More v Slovákmi milovanej destinácii je znečistené výkalmi. Nechoďte do vody, varujú úrady

  • More na ostrove Korčula je znečistené fekáliami
  • Turistom aj miestnym môžu hroziť nepríjemné zdravotné problémy
Ostrov Korčula
Ilustračné foto Unsplash/Hilthart Pedersen
  • More na ostrove Korčula je znečistené fekáliami
  • Turistom aj miestnym môžu hroziť nepríjemné zdravotné problémy

Známy chorvátsky ostrov Korčula patrí medzi obľúbené destinácie mnohých Slovákov, avšak aktuálne sa dovolenka vo vychytenej destinácii turistom poriadne komplikuje. More na ostrove v strednej Dalmácii totiž zaplavili výkaly, píše TN.Nova.cz

More na nádhernom ostrove je plné výkalov

Na populárnom turistickom ostrove Korčula bolo more na pláži hotela Aminess Lume znečistené fekáliami, konkrétne baktériami Escherichia coli. Informoval o tom web Danas.hr s odvolaním sa na úrady v Dubrovnícko-neretvanskej župe. Miestne úrady preto kúpanie v ňom až do odvolania neodporúčajú.

Krátkodobé znečistenie fekáliami bolo potvrdené počas šiesteho pravidelného monitoringu kvality mora, ktorý vykonáva Inštitút verejného zdravia Dubrovnícko-neretvanskej župy. „Zistili sme, že výsledky rozboru mora na pláži Lume v Smokvici odobratej 29. júla prekročili povolené hodnoty pre mikrobiologický ukazovateľ baktérie Escherichia coli,“ uviedli odborníci z Inštitútu verejného zdravia.

Táto baktéria môže byť za určitých podmienok patogénna a často spôsobuje rôzne zápaly ako napr. zápal močového mechúra. Úrady preto odporúčajú miestnym aj turistom, aby sa až do odvolania vyhýbali vstupu do mora. V opačnom prípade si môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Odber vzoriek vody sa bude opakovať, kým výsledky nepreukážu povolené hodnoty. 

Korčula
zdroj: Ilustračné foto: Unsplash/Milica Spasojevic

Ako sme ťa informovali, fekálne znečistenie mora a pobrežia je pre Chorvátsko problémom už niekoľko rokov. Miestni obyvatelia vinia z tohto problému výletné lode, ktoré do mora vypúšťajú exkrementy a kuchynský olej. Chorváti už stratili trpezlivosť a v niektorých destináciách inštalujú pri plážach plávajúce zábrany, ktoré majú turistov chrániť pred odpadom vo vode. 

„To všetko sa pod vplyvom južných a morských prúdov dostáva na pobrežie Hvaru. Ak fúka mistrál, oblasť Prapatna a Makarca je ohrozenejšia, ráno máme krištáľovo modré more a poobede je všetko hnedé,“ uviedol pred časom pre denník Slobodna Dalmacija Veljko Drinković, pracovník v cestovnom ruchu. 

Kuriózny problém s vranami

Problémy s fekáliami v mori však nie sú jediným problémom, ktorým čelia domáci a turisti v Chorvátsku. Nedávno sme písali o kurióznom probléme, ktorému táto obľúbená turistická destinácia čelí. Podľa chorvátskeho denníka Večernji list boli týmto problémom agresívne vrany, ktoré útočili na ľudí.

Útoky vrán sa stupňovali v známom chorvátskom meste Split, ktoré sa nachádza na východnom brehu malého polostrova pri Jadranskom mori. Situácia bola najhoršia v štvrti Sućidar. Jedna z miestnych obyvateliek pre Večernji list uviedla, že sa dokonca „bojí vyjsť z domu“. Miestni zažívali problémy s agresívnymi vtákmi už aj minulý rok, no aktuálne sa situácia vyhrotila.

Podľa obyvateľky koncom predminulého týždňa vrany napadli jej otca a v ten istý deň bola svedkom ďalšieho útoku na okoloidúceho muža. „Vrcholom bolo, keď počas upršaného dňa zaútočili na dáždniky,“ tvrdila žena. Viac informácií sme o tom priniesli v tomto článku.

Zdroje: Danas, TN. Nova, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Archív Startitup, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá