Prvý „supermesiac“ roka rozžiari našu oblohu už o pár dní. Nebeských divadiel bude viac

  • Mesiac sa bude na oblohe javiť väčší a bude svietiť jasnejšie
  • O pár dní budeš môcť sledovať na oblohe prvý supermesiac v tomto roku
Spln Mesiaca.
Ilustračné foto Rawpixel
  • Mesiac sa bude na oblohe javiť väčší a bude svietiť jasnejšie
  • O pár dní budeš môcť sledovať na oblohe prvý supermesiac v tomto roku

V auguste nás čaká fascinujúce nebeské divadlo, prvý supermesiac tohto roka. Ako uvádza portál iMeteo.sk, tento úkaz sa uskutoční 19. augusta, keď Mesiac dosiahne fázu splnu o 20.26 h.

Keď Mesiac dosiahne fázu splnu a je blízko perigea, najbližšieho bodu na svojej obežnej dráhe k Zemi, hovoríme o supermesiaci.

Obvykle je Mesiac od Zeme vzdialený približne 384 400 km, avšak počas supermesiaca sa táto vzdialenosť zmenšuje, keďže jeho dráha je eliptická.

Keď Mesiac dosiahne spln a zároveň sa nachádza v blízkosti perigea, svieti výrazne jasnejšie. Na oblohe sa javí o 14 % väčší a jeho jas je približne o 30 % silnejší.

Kedy ho budeš môcť pozorovať?

Pri týchto výnimočných chvíľach sa ti Mesiac bude zdať väčší než obvykle, preto ho nazývame supermesiac.

Najväčší dojem urobí Mesiac pri východe a západe, keď je nízko nad obzorom. Vtedy vyzerá naozaj obrovský.

Ak zmeškáš augustový supermesiac alebo bude oblačno, nemusíš byť sklamaný. Ďalšiu príležitosť pozorovať supermesiac budeš mať už 18. septembra 2024, teda o mesiac neskôr.

Po septembrovom supermesiaci prídu ďalšie v októbri a novembri. Konkrétne 17. októbra a 15. novembra. Tento rok teda uvidíš sériu štyroch supersplnov, čo je naozaj výnimočné.

Meteorický roj

Meteorický roj Perzeidy v týchto dňoch zvyšuje svoju aktivitu. Každoročne dosahuje maximálnu frekvenciu okolo 45 meteorov za hodinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

„Roj pôsobí od poslednej dekády júla do polovice augusta a jednotlivé meteory sa objavujú až do polovice septembra. Šírka prúdu dosahuje približne 65 miliónov kilometrov. Centrálne vlákno má asi desať miliónov kilometrov. Počas štyroch dní okolo maxima, ktoré nastane v noci z 12. na 13. augusta, Zem stretne 62 % všetkých Perzeíd,“ uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

padajúca hviezda v prírode
zdroj: TASR/AP

Podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú podľa Svoreňa priaznivé pred maximom. V čase maxima bude Mesiac v prvej štvrti a po maxime budú najlepšie podmienky na pozorovanie po západe Mesiaca v druhej polovici noci.

„Zameraj sa na súhvezdie Perzea na severovýchodnej časti oblohy. V tomto súhvezdí sa nachádza radiant roja, miesto na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú,“ dodal Svoreň.

Meteor za bieleho dňa

Nad mestom New York preletel v utorok za bieleho dňa meteor. Potvrdil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), píše TASR s odvolaním na stredajšiu správu agentúry AP.

Meteor bol prvotne spozorovaný 82 kilometrov nad Manhattanom v utorok o 11.17 h miestneho času (18.17 h SELČ), uviedol predstaviteľ NASA William Cooke na základe odhadov. Vesmírne teleso podľa jeho slov následne preletelo nad južnou časťou mesta Newark v americkom štáte New Jersey a potom sa rozpadlo vo výške 50 kilometrov nad štvrťou Mountainside v okrese Union. Na zemský povrch nedopadli žiadne úlomky, dodal.

Ohnivá guľa letela rýchlosťou asi 66 000 kilometrov za hodinu a klesala pod pomerne strmým uhlom, informoval Cooke. Presná trajektória je však podľa jeho slov nejasná, keďže výpočty sú založené na výpovediach očitých svedkov, ktorí meteor nahlásili. V súčasnosti totiž nie sú k dispozícii satelitné údaje či kamerové záznamy, vysvetlil.

NASA pôvodne v utorok večer miestneho času informovala o inej trajektórii. Meteor podľa jej prvých výpočtov preletel ponad Sochu slobody a rozpadol sa nad Manhattanom. Svoje stanovisko následne pozmenila po získaní nových informácií.

Cooke poznamenal, že nad New Yorkom sa objaví meteor každý jeden až každé dva roky.

NASA v príspevku na sociálnej sieti uviedla, že malé meteory ako ten, ktorý v utorok preletel nad New Yorkom, majú priemer zvyčajne len približne 30 centimetrov a je nemožné, aby dopadli neporušené na Zem.

Zdroje: iMeteo.sk, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá