Slováci milujú vedecký obsah a umenie. Poznáme TOP influencerov roka 2024 (REBRÍČEK)

  • Forbes zverejnil rebríček najlepších slovenských influencerov
  • Prvenstvo získal mladý vedec, ktorý bojuje proti hoaxom
Samuel Kováčik a Denis Kováč
Redakcia
  • Forbes zverejnil rebríček najlepších slovenských influencerov
  • Prvenstvo získal mladý vedec, ktorý bojuje proti hoaxom

Magazín Forbes v spolupráci s agentúrou GroupM predstavil už v poradí šiesty rebríček Top influenceri 2024. Zostavený bol na základe rozsiahleho prieskumu, do ktorého sa zapojilo viac ako 18 000 respondentov vo veku 15 až 40 rokov.

Respondenti vyplnili elektronický dotazník, ktorý bol navrhnutý na podrobnú analýzu ich preferencií a vnímania vplyvu slovenských influencerov a celebrít. Do celkového hodnotenia sa napokon dostalo 270 jednotlivcov pôsobiacich na sociálnych sieťach. Z nich bola následne vybraná finálna dvadsiatka, ktorá sa dostala do prestížneho rebríčka.

Dominujú vedci a divadelní herci

Na vrchole rebríčka Top influenceri 2024 sa umiestnil Samuel Kováčik, ktorého môžeš poznať pod menom Vedátor. Kováčik sa snaží zrozumiteľne vysvetľovať komplexné fyzikálne javy a zároveň vyvracať hoaxy prostredníctvom svojich blogov, sociálnych sietí a podcastov.

Minuloročný víťaz, kondičný tréner Maroš Molnár, sa tento rok umiestnil na druhej priečke. Molnár trénoval mnohých profesionálnych športovcov a je známy z televíznej show Extrémne premeny. Na treťom mieste sa umiestnila herečka Monika Hilmerová, ktorá sa výrazne posunula z minuloročného deviateho miesta.

Medzi najvplyvnejšími osobnosťami so vzdelávacím obsahom nájdeme aj Denisa Kováča s projektom Mozgová atletika, ktorý získal štvrté miesto. Jeho podcasty patria k najúspešnejším naprieč rôznymi platformami a prinášajú poslucháčom hodnotné informácie a nové poznatky.

Úspech dosiahla aj Sandra Sviteková s kanálom Dejepis inak, ktorá obsadila šieste miesto. Sviteková má na YouTube viac ako 223-tisíc odberateľov a na konte vyše 231 videí. Rebríčku ďalej dominujú herci a herečky, ktorých sa v top dvadsiatke umiestnilo až osem. K nováčikom patria herečky Jana Kovalčíková a Kristína Svarinská, ako aj herec Juraj Bača.

„Aj tohtoročná dvadsiatka top influencerov potvrdzuje, že sledovatelia veria najmä popularizátorom vedy, športovcom, známym filmovým a divadelným hercom či ostrieľaným moderátorom. Hoci sa môže zdať, že v aktuálne polarizovanej a frustrovanej spoločnosti hrajú na sociálnych sieťach prím buriči, nenávistné prejavy alebo dezinformátori, zloženie rebríčka reflektuje rastúci záujem verejnosti o kvalitný a relevantný obsah, ktorý je podložený odbornými znalosťami, vedeckými faktami a dôveryhodne pôsobiacou prezentáciou,“ uviedla produktová manažérka Forbes.sk Adriána Heglasová.

Dôraz kladený na spoľahlivosť

Do rebríčka Top influenceri sa môžu dostať len tí, ktorí majú minimálne 45-tisíc sledovateľov alebo odberateľov na Instagrame, YouTube či Facebooku (aj kombinovane) a ktorí aktívne nadväzujú komerčné spolupráce s cieľom zarábať, prípadne majú vysoký potenciál nadviazať spoluprácu so známymi značkami.

Výsledná dvadsiatka influencerov bola vybraná na základe viacerých kritérií v rámci Influence Power Index skóre (IPI skóre). Toto hodnotenie zahŕňa faktory ako znalosť influencera a jeho potenciálny dosah, obľúbenosť, prepojenie na značky a tzv. influence funnel, čo je meranie schopnosti influencera ovplyvňovať svojich sledujúcich.

Pre rok 2024 sa najdôležitejším kritériom na konečné poradie influencerov stal atribút spoľahlivosti. V predchádzajúcich ročníkoch bola najväčšia váha kladená na dôveryhodnosť. Na zostavení rebríčka sa podieľala agentúra GroupM, ktorá na Slovensku zastrešuje mediálne agentúry Wavemaker, EssenceMediacom a Mindshare.

Zdroj: Forbes

Najnovšie videá

Trendové videá