Falošná cestovka okradla Slovákov o tisíce eur. Na letisku ostali stáť bez slov

  • Slovákov oklamali podvodníci z falošnej cestovnej kancelárie
  • Webová stránka cestovky ponúka dovolenky za skvelé ceny
Ľudia na letisku v Bratislave.
Ilustračné foto Reprofoto: Letisko Bratislava / Airport Bratislava
  • Slovákov oklamali podvodníci z falošnej cestovnej kancelárie
  • Webová stránka cestovky ponúka dovolenky za skvelé ceny

Po príchode na letisko zistili, že ich let neexistuje. Podvodníci zasiahli ďalších Slovákov, keď sa vydávali za cestovnú kanceláriu. Na webovej stránke letnezajazdy.sk lákajú na výhodné dovolenkové balíky. Skrytý problém spočíva v tom, že tieto dovolenky nikdy neuskutočnia. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Redakcii sa ozval rozčúlený otec. Chce varovať pred podvodnou cestovnou kanceláriou.

„Moja dcéra s priateľom mali odletieť na dovolenku z letiska v Poprade v nedeľu večer o 21.05 do Burgasu v Bulharsku. Všetko mali zaplatené, zarezervované ubytovanie v hoteli. Vystáli si rad a na check-ine prišli na to, že sa stali obeťami podvodu. V systéme nevedeli nájsť ich registráciu,“ napísal portálu tvnoviny.sk pán Maroš.

Nakoniec povedal, že sa z letiska museli vrátiť domov. 

Zoznam rizikových online cestovných kancelárií

Veľa ľudí sa stalo obeťou tejto falošnej cestovky. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zaradila túto podvodnú agentúru na zoznam rizikových online cestovných kancelárií.

Podľa inšpekcie počet takýchto podvodov v poslednom čase stúpa. Radia, aby si ľudia nevyberali lacné dovolenky bez dôkladného overenia všetkých informácií.

Na webovej stránke ponúkajú zájazdy do Bulharska v cenách od 699 do 899 eur. V letných mesiacoch sú k dispozícii aj last minute ponuky, napríklad osem dní v trojhviezdičkovom hoteli na Slnečnom pobreží za 399 eur.

„Spotrebiteľom neboli poskytnuté zájazdy a ani vrátené finančné prostriedky, ktoré za zájazdy zaplatili,“ upozorňuje SOI. 

Podvod musíš nahlásiť

Pri kontrole tejto webovej stránky zistila inšpekcia podozrenie na zneužitie obchodného mena švajčiarskej cestovnej kancelárie Vtours international. Tento názov sa objavuje v zmluvách, ktoré dostaneš po zakúpení zájazdu na tejto stránke.

Ak si sa aj ty stal obeťou tohto podvodu, musíš to nahlásiť na polícii, pretože obchodná inšpekcia nemá právomoc vymáhať nevrátené peniaze.

dovolenka, exotika, muž, žena
zdroj: freepik/@senivpetro

Niektorým zákazníkom sa podarilo získať späť svoje peniaze vďaka banke, ktorá prevod zastavila a peniaze im vrátila.

Na rizikovom zozname SOI sa nachádzajú aj ďalšie stránky, ako oddychuj, hotelbeds, travelsk, travelgo, kamideme a dovolenka25, všetky s doménou .sk.

Ďalší podvod

Ako sme ťa nedávno informovali, polícia v Trnave riešila prípad proti spoločnosti Exit Travel Club z Dunajskej Stredy. Podľa portálu Napunk mohla firma svojim klientom spôsobiť škodu vyše 160-tisíc eur.

Prípad sa ťahá od začiatku roka, ale zatiaľ nikto nebol obvinený. Cestovka na svojej webovej stránke stále ponúka exotické zájazdy.

Kancelária Exit Travel Club v Dunajskej Strede zatvorila a minimálne sto sklamaných klientov podviedla.

„Zaplatili sme zálohu, potom sme v decembri vyplatili celú sumu, 10 ľudí v celkovej hodnote 30-tisíc eur,“ uviedol klient Exit travel clubu pre portál Noviny.sk.

Do Mexika sa ani nedostali. Tri dni pred plánovaným odletom ich majiteľ zavolal do kancelárie. „Že ubytovanie máme zabezpečené, ale si musíme nanovo kúpiť letenky. Čo sme, našťastie, nespravili, lebo vyšlo najavo, že ani ubytovanie nebolo,“ uviedla jedna poškodená klientka.

Letenky, ktoré im prišli na mail, boli iba rezerváciou. „A neboli vyplatené cestovnou kanceláriou, pričom my sme celú sumu vyplatili. Oni vystavili normálne, že falošné všetko čísla aj mená, to je podvod,“ pokračovala ďalej rozhorčená klientka.

Majiteľ cestovky tvrdil, že problém vznikol mimo ich firmu. Sľúbil, že peniaze vráti do 6. februára. Nič však neposlal.

„Povedal to, že kto udá na políciu, tak žiadne, ani cent nebude vidieť z toho, čo mal zaplatené,“ pokračovala klientka ďalej.

Majiteľ cestovky tvrdí, že situáciu rieši a všetci dostanú svoje peniaze naspäť. Firma vraj ide do konkurzu. Exekútor, ktorého oslovili klienti, však prišiel na niečo zaujímavé.

„Nevie vraj od nich nič zhabať, pretože vo februári sa všetkého hmotného majetku zbavil darovaním,“ uviedla klientka. S celým prípadom preto išli na políciu.

Zdroje: tvnoviny.sk, soi.sk, Archív SIU, Napunk, Noviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá