Datart na Slovensku definitívne končí: Vieme dátum a to, čo čaká jeho zákazníkov

  • Zákazníci od 1. septembra už v Datarte nenakúpia
  • Prevezme ho gigant na slovenskom trhu
Zatvorená predajňa Datart.
Ilustračné foto TASR/František Iván
  • Zákazníci od 1. septembra už v Datarte nenakúpia
  • Prevezme ho gigant na slovenskom trhu

Reťazec Datart na Slovensku končí a spája sa so značkou NAY. Na svojej webovej stránke o tom informuje NAY. 

„DATART bol super, ale od 1. 9. bude NAY. Spájame sa, aby ste sa mohli tešiť z nových predajných miest, ešte lepších služieb a ďalších odborníkov, ktorí vám radi poradia,“ informuje NAY.

Zákazníci DATARTU sa môžu spoľahnúť na NAY. Tento najväčší maloobchodný predajca spotrebnej elektroniky na Slovensku preberá všetky ich objednávky, reklamácie a doklady.

Čo to znamená pre zákazníkov?

Doklady sa automaticky presunú do NAY a budú dostupné na tvojom účte. Tvoje prihlasovacie údaje a heslá ostanú rovnaké, čo uľahčí prechod.

Ak máš účty v oboch e-shopoch, môžeš ich spojiť a získať prístup k celej histórii nákupov. Stránka datart.sk sa presmeruje na nay.sk, kde budú pokračovať všetky online nákupy.

Po zlúčení značiek bude všetky reklamácie a vrátenia tovaru riešiť NAY. Do zlúčenia môžeš tovar reklamovať alebo vrátiť v predajniach DATART. Po zlúčení to urobíš v ktorejkoľvek predajni NAY. Nevyužité darčekové poukazy sa prenesú a budú platné v NAY.

Objednávky zadané v DATARTE pred zlúčením, ktoré sa nestihnú vybaviť do toho dátumu, prevezme NAY. Tvoje objednávky vybavia v obvyklom čase. Dostaneš informácie o priebehu a podmienky, ceny ani zľavy sa nezmenia.

Zľavové kódy a vouchery od DATARTU využi do 25. augusta 2024.

Táto zmena prinesie lepšie zákaznícke služby a pohodlný nákup v jednom z najväčších obchodov so spotrebnou elektronikou na Slovensku.

Kúpa elektronických zariadení

Možno si už zažil situáciu, keď si rozbil telefón a radšej kúpil nový, než aby si ho opravil. Kúpa novej elektroniky sa často vyplatí viac než jej oprava. Práve s týmito praktikami má zatočiť nová európska smernica. Ako sme ťa informovali, právo na opravu by malo zaručiť, že nebudeme kupovať nadmerné množstvo elektronických zariadení.

Európska únia prijala novú smernicu, ktorá má zásadne zmeniť prístup spotrebiteľov k oprave elektronických zariadení.

Obchod s elektronikou, nákup mikrovlniek a práčiek, Okay je na predaj
zdroj: Archív Canva

Táto legislatíva je zameraná na to, aby oprava existujúcich zariadení bola pre spotrebiteľov výhodnejšou možnosťou než nákup nových. Jedným z hlavných bodov smernice je predĺženie záruky o jeden rok, ak sa zariadenie opraví počas pôvodnej záručnej lehoty.

V súvislosti s touto smernicou výrobcom vznikajú nové povinnosti. Musia zabezpečiť, aby boli ich produkty opraviteľné v primeranom čase a za rozumnú cenu. Tento krok by mal prispieť k znižovaniu odpadu a podpore udržateľnejšieho správania sa na trhu s elektronikou.

Právo na opravu

Ďalšou dôležitou súčasťou legislatívy „Právo na opravu“ je povinnosť výrobcov a predajcov poskytovať náhradné zariadenia počas času opravy.

V prípade, že sa zariadenie nedá opraviť, spotrebiteľ bude mať možnosť zvoliť si repasované zariadenie ako alternatívu. Tieto opatrenia by mali zabezpečiť, že spotrebiteľom bude poskytnutá kontinuita služieb bez zbytočného prerušenia.

Ako píše portál Euractiv, nové pravidlá sa týkajú nielen domácich spotrebičov, ako sú práčky alebo vysávače, ale aj moderných technológií, ako sú smartfóny. Zámerom je zahrnúť široké spektrum elektronických zariadení, aby sa zvýšila celková opraviteľnosť produktov dostupných na trhu.

Európska komisia tiež zaviedla opatrenia pre predajcov a opravovne, ktoré by mali byť registrované na novovytvorenej online platforme.

Online platforma umožní spotrebiteľom ľahko nájsť lokálne opravovne, predajcov repasovaných výrobkov a dokonca aj miesta, kde sa dajú kúpiť náhradné diely. Mala by zahŕňať aj komunitné opravárenské inštitúcie, ako sú „opravárenské kaviarne“, kde zruční ľudia z komunity poskytujú opravy.

Zdroje: NAY.sk, Archív SIU, Euractiv

Najnovšie videá

Trendové videá