Končí NAKA: 700 policajtov čaká veľký presun

  • NAKA fungovala dlhých 12 rokov
  • Jej zrušenie má nastať už o pár týždňov
  • K situácii sa vyjadril aj poslanec Demokratov
Príslušníci NAKA počas zásahu v akcii s krycím názvom VATA 2
Aktuálna správa Startitup
  • NAKA fungovala dlhých 12 rokov
  • Jej zrušenie má nastať už o pár týždňov
  • K situácii sa vyjadril aj poslanec Demokratov

Významná časť policajtov sa z NAKA presunie na iné prezidiálne útvary, alebo krajské a okresné policajné riaditeľstvá. Podľa posledných informácií by sa presuny mali dotknúť približne 700 policajtov. Informuje o tom portál Aktuality. Končí tak po 12 rokoch. 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vznikla polroka po víťazstve Smeru v predčasných voľbách 2012. Tento policajný elitný útvar bol zriadený na riešenie najzávažnejšej kriminality. Zriadili ho pod vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. NAKA vznikla spojením Úradu boja proti korupcii (ktorému do roku 2010 šéfoval Gašpar) a Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Koniec o pár týždňov

Ako informuje portál, po dvanástich rokoch, opäť za Ficovej vlády, NAKA nadobro zrušia. K úplnému zrušeniu NAKA v takej podobe, ako ju poznáme dnes, má dôjsť už o niekoľko týždňov. Podľa zistení Aktuality.sk sa plánuje jej koniec k 31. augustu tohto roka. 

Namiesto NAKA by mal od prvého septembra fungovať elitný policajný útvar pod staronovou hlavičkou – ako Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Tento útvar tu už pred NAKA bol, avšak sa nezaoberal korupciou. 

Významná časť policajtov sa z NAKA údajne presunie na iné prezidiálne útvary, krajské alebo okresné policajné riaditeľstvá. Podľa prvotných informácií sa presuny mali dotknúť približne 700 policajtov.

Nové rozdelenie

ÚBOK však prejde istou zmenou. Po novom sa bude deliť na protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície a jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností. Fungovať by mala aj národná protidrogová jednotka. Toto členenie v minulosti zaviedol Tibor Gašpar. 

Každá jednotka by mala mať tri expozitúry, a to na východe, strede a západe Slovenska. „Cieľom je efektívnejšie rozdelenie agendy, pretože je neprehľadná a útvary majú neprimerane veľké personálne obsadenie. Personálne stavy týchto útvarov je možné efektívnejšie využiť tak, aby bola zabezpečená účelnejšia a oveľa účinnejšia koordinácia a využitie ľudských zdrojov,“ znie oficiálne vyjadrenie policajného prezídia. 

O zániku NAKA informoval na svojej Facebookovej stránke aj politik Juraj Šeliga (Demokrati). Ako sám vraví – to, čo bolo pod jednou strechou a dobre fungovalo, keď mala polícia rozviazané ruky, dnes bude rozkúskované na viac odborov.

„Vidíte v tom logiku? Nie! To preto, že tam žiadna normálna logika nie je. Je tam len pomsta a snaha odstaviť nepohodlných vyšetrovateľov od ich prípadov. Slovensko môže mať kvôli tomuto kroku problém aj s eurofondami, pretože Európsku komisiu zaujíma to, prečo rušíme organizáciu, ktorá fungovala a vyšetrovala vážnu trestnú činnosť. Aj v EÚ chápu, že ide o politickú pomstu a totálne ovládnutie polície zo strany Roberta Fica, Šutaja Eštoka a Gašpara,“ hovorí vo vyjadrení podpredseda Demokratov Juraj Šeliga. 

Presun stovky profesionálov 

V rámci útvarov by taktiež mal vzniknúť aj útvar, ktorý nahradí Národnú centrálu osobitných druhov kriminality (NCODK). Centrála sa zaoberá envirokriminalitou, finančným vyšetrovaním alebo počítačovou kriminalitou. Taktiež pod ňu spadajú aj „lovci lebiek“. Osud tohto útvaru ešte nie je jasný, nakoľko práve NCODK využíva európske peniaze z plánu obnovy a odolnosti.

Na útvaroch NAKA a NCODK dnes dokopy pracuje viac ako tisíc policajtov. Do budúcna sa plánovalo, že ich na oboch útvaroch ostane približne 400. Čo to znamená v praxi? Veľká časť policajtov sa bude musieť z NAKA presunúť na iné prezidiálne útvary alebo krajské a okresné policajné riaditeľstvá.

Zdroje: aktuality.sk, Facebook/Juraj Šeliga

Najnovšie videá

Trendové videá