Na Izrael sa chystá masívna odveta. Irán a jeho spojenci zvažujú dva možné scenáre útoku

  • Irán a jeho regionálni spojenci prisľúbili odvetu za zabitie Haníju v Teheráne
  • To podnietilo obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe
Útok na Izrael
TASR/AP, Tsafrir Abayov
  • Irán a jeho regionálni spojenci prisľúbili odvetu za zabitie Haníju v Teheráne
  • To podnietilo obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe

Irán zadržal viac ako dvadsať vysokých predstaviteľov v reakcii na závažné bezpečnostné narušenie, ktoré umožnilo vraždu vodcu hnutia H*mas Ismaíla Haníju. Dvaja Iránci oboznámení s vyšetrovaním to povedali pre The New York Times (NYT).

Haníju zabili v noci na stredu pri útoku v Teheráne, kde bol kvôli inaugurácii nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Explózia výbušného zariadenia ukrytého v rezidencii dva mesiace pred jeho príchodom bola príčinou jeho smrti.

Medzi zadržanými sú vysokí predstavitelia spravodajských služieb, armády a zamestnanci ubytovania, kde došlo k výbuchu.

Reakcia na vraždu Haníju ukazuje, aké závažné bolo toto bezpečnostné zlyhanie pre iránske vedenie. Vražda sa stala v prísne stráženom komplexe v hlavnom meste, len niekoľko hodín pred inauguráciou nového prezidenta, píše NYT.

Irán a jeho spojenci prisľúbili odvetu za vraždu Haníju v Teheráne a vysokého predstaviteľa H*zballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte, čo vzbudilo obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. Teherán a H*mas obvinili Izrael z Haníjovej smrti, ale Izrael to zatiaľ nepotvrdil ani nepoprel.

Plánovanie odvety

Zdroj blízky H*zballáhu uviedol, že iránski predstavitelia sa v stredu stretli s predstaviteľmi tzv. osi odporu – aliancie skupín podporovaných Iránom, ktoré sú proti Izraelu, aby prediskutovali ďalšie kroky.

Podľa neho boli diskutované dva možné scenáre: súbežný útok Iránu a jeho spojencov alebo postupná reakcia každej zainteresovanej strany.

V apríli Irán uskutočnil svoj prvý priamy útok na Izrael, keď vypálil drony a rakety. Väčšinu z nich sa údajne podarilo zostreliť mimo Izraela za pomoci amerických síl.

Na pomoc letí aj USA

V reakcii na túto situáciu USA presunú eskadru stíhačiek na Blízky východ a ponechajú tam lietadlovú loď. Ako informuje portál The Times of Israel, Pentagon to oznámil v piatok. Týmto krokom posilnia svoju vojenskú prítomnosť, aby ochránili Izrael pred možnými útokmi Iránu a jeho spojencov, a zabezpečili bezpečnosť amerických jednotiek.

Minister obrany Lloyd Austin tiež nariadil presun ďalších krížnikov a torpédoborcov schopných obrany proti balistickým raketám do Európy a Blízkeho východu. Pentagon prijíma opatrenia na vyslanie ďalších pozemných zbraní na ochranu proti balistickým raketám.

V apríli americké sily zachytili desiatky rakiet a dronov vypálených Iránom na Izrael a pomohli ich takmer všetky zostreliť. Prezident Joe Biden tiež sľúbil premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi ďalšie rozmiestnenie amerických síl na ochranu pred možnými útokmi balistických rakiet a dronov.

Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že Biden „opätovne potvrdil svoj záväzok voči bezpečnosti Izraela proti všetkým hrozbám zo strany Iránu vrátane jeho zástupných teroristických skupín H*mas, H*zballáh a Húsíovia“.

Dodatočná pozemná obrana

Austin nariadil presun údernej skupiny lietadlovej lode USS Abraham Lincoln na Blízky východ, aby nahradila údernú skupinu na lietadlovej lodi USS Theodore Roosevelt, ktorá je v Ománskom zálive a má sa vrátiť domov koncom leta. Toto rozhodnutie ukazuje, že Pentagón chce udržať lietadlovú loď v regióne ako odstrašujúci prostriedok proti Iránu aspoň do budúceho roka.

