Čierny týždeň pre Muska či Zuckerberga: Svetoví giganti stratili dokopy neuveriteľných 912 miliárd eur

  • Akcie technologických firiem sú na horskej dráhe. Najbohatší ľudia sveta prišli za jediný deň o miliardy eur
  • Prečo investori prestávajú veriť technologickým gigantom
Zuckerberg, private jet
Miliardári prišli o miliardy Facebook, dall-e
  • Akcie technologických firiem sú na horskej dráhe. Najbohatší ľudia sveta prišli za jediný deň o miliardy eur
  • Prečo investori prestávajú veriť technologickým gigantom

Technologickí vizionári ako Jeff Bezos, Mark Zuckerberg a Elon Musk sa tento týždeň ocitli v nepriaznivej situácii, keď finančné trhy zaznamenali výrazný pokles. To spôsobilo miliardové straty na ich majetkoch. 

Tieto straty sú priamo spojené s poklesom hodnoty akcií ich spoločností, ktorý bol vyvolaný obavami z oslabujúcej sa americkej ekonomiky. Technologické spoločnosti ako Nvidia, Apple a Microsoft, boli obzvlášť ťažko zasiahnuté. Ako informuje CNBC, v istom momente bola strata siedmich najväčších technologických spoločností až na úrovni 912 miliárd eur. 

O koľko prišli?

Investori reagovali na obavy z inflácie, rastúce úrokové sadzby a možnú recesiu. To malo za následok prudký pokles hodnoty akcií. Tieto firmy, ktoré sa spoliehajú na vysoké valuácie, pocítili dopad zníženého dopytu a obáv z budúceho stavu ekonomiky.

Najhoršie straty zaznamenal zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, prišiel o približne 5,9 miliardy eur. Ešte horšie boli straty Amazonu, ktorý stratil na hodnote o takmer 14 miliárd eur. 

Pokles na trhu zasiahol aj Larryho Pagea a Sergeya Brina z Googlu, ktorí stratili 5,4 miliardy a 5 miliárd eur. Elon Musk, CEO Tesly, prišiel o 4,5 miliardy eur, zatiaľ čo Mark Zuckerberg, zakladateľ a CEO Meta, stratil 4 miliardy eur. Bill Gates, zakladateľ Microsoftu, utrpel stratu vo výške 2,4 miliardy eur.

Zakladateľ a technický riaditeľ Oracle, Larry Ellison, utrpel stratu vo výške 5,7 miliardy eur. Medzi ďalšími postihnutými bol Jensen Huang, CEO Nvidia, ktorý stratil 5,4 miliardy eur.

Pre Bezosa, Muska, Zuckerberga a ďalších to, samozrejme, neznamená žiaden bankrot. Ich majetok stále vysoko prevyšuje hodnotu, ktorú stratili. Musk stále zostáva najbohatším človekom sveta s majetkom na úrovni 203 miliárd eur a Bezos je stále druhý s čistou hodnotou majetku okolo 165 miliárd eur. Aj keď je strata významná, ich celkový finančný stav je stále mimoriadne silný a hladovať rozhodne nebudú.

Aktuálny rebríček miliardárov (po poklese) podľa magazínu Forbes:

  1. Elon Musk (Tesla) – 203 miliárd eur (pokles o 4,5 miliardy eur)
  2. Jeff Bezos (Amazon) – 165 miliárd eur (pokles o 5,9 miliardy eur)
  3. Bernard Artault a rodina (LVMH) – 157,6 miliardy eur (pokles o 3 miliardy eur)
  4. Mark Zuckerberg (Meta) – 152,8 miliardy eur (pokles o 4 miliardy eur)
  5. Larry Ellison (Oracle) – 145,2 miliardy eur (pokles o 5,7 miliardy eur)
  6. Larry Page (Alphabet) – 121,6 miliardy eur (pokles o 5,4 miliardy eur)
  7. Warren Buffett (Berkshire Hathaway Inc.) – 119,1 miliardy eur (pokles o 4 miliardy eur)
  8. Bill Gates (Microsoft) – 116,6 miliardy eur (pokles o 2,4 miliardy eur)
  9. Sergey Brin (Alphabet) – 116,5 miliardy eur (pokles o 5 miliárd eur)
  10. Steve Ballmer (bývalý CEO Microsoftu) – 108,5 miliardy eur (pokles o 2,7 miliardy eur)

Bublina praskla

Analýza z Goldman Sachs z júna varovala, že vysoké utrácanie spoločností za AI nemá často žiadne opodstatnenie. Aj z iných strán prichádzali varovania, že čísla spoločnosti Nvidia pripomínajú bublinu a čísla ohľadom AI technológií sú prehnané. Dôsledky sa tak, pravdepodobne, ukázali dnes, pričom v tomto prípade môžeme hovoriť o očisťovaní či ozdravovaní trhu.

Poklesy na trhu tak zdôrazňujú volatilitu a riziká spojené s technologickými akciami a veľkými investíciami do tohto sektora. Analytici varujú, že tieto výkyvy môžu pokračovať, kým sa neobjavia jasnejšie signály o ekonomickom oživení alebo stabilizácii. Investori by mali byť pripravení na ďalšie možné turbulencie a zvážiť diverzifikáciu svojich portfólií, aby minimalizovali riziká spojené s takýmito poklesmi.

Situácia na trhoch je tak síce stále napätá, avšak rozhodne nie katastrofálna.

Zdroje: CNBC, The Daily Beast, Forbes, Goldman Sachs

Najnovšie videá

Trendové videá