Trump odhalil svoju novú odvážnu víziu. Chce vybudovať globálnu kryptomenovú veľmoc, odborníci sú skeptickí

  • Bývalý prezident Trump prekvapuje všetkých novou víziou
  • Jeho priaznivci vidia v pláne obrovský potenciál
  • Kritici upozorňujú na možné riziká
Prezident Trump kryptomeny
Freepik Freepik, TASR
  • Bývalý prezident Trump prekvapuje všetkých novou víziou
  • Jeho priaznivci vidia v pláne obrovský potenciál
  • Kritici upozorňujú na možné riziká

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump, známy svojimi kontroverznými vyjadreniami a nekonvenčnými politickými krokmi.

Vo svojom hlavnom prejave na sobotňajšej konferencii o bitcoinoch v Nashville vyhlásil svoj zámer premeniť Spojené štáty na globálnu kryptomenovú veľmoc.

Od kryptomenového skeptika k nadšencovi

Trump, ktorý počas svojho pôsobenia v úrade prejavoval skepticizmus voči kryptomenám, teraz podľa portálu Wired tvrdí, že budúcnosť financií spočíva práve v digitálnych menách a v prípade zvolenia vytvorí strategickú bitcoinovú rezervu v USA: „Politikou mojej administratívy bude ponechať si 100 percent všetkých bitcoinov, ktoré americká vláda v súčasnosti vlastní alebo ich získa v budúcnosti… ako jadro strategickej národnej zásoby bitcoinov.“

V súčasnosti americká vláda vlastní viac ako 210 000 bitcoinov (v hodnote približne 14 miliárd dolárov), ktoré boli zabavené prostredníctvom nelegálnych operácií, ako je napríklad Ponziho schéma BitConnect. 

Ako upozornil portál CNBC, aj samotný Trump získal pre svoju prezidentskú kandidatúru viac ako 4 milióny dolárov z mixu digitálnych tokenov.

Trump tiež oznámil plány na vymenovanie poradnej rady pre bitcoiny a kryptomeny počas prvých 100 dní svojho potenciálneho prezidentovania. Oznámil tiež vytvorenie rámca na zaistenie bezpečnej expanzie stablecoinov, zastavenie snáh o vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky a prispôsobenie pravidiel ťažby kryptomien v USA. 

Trumpovo nové stanovisko prichádza v čase, keď sa svetové finančné trhy čoraz viac zameriavajú na technológiu blockchain a digitálne aktíva. Spojené štáty sa tak nachádzajú na križovatke, kde sa môžu rozhodnúť, či budú nasledovať krajiny ako Čína, ktorá sa aktívne usiluje o kontrolu nad kryptomenovým trhom, alebo sa stanú lídrom v tejto oblasti.

Kritici upozorňujú na možné riziká

Jeho kritici však upozorňujú na možné riziká spojené s touto iniciatívou. Kryptomeny, ako je Bitcoin alebo Ethereum, sú často spájané s nestabilitou trhu, čo môže viesť k významným stratám pre investorov. Okrem toho sa kryptomeny často využívajú na nelegálne aktivity, vrátane prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, čo zvyšuje potrebu dôkladného regulovania a dohľadu.

Analytici tiež poukazujú na to, že Trumpov plán môže čeliť prekážkam v Kongrese, kde neexistuje jednotný názor na kryptomeny. Zatiaľ čo niektorí zákonodarcovia podporujú rozvoj tohto sektora, iní vyjadrujú obavy z potenciálnych negatívnych dopadov na finančnú stabilitu a bezpečnosť.

Tieto výzvy však Trumpa neodradili. Jeho snaha premeniť USA na kryptomenovú veľmoc môže priniesť zaujímavé zmeny na globálnej scéne. Ak sa mu podarí presadiť svoje plány, Spojené štáty by sa mohli stať centrom kryptomenových inovácií a lídrom v oblasti digitálnych financií. Avšak, cesta k tomuto cieľu bude určite plná výziev a sporov, ktoré bude treba prekonať.

Kontroverzná kariéra Donalda Trumpa

Donald Trump sa narodil 14. júna 1946 v New Yorku. Jeho otec bol úspešným developerom nehnuteľností. Trump študoval na Fordhamskej univerzite a neskôr na Wharton School na Pensylvánskej univerzite, kde získal titul v odbore ekonómie.

Po ukončení štúdia vstúpil do rodinného podniku a premenoval ho na Trump Organization. V 70. a 80. rokoch sa preslávil svojimi ambicióznymi realitnými projektmi v New Yorku, vrátane Trump Tower na Piatej Avenue. Jeho podnikateľské impérium zahŕňalo aj kasína, hotely a golfové ihriská.

Donald Trump prvýkrát na verejnosti
zdroj: TASR/AP Photo/Julia Nikhinson, TASR/AP Photo/Paul Sancya

V 90. rokoch čelil finančným problémom, vrátane niekoľkých bankrotov jeho kasín, no napriek tomu sa udržal v povedomí verejnosti. Od roku 2004 moderoval reality show „The Apprentice“, ktorá posilnila jeho mediálny obraz a pomohla mu vybudovať značku.

V roku 2016 kandidoval za prezidenta USA ako republikán a porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Počas jeho prezidentúry od roku 2017 do 2021 sa venoval otázkam imigrácie, ekonomiky a zahraničnej politiky. Jeho štýl vládnutia a kontroverzné rozhodnutia polarizovali verejnosť.

Po prehre vo voľbách v roku 2020 s Joeom Bidenom Trump naďalej zostáva v centre politického diania. Jeho kariéra je charakterizovaná úspechmi aj kontroverziami, ktoré formovali jeho verejný obraz.

Priaznivcom kryptomien je aj Trumpov potenciálny viceprezident J. D. Vance

J. D. Vance, americký autor a politik, sa stal výrazným obhajcom bitcoinov a aktívne do nich investuje. Ako píše portál Coindesk, Vance v roku 2022 prezradil, že vlastní bitcoiny v hodnote medzi 100 000 a 250 000 amerických dolárov. Vance vidí v kryptomenách alternatívu k tradičným bankovým systémom a fiat menám, ktoré sú podľa jeho názoru náchylné na infláciu a politické manipulácie.

Vance verí, že decentralizovaná povaha bitcoinu ponúka bezpečnú a transparentnú formu uchovávania hodnoty. Okrem investícií do kryptomien sa Vance snaží aj o legislatívnu podporu technológií blockchain, čo považuje za kľúčový prvok budúcich finančných inovácií. Napriek kontroverziám a rizikám spojeným s kryptomenami tvrdí, že bitcoiny sú dôležitou súčasťou digitálnej transformácie globálnej ekonomiky.

Zdroje: Wired, Coindesk, CNBC

Najnovšie videá

Trendové videá