Pentagón nezverejnil, odkiaľ pochádza letka stíhačiek ani kde bude umiestnená na Blízkom východe. Mnoho spojencov v regióne umožňuje prítomnosť amerických vojenských síl, ale nechcú, aby sa to verejne oznámilo.

izrael, militanti
zdroj: TASR/AP

Pentagon má možnosti poskytnúť dodatočnú pozemnú obranu proti balistickým raketám, ako sú systémy Patriot alebo THAAD, ktoré odpaľujú zachytávacie rakety zo špecializovaných mobilných odpaľovačov. Pentagon nešpecifikoval, aký systém nasadí na posilnenie obrany v regióne.

Biely dom uviedol, že Biden „opätovne potvrdil svoj záväzok voči bezpečnosti Izraela proti všetkým hrozbám zo strany Iránu vrátane jeho zástupných teroristických skupín H*mas, H*zballáh a Húsíovia“.

Pripravení na akúkoľvek hrozbu

Sabrina Singh, hovorkyňa Pentagonu, povedala, že Austin plánuje viacero presunov síl, aby poskytol dodatočnú podporu Izraelu a zvýšil ochranu amerických jednotiek v regióne.

Vojenskí a obranní predstavitelia zvažujú rôzne možnosti, od ďalších lodí a letiek stíhačiek až po systémy protivzdušnej obrany alebo bezpilotné zbrane. USA často neposkytujú detaily kvôli citlivosti hostiteľských krajín na prítomnosť amerických síl.

Nie je jasné, aké nové lode presunú na Blízky východ. USA majú stálu prítomnosť vojnových lodí v tomto regióne a vo východnej časti Stredozemného mora, vrátane torpédoborcov USS Roosevelt a USS Bulkeley, ako aj USS Wasp a USS New York. Wasp a New York sú súčasťou obojživelnej skupiny s expedičnou jednotkou Marine, ktorá môže byť použitá na evakuáciu amerického personálu.

Predstaviteľ USA uviedol, že dva torpédoborce sa presunú na sever po Červenom mori smerom k Stredozemnému moru. Aspoň jeden z nich by mohol zostať v Stredozemnom mori, ak by to bolo potrebné. Predstaviteľ hovoril pod podmienkou anonymity.

Oznámenie o novom nasadení prišlo v čase, keď izraelská televízia informovala, že Izrael dokončuje dohody s partnermi o regionálnej koalícii na odvrátenie útokov, pripravuje sa na odvetu Iránu a jeho spojencov za zabitie teroristických náčelníkov.

Správa Channel 12 označila USA, Spojené kráľovstvo, štáty Perzského zálivu, Egypt a Jordánsko za pripravené pomôcť zachytiť rakety a drony. Táto koalícia takmer úplne zmietla aprílový útok.

Izraelské obranné sily vo štvrtok uviedli, že sú vo „vysokej pohotovosti“ a že armáda vie zvládnuť akúkoľvek hrozbu.

Nastražené bomby

Podľa správy v Telegraph Mossad poveril iránskych bezpečnostných agentov, aby umiestnili výbušniny v penzióne v Teheráne, kde sa zdržiaval šéf H*masu Ismail Haníja.

Správa tvrdí, že pôvodne plánovali zabiť Haniyeha v máji, keď prišiel do Teheránu na pohreb prezidenta Ebrahima Raisiho. Operáciu však zrušili, pretože v budove bolo príliš veľa ľudí, čo zvýšilo riziko neúspechu, povedali dvaja iránski predstavitelia novinám.

Izrael vo vojne, Rafah
zdroj: TASR/AP, Tsafrir Abayov

Britský denník uvádza, že agenti napriek tomu umiestnili výbušniny v troch miestnostiach v komplexe a potom opustili Irán. Bomby odpálili zo zahraničia.

„Teraz sú si istí, že Mossad si najal agentov z bezpečnostnej jednotky Ansar al-Mahdi,“ povedal predstaviteľ zboru islamských revolučných gárd s odkazom na jednotku, ktorá chráni vysokých predstaviteľov.

Ďalší predstaviteľ IRGC povedal: „Je to pre Irán poníženie a obrovské narušenie bezpečnosti.“

„Stále je pre každého otázkou, ako sa to stalo, nerozumiem tomu. V hierarchii musí byť niečo vyššie, o čom nikto nevie,“ dodal úradník.

Zdroje: TASR, The Times of Israel, Telegraph, The Times of Israel 1

Najnovšie videá

Trendové videá