Epidemiológovia zachytili 5 prípadov exotickej choroby na Slovensku. Vážnosť rozoznáš podľa veľkých modrín

  • Na Slovensku sa objavila nebezpečná choroba
  • Osoby sa podľa všetkého nakazili v zahraničí
Žena s modrinou
Shutterstock
  • Na Slovensku sa objavila nebezpečná choroba
  • Osoby sa podľa všetkého nakazili v zahraničí

Na Slovensku boli tento rok zaznamenané prípady nebezpečnej horúčky dengue. Informoval o tom Ivan Bakoss, odborník zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Od začiatku roka 2024 je k 27. júnu v Epidemiologickom informačnom systéme evidovaných päť prípadov horúčky dengue, išlo však o importované ochorenia, čiže osoby sa nakazili v zahraničí,“ uviedol pre portál Topky.

Horúčka dengue je vírusové ochorenie, ktoré sa bežne vyskytuje v tropických oblastiach. Je prenášané komármi druhu Aedes aegypti, známymi aj ako komáre tigrované. Dengue je jedným z najčastejšie importovaných vírusových ochorení, uvádza portál Etabletka.

Zlyhanie orgánov a smrť

Horúčka dengue sa vyznačuje príznakmi podobnými chrípke. „Medzi najčastejšie hlásené klinické príznaky patria horúčka, bolesť hlavy, bolesť za očami, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť/zvracanie, vyrážka a únava,“ uvádza Sekcia epidemiológie a pripravenosti na pandémie ÚVZ SR.

„Pri postupujúcom ochorení môžu pacienti pociťovať ťažkosti s dýchaním, môže dôjsť ku krvácaniu z nosa a ďasien a k rýchlemu poklesu krvného tlaku, ktorý vedie k šoku až smrti.“

Ďalej sa môže objaviť drobná červená vyrážka s bledými ostrovčekmi a prekrvenie spojiviek. Horúčka zvyčajne trvá 5 až 6 dní, no rekonvalescencia môže trvať aj niekoľko mesiacov, často s pretrvávajúcou únavou a depresívnymi stavmi.

Horúčka dengue sa pri precitlivenosti imunitného systému môže vyvinúť do závažnej formy, známej ako hemoragická krvácavá horúčka alebo „dengue schock syndrome“. Táto forma je charakteristická poškodením ciev, zníženým počtom krvných doštičiek a vnútorným krvácaním, ktoré môže viesť k zlyhaniu orgánov, šoku a smrti.

Klinické príznaky hemoragickej horúčky zahŕňajú krvácanie z nosa alebo ďasien a prítomnosť krvi v moči, zvratkoch, stolici aj pod kožou a modriny na rôznych častiach tela, kde sa pacient škriabal. Ľudia trpia zvýšenou únavou, nevoľnosťou, letargiou, podráždenosťou a zrýchleným dýchaním.

Komár tigrovaný u nás

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Topky, Etabletka

Najnovšie videá

Trendové videá