, že organizátori olympijských hier sa ospravedlnili kresťanským skupinám.

Kolíková nemá žiadne výhrady, Kaliňáka pobúrili „obézni transvestiti“

„Ja si myslím, že je to úplne náležité k dnešnej dobe. Tá by mala byť predsa otvorená demokracii a rovnosti ľudí. Ja k tomu nemám vôbec žiadne výhrady,“ hovorí pre Startitup poslankyňa a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). 

Mária Kolíková
zdroj: Startitup/Matej Martinec

„Som v absolútnom negatívnom šoku a pýtam sa, že čo malo toto spoločné so športom? Nejaká travesty show a obnažené genitálie. Toto je výsledok progresívnej politiky, to je von der Leyen, Biden, Macron a u nás Progresívne Slovensko,“ tvrdí poradkyňa štátneho tajomníka pre šport MCRŠ a exposlankyňa Romana Tabák.

Podľa europoslanca Erika Kaliňáka (Smer-SD) sa vystúpenie drag queens absolútne nehodilo. „Rozumiem, že sa oslavuje nejaká mnohorakosť, to je v poriadku. Ale toto je olympiáda, toto má byť oslavou tvrdej driny, ktorú podstúpili športovci. Keď som tam videl obéznych tran*vestitov, nevhodne oblečených, nahota pred deťmi… tak som ostal rovnako pobúrený ako mnohí. Nech je kultúra hocaká, široká, pestrá či farebná, určite si to niekde svoje miesto môže nájsť, ale na otvárací ceremoniál olympiády to jednoducho nepatrí,“ myslí si Kaliňák.

„Olympijský ceremoniál som nevidela, ale zachytila som následnú vlnu kontroverzných reakcií a komentárov, ktorá ma mimoriadne zaskočila. Dohľadávala som si informácie o aké stvárnenie išlo, bola tam polemika o tom, či išlo o Poslednú večeru alebo nie. Autor samotný sa vyjadril, že sa neinšpiroval Poslednou večerou, takže celá tá následná vlna reakcií, že išlo o nejakú urážku kresťanstva, bola založená na nepravde,“ zamýšľa sa poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko).

Podľa Kaliňáka predstavenie urážalo kresťanov, Plaváková odkazuje, nech sa Taraba radšej venuje svojej práci

Urážalo podľa nich toto predstavenie kresťanov? „Nemyslím si to. Myslím si, že aj kresťania sú ľudia, ktorí sú otvorení novému vnímaniu. Skôr by som to považovala za otvorenosť a aj také kultúrne vnímanie všetkého, čo sa deje okolo nás. Predsa kresťan je človek plný lásky ku všetkým bez rozdielu, tak si myslím, že sa tam tiež mohol nájsť,“ hovorí Kolíková.

Iný názor má exposlankyňa Romana Tabák. „Určite to všeobecne urazilo Európanov, lebo toto nie je propagácia európskej alebo francúzskej kultúry. To ste videli aj na reakciách obyčajných Francúzov, tam deti tancovali s drag queens. To je niečo, čo prešlo všetky červené čiary,“ myslí si Tabák.

Erik Kaliňák
zdroj: Startitup/Matej Martinec

„Z reakcií, ktoré som mal možnosť navnímať, sa mi zdá, že jednoznačne áno. Možno že ten problém, prečo to tentoraz už naozaj urazilo kresťanov a kňazov a mnohí sa ozývali, bol v tom, že je to opakovane. Vždy keď dôjde k takému mixu ultra progresívneho, trans a neviem čoho všetkého, tak je to akoby vždy kontra kresťanstvu. Možno by nebolo na škodu, keby sa takéto niečo ultra progresívne pokúsilo vizualizovať aj niečo z moslimského či židovského náboženstva,“ zamýšľa sa Kaliňák. 

„Nedovolím si tvrdiť, čo koho uráža. Každého uráža niečo iné, podstatné je, že sa touto témou a vyjadreniami zaoberajú ministri, ako napríklad minister Taraba, ktorý by sa mal hlavne venovať svojmu rezortu. Ten sa mu rozpadáva pod rukami a je to naozaj jeden z najneschopnejších ministrov, akých vo vláde máme. Takže by som mu odporučila, aby sa radšej venoval svojej práci namiesto komentovania umeleckého stvárnenia na otváracom ceremoniáli olympiády,“ uzatvára Plaváková. Viac sa dozvieš v našom videu.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá