Obľúbená slovenská televízia po 20 rokoch končí. Mesto nás „cenzuruje“, vysvetľuje riaditeľ televízie

  • Riaditeľ televízie sa nedohodol s vedením mesta
  • Údajným dôvodom má byť cenzúra
  • Rozhorčení sú poslanci aj občania
chlapec televízor
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Riaditeľ televízie sa nedohodol s vedením mesta
  • Údajným dôvodom má byť cenzúra
  • Rozhorčení sú poslanci aj občania

Kežmarčania si už televíziu nepozrú. Po 19 rokoch končí mestská televízia, mesto to oznámilo na svojom oficiálnom facebookovom profile. S doterajším vysielateľom sa nedohodli na podmienkach. Upozornil na to portál SME v článku

Riaditeľ televízie sa pre SME vyjadril, že vedenie mesta sa snažilo postupne viac korigovať obsah televízie. Údajne mal priestor len jeden pohľad na realitu. So situáciou nesúhlasia ani samotní Kežmarčania. Obávajú sa, že dochádza k cenzúre

Snaha o zmenu konceptu

„Mesto Kežmarok má záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti. Takto nastavené podmienky neboli pre súkromnú KTV, s. r. o. akceptovateľné a majiteľ firmy sa rozhodol spoluprácu s mestom ukončiť,“ napísala radnica na Facebooku. V skutočnosti sa ide o firmu rEhit, s. r. o., pričom túto informáciu neskôr radnica v poste upravila.

Ďalej sa v príspevku uvádza, že mesto pripraví nový ucelený koncept mediálnej prezentácie mesta tak, aby Kežmarčania vedeli o všetkom dôležitom, čo sa v meste udeje, a zároveň ponechá priestor všetkým obľúbeným programom. Podľa SME ukončila televízia dlhoročnú spoluprácu s televíznou redaktorkou Beátou Oravcovou a referentom kultúry Borisom Švirlochom.

Zatiaľ čo radnica tvrdí, že ide len o zmenu konceptu, mnohí s týmto tvrdením nesúhlasia. Napríklad opoziční poslanci sa obávajú, že sa v Kežmarskej televízii (KTV) bude orodovať v prospech primátora Kežmarku Jána Ferenčáka (Hlas-SD). Rovnaký pocit majú aj Kežmarčania, ktorí sa rozhodli príspevok okomentovať. 

„Pánovi primátorovi príliš zachutila moc a už nevie prijímať objektívnu kritiku… inšpirácia od svojich bratislavských súdruhov… moc kriví charaktery, známa vec už tisíc rokov…,“ znie vyjadrenie jednej z komentujúcich. 

Tlak bol neznesiteľný

Redaktor SME Michal Frank vyspovedal aj riaditeľa Kežmarskej televízie a konateľa rEhit Ota Vojtička. Podľa jeho slov má Kežmarská televízia bohatú históriu, vysiela už takmer 19 rokov. Jej cieľom bolo vždy poskytovať aktuálne a pravdivé informácie. A taktiež slúžiť obyvateľom mesta Kežmarok a blízkeho okolia. K zmenám začalo dochádzať podľa Vojtička už pred pár mesiacmi. 

„Situácia sa začala meniť v marci tohto roku, keď si mesto Kežmarok objednalo besedu k udalostiam, ktoré sa udiali na neplánovanom rokovaní mestského zastupiteľstva zvolanom poslancami mesta,“ vysvetlil Vojtičko. Po konzultácii s právnikmi sa rozhodol besedu neodvysielať, keďže sa domnieval, že boli prezentované názory iba jednej strany. Názory vedenia mesta. Druhá strana, tvorená časťou poslancov, nedostala možnosť sa vyjadriť.

„Od tohto momentu som pociťoval stupňujúci tlak a pokusy korigovať vysielaný obsah. Takýto prístup sa prieči mojej profesionálnej cti a bol pre mňa neakceptovateľný. Keďže som s mestom Kežmarok nemal uzatvorený zmluvný vzťah, rozhodol som sa vysielanie televízie pozastaviť,“ vyjadril sa Vojtičko.

