Slovenská firma dala zamestnancom 100 % voľnosť a žne úspech: „Mojou úlohou nie je sedieť za stolom,“ vysvetľuje vývojár

  • Panaxeo je pravdepodobne jedinou full-remote firmou na Slovensku
  • Zamestnanci dostávajú 10 % zo zisku firmy
  • Firma môže rásť aj bez kancelárie
Panaxeo, Igor Liška a Adam Okruhlica
Igor Liška a Adam Okruhlica Panaxeo
  • Panaxeo je pravdepodobne jedinou full-remote firmou na Slovensku
  • Zamestnanci dostávajú 10 % zo zisku firmy
  • Firma môže rásť aj bez kancelárie

Kedysi privilegovaný benefit, dnes pri kancelárskych prácach samozrejmosť. Práca z domu za posledné roky prešla turbulentným vývojom a aj keď sa môže zdať, že pandémia naštartovala rastúci trend, dáta ukazujú opak.

Zakladatelia slovenskej softvérovej firmy Panaxeo sa rozhodli plávať proti prúdu a vybudovať spoločnosť na full-remote základoch. Päť rokov kontinuálneho rastu naznačuje, že to môže fungovať aj v slovenskom prostredí.

V rámci Slovenska patrí Panaxeo vďaka svojmu fungovaniu medzi najmodernejšie tech firmy. Podobne ako iné veľké zahraničné firmy, vytvára jedinečné pracovné prostredie s remote-first kultúrou a zamestnancom taktiež ponúka percentá zo zisku.

Panaxeo, Igor a Adam
zdroj: Panaxeo

Sedieť v kancelárii nie je potrebné 

Panaxeo je slovenská firma špecializujúca sa na vývoj softvéru pre scale-upy z USA, zahraničia a strednej Európy. Medzi ich klientov patria medtech spoločnosti, inovatívne banky a humanitárne organizácie, ako sú napríklad Medrio, CISCO, Raiffeisen bank (RPC), Bloomreach, CancerIQ, CEVA Logistics, Rádio Slobodná Európa a International Bar Association. 

Tomáš Isteník je architekt mobilných aplikácií. Patrí medzi približne 13 % Slovákov, ktorí v minulom roku pracovali z domu, a priznáva, že toto nastavenie mu vyhovuje.

„Mojou úlohou nie je sedieť za stolom. Viem, že na to, aby som odviedol svoju prácu dobre, nemusím ísť do kancelárie. Tak na čo si pridávať časové aj finančné náklady?“ Pýta sa Tomáš.

Home office je postupne na ústupe a návrat do kancelárií nariaďujú aj technologickí giganti. Práca z domu je však podľa slovenskej softvérovej firmy výhodná. „Vždy sme boli remote a nikdy sme to nevnímali iba ako benefit. Je to aj životný štýl,“ tvrdí Co-Ceo Panaxeo Igor Liška, ktorý však varuje pred tým, že to nemusí vyhovovať každému.

Home office je na ústupe

V posledných rokoch v téme práce z domu najviac zamiešala karty covidová kríza. Podľa údajov Eurostatu zvykol v roku 2019 pracovať z domu približne jeden z dvadsiatich ľudí v Únii (5,5 %). V roku 2020 číslo poskočilo vyššie, bolo ot už 12,3 %, o rok neskôr využívalo home office 13,5 % ľudí.

Slovensko v tomto smere nebolo výnimkou. Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, pre TASR uviedla, že v roku 2021 predstavoval podiel zamestnancov využívajúcich home office až 15 %. Podiel však odvtedy priebežne klesá, v minulom roku to už bolo iba 12,7 %.

Vývojári pritom patria k profesiám, ktorým obdobie vynútenej práce z domu prospelo najviac. Väčšina z nich v prieskumoch pravidelne hlási, že home office im priniesol vyššiu produktivitu aj lepšiu psychickú pohodu.

