Analytik jasne o dani z bezhotovostných platieb: Ľudia vytvoria staronový trend, štát týmto opatrením môže veľa stratiť

  • Analytik poukazuje na vplyvy zdanenia všetkých bezhotovostných platieb
  • Elektronické platby sú ľahšie sledovateľné v porovnaní s hotovostnými
Vláda chce zdaniť bezhotovostné platby
Vláda chce zdaniť bezhotovostné platby TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský
  • Analytik poukazuje na vplyvy zdanenia všetkých bezhotovostných platieb
  • Elektronické platby sú ľahšie sledovateľné v porovnaní s hotovostnými

V posledných rokoch sa bezhotovostné platby stali neoddeliteľnou súčasťou moderného ekonomického systému. Vlády po celom svete vrátane Slovenska sa snažia prispôsobiť svoje daňové politiky tejto zmene.

Zdanenie všetkých bezhotovostných platieb by mohlo mať rôzne pozitívne, ale aj negatívne dôsledky pre občanov. V tomto článku sa pozrieme na to, čo by takýto krok znamenal pre jednotlivcov a spoločnosť na Slovensku. Na túto tému sme sa porozprávali s makroekonomickým analytikom Slovenskej sporiteľne, Mariánom Kočišom.

Zvýšenie transparentnosti finančných transakcií

Vláda Slovenskej republiky prostredníctvom Ministerstva financií oznámila, že uvažuje o zdanení bezhotovostných platieb ako súčasti širšej reformy daňového systému. Minister financií v niekoľkých verejných vyhláseniach zdôraznil, že cieľom je zvýšiť transparentnosť a efektivitu výberu daní, znížiť daňové úniky a podporiť spravodlivé rozdeľovanie daňových príjmov. Elektronické platby sú totiž ľahšie sledovateľné v porovnaní s hotovostnými, čo by mohlo pomôcť znížiť daňové úniky a podporiť spravodlivejšie rozdeľovanie daňových príjmov. Pre občanov to znamená, že ich platby budú pod väčším dohľadom zo strany daňových úradov.

„V ostatných dňoch zarezonoval návrh konsolidačného opatrenia v podobe novej dane z bankových transakcií. V tejto chvíli je potrebné počkať si na konkrétny detail návrhu. Až v ňom uvidíme, či, v akej forme a koho sa bude navrhované opatrenie dotýkať.

Vo všeobecnosti Slovensko potrebuje pokračovať v konsolidácií verejných financií. Diskutovaný návrh počíta so zvyšovaním príjmov štátneho rozpočtu vo forme novej dane, pričom opatrenia potrebnej konsolidácie sa naďalej objavujú najmä na strane príjmov štátneho rozpočtu, čo v dlhodobom horizonte môže pribrzdiť ekonomický rast a konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky,“ vysvetľuje Kočiš.

Zmeny v osobných financiách a vplyv na podnikanie a ekonomiku

Zdanenie všetkých bezhotovostných platieb by mohlo ovplyvniť osobné financie občanov. Mohlo by dôjsť k zvýšeniu nákladov na každodenné transakcie, čo by malo vplyv na rodinné rozpočty. Ľudia by museli prehodnotiť svoje výdavky a možno aj hľadať spôsoby, ako minimalizovať svoje náklady.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá