Stávkovanie sa Slovenskom šíri ako mor. Závažne ohrozená je jedna konkrétna skupina ľudí (NOVÉ DÁTA)

  • Mladí muži sú v ohrození – športové stávky sa stávajú nepriateľom ich budúcnosti
  • Prečo práve oni čelia najväčšiemu riziku?
  • Nová štúdia ukazuje, ako online svet mení tvár hazardu
Na snímke portugalský futbalista Cristiano Ronaldo počas tréningu pred piatkovým zápasom kvalifikácie ME 2024 Slovensko - Portugalsko vo štvrtok 7. septembra 2023 v Bratislave.
Ilustračné foto freepik, TASR/Martin Baumann
  • Mladí muži sú v ohrození – športové stávky sa stávajú nepriateľom ich budúcnosti
  • Prečo práve oni čelia najväčšiemu riziku?
  • Nová štúdia ukazuje, ako online svet mení tvár hazardu

Nová štúdia publikovaná v renomovanom časopise Elsevier vrhá svetlo na problematiku športového stávkovania, pričom sa zameriava na demografické skupiny, ktoré sú týmto fenoménom najviac postihnuté.

Výskum prináša znepokojivé zistenia, ktoré naznačujú, že primárne jedna demografická skupina je obzvlášť zraniteľná a stávkovanie vážne ohrozuje jej finančnú budúcnosť.

Kto je najviac ohrozený stávkovaním?

Podľa štúdie mladí muži vo veku 18 až 35 rokov tvoria najväčšiu skupinu aktívnych stávkarov. Tento demografický segment sa vyznačuje vysokou mierou rizikového správania, ktorá je často spojená s nedostatkom finančných skúseností a najmä nestabilnou ekonomickou situáciou. 

Štúdia tiež zistila, že zlá situácia je primárne v regiónoch, ktoré legalizovali online stávkovanie, čo naznačuje, že jednoduchý prístup k hazardným hrám zvyšuje problémy s tým spojené.  Ako sme ťa informovali, podobný krok v roku 2019 spravilo aj Slovensko.

Okrem toho štúdia ozrejmuje, že najviac postihnutí sú mladí muži v okresoch s nízkymi príjmami.

Významnú úlohu v tomto procese zohrávajú marketingové stratégie stávkových spoločností. Tieto firmy cielia svoje reklamy najmä na mladých mužov prostredníctvom sociálnych médií a iných digitálnych platforiem. Táto forma marketingu je obzvlášť účinná, pretože mladí ľudia sú veľmi aktívni na sociálnych sieťach a ľahko ovplyvniteľní.

Odborníci odporúčajú zavedenie vzdelávacích programov, ktoré by mladým ľuďom poskytli nástroje a informácie potrebné na zodpovedné riadenie financií a rozpoznávanie rizikového správania. Rovnako dôležité je, aby regulačné orgány zaviedli prísnejšie pravidlá pre marketing a dostupnosť stávkovania, čím by sa znížila expozícia mladých mužov týmto rizikám.

Odborníci tiež varujú, že zatiaľ čo mnohé štáty sa rozhodli pre legalizáciu s nádejou na zvýšenie daňových príjmov, negatívny efekt čiastočne oslabuje tieto výhody, keďže sa finančné zdravie viacerých spotrebiteľov zhoršuje.

Dáta ukazujú, že na Slovensku je situácia podobná

Na Slovensku bude situácia pravdepodobne rovnaká. Iniciatíva Zodpovedné hranie v roku 2022 zverejnila prieskum, ktorý ukazuje, že najčastejšie u nás hazardujú muži vo veku od 25 do 34 rokov. Čísla sa pritom mohli ešte výraznejšie prikloniť k tejto mladšej demografickej skupine, a to práve pod vplyvom rozmachu online kasín a návykov získaných počas Covidu-19.

V tom období tiež táto iniciatíva ohlásila spoluprácu s 25 zariadeniami a ponúka psychologickú, právnu aj finančnú pomoc. Ide pritom o iniciatívu, v ktorej sú združené viaceré významné slovenské stávkové spoločnosti.

Ako poznamenal riaditeľ Inštitútu pre zodpovedné hranie Peter Papanek, súčasťou má byť tiež softvér, ktorý odhalí a upozorní rizikového hráča: „A to či už v podobe výzvy, aby si dal pauzu či nastavil limit, alebo ho môže odkázať na niektoré z poradenských centier, kde získa odbornú pomoc. Napriek nízkemu počtu rizikových hráčov, ktorých je obvykle do 3 % v celej populácii, vnímame túto otázku veľmi vážne.“

Zmenila sa po zavedení týchto noviniek situácia na Slovensku?

Slováci stávkujú stále viac

Zdá sa, že situácia sa nezmenila a Slováci hazardujú čoraz viac. Inštitút pre finančnú politiku informuje, že kým v roku 2019 bol objem stávok na Slovensku na hodnote 4,1 miliardy eur, dnes je to už 21,4 miliardy eur. Zároveň však treba dodať, že čísla nafukujú voľné tikety, bonusové stávky, vklady a ďalšie stratégie na prilákanie hráčov, ktoré využívajú mnohé spoločnosti.

 

inštitút finančnej politiky graf
zdroj: Graf: IFP Zdroj: ÚRHH

Omnoho výpovednejšie je zistenie, že rastie aj podiel prehier na disponibilných príjmoch. Tento údaj však nevykazuje až taký dynamický nárast ako celkový objem stávok, vďaka čomu môžeme povedať, že suma, o ktorú hráči reálne príjdu, nestúpla až tak drasticky.

Dôvod je podľa Inštitútu finančnej politiky zrejmý: „Online priestor v hazarde je charakterizovaný silnou konkurenciou medzi prevádzkovateľmi v jednotlivých segmentoch hazardných hier. Tá tlačí na vyššiu výhernosť (tzv. payouts, čo je pomer medzi výhrami a stávkami) v porovnaní s kamennými prevádzkami a tradičnými kasínami. Vo výsledku vyššia pravdepodobnosť výhry v online prostredí poskytuje dodatočné zdroje na reinvestovanie výhier hráčov do opätovného hrania hazardných hier.“

Z toho však podľa IFP pramení iná hrozba: „S rozmachom online hrania, ktorého podnikateľský model je postavený na častejšom ‚reinvestovaní’ výhier, však rastie riziko výskytu patologického hráčstva a závislostí.“

Na záver možno povedať, že regulácia hazardu je komplexná výzva, ktorá si vyžaduje spoluprácu medzi vládnymi inštitúciami, neziskovými organizáciami a súkromným sektorom. Zavedenie prísnejších kontrol a obmedzení, ako aj efektívnych opatrení na prevenciu a liečbu závislosti sa môže výrazne prispieť k zmierneniu negatívnych dôsledkov hazardu na spoločnosť.

Zdroje: IFP, Elsevier, Hraj zodpovedne

Najnovšie videá

Trendové videá