Nie je to pre každého

Portál Insight nedávno priniesol zistenia štúdie z Journal of Business, ktorá skúmala 445 respondentov v dvoch fázach. Vedci z Coloradskej štátnej univerzity zistili, že remote zamestnanci sa môžu cítiť izolovaní, čo vedie k menšiemu pracovnému nasadeniu a väčšiemu vyčerpaniu, čím rastie riziko vyhorenia.

Adam Okruhlica, Co-Ceo Panaxeo, vysvetľuje, že pozícia aj výzvy remote firiem sú v tejto rovnici iné: „Naša kultúra je od prvého dňa postavená na full-remote, takže by sme ju ohrozili skôr v prípade, že by sme ľudí zrazu poslali do kancelárie.“

Takejto kultúre musí byť prispôsobené celé fungovanie firmy. Príkladom sú časté videohovory či dôraz na asynchrónnu komunikáciu cez četovacie nástroje, kde cielene vytvárajú priestor aj na nepracovné témy.

Zakladatelia firmy však opakujú, že to nemusí byť vhodné pre každého: „O tom, ako u nás vyzerá remote, otvorene komunikujeme ešte pred pohovorom. Zvykne to vyhovovať skôr skúsenejším ľuďom, ktorí si vedia manažovať svoj čas a energiu.“ 

Do kancelárie by sa už nevrátilo viac ako 60 % ľudí

Čísla naznačujú, že Panaxeo na Slovensku a v Česku našlo ľudí, ktorým vyhovuje práca z domu, a priestory v Bratislave a na Kanárskych ostrovoch vnímajú skôr ako vítanú možnosť. Výsledky interného prieskumu ukazujú, že viac ako 90 % zamestnancov preferuje remote prácu. Viac ako 60 % dokonca tvrdí, že by už nešli pracovať do firmy, ktorá by vyžadovala dochádzanie do kancelárie.

Necelých 40 % priznalo, že by nemali problém s hybridným modelom práce. „Keď idem do kancelárie, tak sa dokonca aj teším. A to je ten rozdiel medzi chcieť a musieť,“ vraví Adam Horváth, ktorý v Panaxeo pôsobí na pozícii Scrum Master.

„Pracujem s klientmi zo Spojených štátov a v americkom pracovnom čase, takže som rada, že mám pokojný priestor na videohovory a nemusím sa vracať po nociach domov,“ vysvetľuje projektová manažérka Lenka Nagy. Práve zákazníci z rôznych časových zón viedli Panaxeo k plochej organizačnej štruktúre a snahe o autonómne tímy, ktoré nepodliehajú univerzálnej pracovnej dobe. „Môžem si tak organizovať väčšinu času podľa seba, čo mi umožňuje prispôsobovať aj prácu životu, nielen naopak,“ dopĺňa vývojárka Alica Freund, ktorá v Panaxeo pracuje druhý rok.

Netreba rýchle triky, tajomstvo je jednoduchšie

Príklad firiem ako Panaxeo naznačuje, že pretrvávajúce obavy súvisiace s prácou z domu nemusia byť opodstatnené. Stačí, ak človek verí svojej práci. „Jednoducho robíme zmysluplné projekty a budujeme firmu na trvalých základoch. Neustále interne komunikujeme víziu toho, prečo existujeme, kam smerujeme a prečo robíme svoju prácu,“ tvrdí Okruhlica.

Otvorená kultúra nakoniec doviedla zakladateľov Panaxeo aj k rozhodnutiu, že budú každý rok zamestnancom vyplácať 10 % zisku. Tajomstvo úspechu práce postavenej na slobode a zodpovednosti sa zrejme skrýva vo vnútornej motivácii.

„Základ je, aby práca človeka bavila a napĺňala. Ak robím na niečom, čo ma zaujíma a na čom mi záleží, tak nepotrebujem žiadne triky na udržanie produktivity,“ uzatvára developer Štefan Jajčišin, ktorý v Panaxeo začína svoj tretí pracovný rok.

Zdroje: TS/ Panaxeo, Eurostat

Najnovšie videá

Trendové videá