Oto Vojtičko obvinenie, že televízia nemá záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti, odmieta. Toto vyjadrenie mesta považuje za „pokus o krízovú komunikáciu a tiež za závažné a nepravdivé ovplyvňovanie verejnej mienky“. 

Opoziční poslanci nesúhlasia

Na údajnú cenzúru sa vo veľkom vyjadrujú v komentároch pod príspevkom mesta aj občania. „A potom sa mi páči tá vetička… aby Kežmarčania vedeli o všetkom ‚dôležitom‘…tam by som pozmenila ‚mestom cenzúrovanom‘,“ znie jeden z komentárov. Niektorí taktiež naznačujú, že tento krok je iba pokračovaním iných udalostí, pri ktorých si mal primátor mesta robiť svoje meno. Údajne cenzúre podliehajú aj mestské noviny. Občanov by taktiež zaujímali konkrétne podmienky, na ktorých sa strany nedohodli. 

Výhrady voči zmene majú aj mestskí poslanci, obzvlášť tí, ktorí sú v opozícii voči primátorovi Kežmarku Ferenčákovi. Primátor má aj podporovateľov, tí sa však pre portál SME nevyjadrili. Výnimkou bola podľa SME len poslankyňa Janka Gantnerová (Smer), ktorá o zámere mesta ukončiť spoluprácu s KTV nepočula.

Pre portál povedala, že len vie, že KTV je súkromná spoločnosť, ktorá už dlhoročne spolupracuje s mestom a inými subjektami. „Verím, že bude naďalej podnikať vo svojom odbore – predmete podnikania,“ uviedla.

Ticho však nebol opozičný poslanec Pavol Ferejčák. „Majiteľ a redaktori už ďalej nechcú pracovať pod príkazmi cenzora – primátora. Od jeho nástupu do funkcie sa z KTV stal nástroj propagandy jedného človeka. Ak dnes hovorí, že KTV má byť vyvážená, tak trafil klinec po hlavičke. Uvidíme, či v novej KTV dostane priestor aj niekto iný ako on a jeho „mopslíci“,“ povedal pre SME.

Opozičný poslanec Ferejčák označil majiteľa Ota Vojtička a redaktorku Beátu Oravcovú za skutočných profesionálov, ktorých každá relácia mala vynikajúcu úroveň. „ Je len škoda, že nemohli odvysielať všetko, čo by chceli, obyvatelia mesta by sa dozvedeli naozaj veľa zaujímavých vecí, ale to asi primátorovi mesta neveľmi vyhovovalo. Oni už naďalej nechcú takto pracovať, okrem iného porušovať aj platnú legislatívu v mediálnej oblasti, preto sa stali nepohodlnými a musia končiť,“ myslí si poslanec. Podľa neho bude nový mediálny koncept „jednofarebná televízia“. 

Mesto plánuje prekročiť hranice 

Portál SME zisťoval, aké konkrétne výhrady má vedenie mesta k zmluve s terajším vysielateľom i budúci koncept. Portálu odpovedala vedúca kancelárie primátora mesta Kežmarok Elena Smirgová. „Dôvodom je celkový redizajn mediálnej komunikácie mesta. Tak ako sa zmenili vizuálne i obsahovo Kežmarské noviny a sociálne siete, tak chce mesto priniesť obyvateľom lokálnu televíziu, ktorá si v dnešnej dobe vyžaduje pružný, dynamický i vyvážený obsah a moderný vzhľad.“

Celkový koncept mediálnej komunikácie by mal byť podľa vyjadrenia bližší širšiemu publiku, teda každej vekovej kategórii. Snahou mesta je totiž to, aby mestská televízia presiahla hranice Kežmarku a oslovila aj publikum v blízkych okresoch. O všetkých novinkách plánuje mesto verejnosť informovať včas. 

 

 

Zdroje: SME, Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Najnovšie videá

Trendové videá