Diaľničné známky budú pre Slovákov ešte drahšie, avizuje minister. Už teraz platíme o 20 % viac

  • Ministerstvo dopravy plánuje opäť zvýšiť ceny za diaľnice
  • Hrozí, že to ovplyvní motoristov
  • Rozhodne sa o tom už o pár mesiacov
diaľničná známka
Ilustračný obrázok Reprofoto:TASR/ Radovan Stoklasa, Lukáš Grinaj, Canva
  • Ministerstvo dopravy plánuje opäť zvýšiť ceny za diaľnice
  • Hrozí, že to ovplyvní motoristov
  • Rozhodne sa o tom už o pár mesiacov

Konsolidačné opatrenia v sektore dopravy sa zdajú byť nevyhnutné, a pravdepodobne sa dotknú aj cien diaľničných známok na Slovensku. Rezort plánuje sumy za známky zvýšiť. Táto úvaha prichádza krátko po tom, čo už sumy od roka 2023 narástli o 20 percent. Tým sa ukončilo trinásťročné obdobie, počas ktorého sa sumy za známky nepohli. 

Informáciu o zvýšení cien za diaľničné známky potvrdil pre tvnoviny.sk minister dopravy Jozef Ráž. 

Nárast o niekoľko percent

Minister dopravy Jozef Ráž k tejto téme uviedol: „Je pravdepodobné, že nejaké konsolidačné opatrenia sektoru dopravy budú nutné, teda je pravdepodobné, že k nejakému navýšeniu dôjde.“ Aktuálne ceny diaľničných známok sú stanovené na 60 eur za ročnú, 17 eur za mesačnú, 12 eur za desaťdňovú a 5,40 eura za jednodňovú. Hoci presná výška prípadného zvýšenia zatiaľ nebola špecifikovaná, aj pri náraste o 10 až 20 percent by slovenské diaľničné známky zostali medzi najlacnejšími v regióne. 

V porovnaní s Českom alebo Rakúskom je naša ročná známka lacnejšia o viac ako 30 eur. Je však treba brať do úvahy aj rozsah a kvalitu diaľničnej siete v iných krajinách, oproti tým na Slovensku. Národná diaľničná spoločnosť ročne získa z predaja známok viac ako 100 miliónov eur. Tieto zisky sú určené na údržbu diaľnic. Úvahy o zvyšovaní cien prichádzajú v čase, keď ministerstvo rozšírilo počet bezplatných diaľničných úsekov, najmä v okolí veľkých miest.

Existuje riziko, že vyššie ceny môžu odradiť vodičov od využívania spoplatnených ciest a presmerovať ich na cesty nižších tried a bezplatné úseky. Konečné rozhodnutie o prípadnom zvýšení cien diaľničných známok bude známe na jeseň, keď vláda predstaví návrh štátneho rozpočtu na nasledujúci rok. Tento krok môže mať významný vplyv na vodičov a využívanie diaľničnej siete na Slovensku.

Čo so starou známkou? 

Od 1. augusta majú motoristi o jednu známku menej, konkrétne už nie je možné zakúpiť si ročnú známku. Na výber majú vodiči len 365-dňovú verziu, ktorá je platná celý rok od dátumu zakúpenia. Táto inovácia má za cieľ odstrániť zmätok spôsobený doterajším systémom, kde ročná známka platila len do konca januára.

Nedávno sme ťa informovali, že ak si si nedávno zakúpil ročnú známku, nemusíš mať obavy. Známka ti ostane v platnosti až do 31. januára 2025. Po tomto dátume si budeš môcť zaobstarať novú 365-dňovú známku.

Implementácia nového systému, vrátane zavedenia jednodňovej známky, si podľa odhadov Ministerstva dopravy vyžiada náklady maximálne 850 000 eur. Tieto zmeny majú za cieľ zvýšiť flexibilitu a zlepšiť užívateľskú skúsenosť slovenských motoristov s diaľničnými známkami. Je dôležité pripomenúť, že jazda po vymedzených úsekoch bez platnej známky je stále považovaná za priestupok.

Pokuty sa môžu pohybovať od 100 do 500 eur, v blokovom konaní od 50 do 200 eur. Preto je nevyhnutné, aby si vodiči vždy zabezpečili platnú diaľničnú známku pred vstupom na spoplatnené úseky. Tieto úpravy v systéme diaľničných známok predstavujú významný krok k zjednodušeniu a zefektívneniu cestovania po slovenských diaľniciach, pričom zohľadňujú rôznorodé potreby motoristov.

Zdroje: tvnoviny.sk, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá