V obľúbenej krajine sa na Instagram už nepripojíš: Miestne úrady ho zablokovali

  • Turecko zrušilo prístup na Instagram
  • Dôvod, prečo to urobili, neudali
Na snímke mobil a prečiarknutý instagram.
Ilustračné foto Unsplash/William Hook
  • Turecko zrušilo prístup na Instagram
  • Dôvod, prečo to urobili, neudali

Turecko v piatok zablokovalo prístup na sociálnu sieť Instagram, oznámil tamojší regulačný orgán pre informačné technológie. Úrady to oznámili bez uvedenia dôvodu alebo dĺžky trvania zákazu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Turecko, krajina s 85 miliónmi obyvateľov, z ktorých viac ako 50 miliónov používa Instagram, má históriu obmedzovaní online platforiem. Vláda prezidenta Erdogana je často kritizovaná za zásahy do občianskych slobôd v digitálnom priestore.

Fahrettin Altun z prezidentskej kancelárie označil nedávne kroky Instagramu za „zjavný pokus o cenzúru“. Podľa jeho slov platforma bránila zverejňovaniu sústrastí k smrti Ismáíla Haníju, blízkeho spojenca prezidenta Erdogana, bez uvedenia konkrétneho porušenia pravidiel.

Podľa Euronews webová stránka BTK uvádza: „Instagram.com bol zablokovaný rozhodnutím Úradu pre informačné technológie a komunikáciu zo dňa 2. 8. 2024 s číslom 490.05.01.2024.-608983.“ S otázkami oslovili aj samotnú vládu, ale tá sa zatiaľ k problematike nevyjadrila.

Blokovali aj v minulosti

Turecký regulačný úrad pre IT oznámil pozastavenie prístupu k Instagramu bez špecifikácie dôvodu či trvania opatrenia. Používatelia hlásia problémy s prístupom k mobilnej aplikácii, zatiaľ čo spoločnosť Meta, vlastník Instagramu, sa k situácii nevyjadrila.

Nie je to prvýkrát, čo Turecko pristúpilo k takýmto krokom. V minulosti bol na tri roky obmedzený prístup k Wikipédii kvôli sporným článkom. Nedávno Meta pozastavila v krajine prevádzku svojej siete Threads po zásahu miestnych úradov. Tento incident opäť otvára diskusiu o slobode prejavu a prístupe k informáciám v digitálnom veku, najmä v krajinách s tendenciou k cenzúre internetu, dodáva TASR.

Turecko má skúsenosti s cenzúrou sociálnych médií a webových stránok. Od roku 2022 boli zablokované státisíce domén, tvrdí Freedom of Expression Association, nezisková organizácia združujúca právnikov a aktivistov za ľudské práva. Platforma na zdieľanie videí YouTube bola zablokovaná v rokoch 2007 až 2010. Informoval o tom portál ABC News.

Čo je za tým

Podľa tureckých médií je v krajine viac ako 50 miliónov používateľov aplikácie na zdieľanie fotografií. Informuje o tom portál CNBC. Správy podľa nich naznačujú, že zákaz bol reakciou na to, že platforma vlastnená spoločnosťou Meta odstránila príspevky súvisiace so smrťou vodcu radikálnej skupiny Ismaila Haniyeha.

Turecké noviny Daily Sabah, ktoré zvyčajne sledujú vládnu líniu, napísali v titulku, že zákaz sa týkal „odstránenia príspevkov“. Odvolávali sa pritom na príspevky tureckých používateľov vyjadrujúcich sústrasť nad stredajšou smrťou vodcu Ha*asu.

Haniyeh, vedúci politického krídla palestínskej militantnej organizácie, bol zabitý pri výbuchu v Teheráne. Bolo to počas návštevy krajiny na inaugurácii nového prezidenta. Iránski predstavitelia obviňujú Izrael z toho, čo tvrdia, že išlo o atentát, zatiaľ čo Izrael to odmietol komentovať.

Fahrettin Altun, šéf tureckej prezidentskej komunikácie a poradca tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana, v stredu kritizoval Instagram. Dokonca ho obvinil z cenzúry.

V dlhšom príspevku na X sa sťažoval na smrť „nášho drahého brata Ismaila Haniyeha“. Altun napísal: „Dôrazne odsudzujem aj platformu sociálnych médií Instagram, ktorá aktívne bráni ľuďom uverejňovať sústrastné správy za smrť vodcu Ha*asu Haniyeha bez uvedenia akéhokoľvek porušenia pravidiel.“

Zdroje: TASR, ABC News, Euronews, CNBC

Najnovšie videá

Trendové videá