Výrazná zmena v počasí: Na Slovensko sa rútia búrky, čakaj krúpy. Ide o minúty

  • Slovensko v piatok potrápia búrky
  • Teploty nebudú vysoké, ale bude príjemne teplo
Na snímke búrky a ľudia s dáždnikmi v uliciach Bratislavy.
Ilustračné foto Canva, TASR/Dano Veselský
  • Slovensko v piatok potrápia búrky
  • Teploty nebudú vysoké, ale bude príjemne teplo

Leto si dá minimálne v piatok pauzu. Dnes určite neočakávaj horúčavy, skôr zatiahnutú oblohu a nezabudni si ani dáždnik. Meteorológovia totiž upozorňujú, že okrem zrážok ťa môžu zaskočiť aj búrky. Takáto zmena počasia nastane preto, lebo výbežok tlakovej výše v našej oblasti slabne. Informuje TASR. Agentúra dodáva, že teploty sa budú pohybovať od 24 do 29 stupňov Celzia.

Dážď aj ochladenie

V dôsledku búrok a zrážok očakávaj, že ani teploty vzduchu nebudú také vysoké, ako po zvyšok týždňa. Na západe prší už od skorého rána a postupne by sa tak malo stať aj na ďalších územiach, píše portál iMeteo. A pri zrážkach to neostane. Aj keď včera sa vyskytovali búrky prevažne na západ od našej krajiny, dnes nás už neminú. Aktuálne už prší na viacerých miestach západného Slovenska, odkiaľ sa má presunúť zrážková aktivita aj na stredné Slovensko.

Portál upozorňuje, že môžu začať vznikať aj búrkové jadrá a každú chvíľu môžeš očakávať aj prvú bleskovú aktivitu. Práve nad západným a severným Slovenskom sa bude nachádzať ťažisko búrok. To sa začne tvoriť už dopoludnia a počas dňa bude postupovať. Búrky môžu byť lokálne aj intenzívne a spadnúť by pri nich malo do 30 mm zrážok. Rovnako prechodne počas búrok zosilnie aj vietor, SHMÚ predpokladá, že by mohol dosahovať rýchlosť približne 18 až 23 metrov za sekundu.

Popoludní sa búrky presunú nad horské oblasti stredného Slovenska. Blýskať sa bude aj na Gemeri, Spiši či severovýchode Slovenska. Búrok a dažďa bude dnes v týchto oblastiach pomerne veľa. Tieto zrážky a búrky sú spojené s prechodom studeného frontu, ktorý je spojený s plytkou tlakovou nížou, ktorá sa presúva z južného Poľska ďalej na východ, dopĺňa iMeteo.

Zbohom horúčavy

O zmenách v počasí píše aj Počasie a radar. Vysvetľujú, že dnes k nám od severozápadu postúpi studený front spojený s tlakovou nížou nad Rumunskom. Aj keď ráno bolo oblakov ešte málo, postupne od severozápadu začalo pribúdať oblačnosti. Tú sprevádzajú búrky, ktoré môžu byť ojedinele aj silnejšie. Okrem juhozápadu a krajného východu by celým územím malo prejsť pásmo dažďa či búrok. Sčasti sa aj ochladí, ale nie tak dramaticky, ako tomu bolo napríklad minulú nedeľu.

Od západu sa začne neskôr poobede vyjasňovať, avšak na severe zostane už do konca dňa zamračené. Práve v tejto oblasti budú búrky a prehánky najpočetnejšie. Maximálne denné teploty dosiahnu na severe 20 až 25 °C. Naopak na juhu, kde bude ochladenie najslabšie a zrážok najmenej, bude pri zmenšenej oblačnosti v maxime od 26 do 30 °C. Poklesnú aj nočné teploty. V dôsledku príchodu studenšieho frontu sa budú pohybovať medzi 20 až 14 °C.

Okrem Bratislavského kraja nad celým našim územím vyhlásil SHMÚ výstrahy pred búrkami 1. stupňa. Píšu, že prevláda malá pravdepodobnosť výskytu búrok, ale ak na ne dôjde, budú spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm a trvať by mali približne 30 minút. Počítaj tiež s nárazmi vetra 18 – 22 m/s (65 – 80 km/h) a s krúpami.

Obávať sa ale nemusíš, podľa portálu je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Intenzívny dážď zase môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.).

Upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu narušiť tvoju plynulú cestu autom či poškodiť tvoju úrodu. Škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch môže spôsobiť aj vietor. SHMÚ upozorňuje na škody ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Mysli na to, že aj poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

Zdroje: iMeteo, TASR, SHMÚ, Počasie a radar

Najnovšie videá

Trendové videá