Slovenská plavkyňa po rozplavbách na OH v Paríži skolabovala: Lekári už vedia, čo sa stalo

  • Plavkyňa po rozplavbe skolabovala
  • Museli ju odniesť na nosidlách
  • Príčinou bola astma
Na snímke slovenská plavkyňa Tamara Potocká, ktorá po rozplavbách na OH v Paríži skolabovala.
Ilustračné foto TASR/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, TASR - SOŠV/Jakub Súkup
  • Plavkyňa po rozplavbe skolabovala
  • Museli ju odniesť na nosidlách
  • Príčinou bola astma

Slovenská plavkyňa Tamara Potocká nepostúpila do semifinále na 200 m pol.pr. na olympijských hrách v Paríži. V rozplavbách obsadila 23. miesto časom 2:14,20. Hneď po tom, ako rozplavbu dokončila, skolabovala. Odniesli ju na nosidlách a museli jej poskytnúť lekársku starostlivosť, informovala o tom agentúra TASR na základe správy Reuters.

Potockej nasadili na tvár dýchaciu masku. Plavkyňa by mala byť v poriadku, podľa mediálneho manažéra arény La Defense bola po kolapse pri vedomí.

Slovenská športovkyňa v premiére pod piatimi kruhmi zaostala za svojím vlastným slovenským rekordom z júnových ME v Belehrade o takmer dve sekundy. V parížskom bazéne jej vyšiel štart a po úvodnom motýľkarskom úseku bola na prvej priečke. Po znakárskej päťdesiatke klesla na šiestu pozíciu a už sa jej nepodarilo posunúť vyššie. Za víťaznou Kanaďankou Summer McIntoshovou zaostala o 4,30 s. Jej cesta na OH v Paríži sa tak končí.

Príčinou bola astma

Za kolapsom mladej športovkyne mali byť dlhodobé zdravotné problémy. Podľa členky slovenskej plaveckej výpravy Ivany Langeovej bol príčinou kolapsu astmatický záchvat. Informovala o tom TASR.

„Tamara Potocká je astmatička a po doplávaní dostala astmatický záchvat. Nemala pri sebe lieky proti astme, preto skolabovala. Zobrali ju do lekárskej miestnosti, kde dostávala kyslík a zrejme aj nejaké lieky. Komunikovala pritom. Nejaký čas ju teraz budú monitorovať v nemocnici,“ uviedla Langeová.

Na snímke plavkyňa Potocká po kolapse po rozplavbách na OH.
zdroj: TASR/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Podľa informácií reportérov STVR si mala najprv sadnúť vedľa bazéna, neskôr si ľahnúť, a potom už k nej pribehli lekári. Počas celého kolapsu ale komunikovala. Réžia podľa Stanislava Sčepána, ktorý rozplavby komentoval, pre televíziu uviedol, že réžia spočiatku vôbec neukazovala zábery na Potockú, takže nevedeli o koho ide. Až neskôr sa mu podarilo zistiť, že išlo o slovenskú reprezentantku.

Jej výkon ale hodnotil uznanlivo. „Tami, ako ju voláme, začala naozaj rýchlo. Potom pri prsiach začala trochu odpadávať z hľadiska výkonnosti. Možno prepálila ten úvod, a potom už to bolo ťažké a zložité,“ dodal komentátor.

Slovenská rekordérka

Potocká sa môže okrem kvalifikácie do Paríža pochváliť aj ďalšími významnými úspechmi. V decembri 2022 sa jej podarilo po 22 rokoch prekonať rekord plavkyne Martiny Moravcovej, informoval Šport.sk. Šťastným pre ňu bolo podujatie v Melbourne, kde na MS v krátkom bazéne postúpila do semifinále disciplíny 100 m polohové preteky. V rozplavbách vtedy obsadila 13. priečku časom 59,69 s.

Ďalší národný rekord pokorila v máji tohto roka. Slovenská plavkyňa vytvorila na 30. ročníku pretekov Mare Nostrum v Barcelone nový národný rekord na 200 m polohové preteky, ktorý má hodnotu 2:13,53 minúty. Informoval o tom portál RTVS Správy.

Doterajší najlepší slovenský zápis legendárnej Martiny Moravcovej zo 16. januára 1998 prekonala o 73 stotín sekundy. Potocká vďaka nemu obsadila na podujatí v katalánskej metropole celkové deviate miesto.

Na rekordnú šnúru nadviazala aj v júni. Tamara Potocká v semifinále na ME v Belehrade na 200 metrov v polohových pretekoch s časom 2:12,42 min obsadila druhé miesto. Vytvorila tým nový slovenský rekord. „Ten starý zaplávala v Španielsku v závere mája a mal hodnotu 2:13,53 min,“ pripomenula Slovenská plavecká federácia.

Zdroje: TASR, STVR, Šport.sk, RTVS Správy, Slovenská plavecká federácia

Najnovšie videá

Trendové videá