Ministerstvo chce zvýšiť dôležitý poplatok: V nevýhode budú študenti

  • Ministerstvo školstva navrhlo zvýšenie školného pre externé štúdium
  • Kritici sa obávajú finančnej záťaže, zatiaľ čo ministerstvo sľubuje zlepšenie kvality vzdelávania
ceny, vysoké školy
TASR/Dano Veselský, Unsplash/@akitada31
  • Ministerstvo školstva navrhlo zvýšenie školného pre externé štúdium
  • Kritici sa obávajú finančnej záťaže, zatiaľ čo ministerstvo sľubuje zlepšenie kvality vzdelávania

Ministerstvo školstva nedávno predložilo návrh na zvýšenie školného, ktoré by sa mohlo prejaviť už od nasledujúceho akademického roka.

Návrh zahŕňa zvýšenie poplatkov za externé štúdium, ktoré by mali byť úmerné skutočným nákladom na vzdelávanie. Podľa ministerstva súčasné školné nedostatočne pokrýva tieto náklady, čo vedie k potrebe reformy, informuje denník Pravda.

Nové sadzby školného

Navrhované zvýšenie školného by malo rôzne úrovne v závislosti od typu a náročnosti štúdia. Externí študenti by mohli očakávať zvýšenie školného začínajúce od 5 eur, pričom školné pre niektoré programy by sa mohlo zvýšiť až na 25 eur za kreditový systém.

Pre porovnanie, školné na verejných vysokých školách v susedných krajinách je často výrazne vyššie, čo je jedným z argumentov ministerstva pre zvýšenie poplatkov na Slovensku.

Reakcie študentov a rodičov

Zvýšenie školného vyvolalo vlnu nevôle medzi študentmi a ich rodinami. Mnohí sa obávajú, že vyššie poplatky budú predstavovať finančnú záťaž, ktorá môže odradiť niektorých potenciálnych študentov od pokračovania vo vysokoškolskom štúdiu.

Kritici návrhu tvrdia, že vláda by mala hľadať iné spôsoby financovania vysokého školstva, ktoré by nezaťažovali priamo študentov a ich rodiny.

Podpora kvality vzdelávania

Ministerstvo školstva argumentuje, že zvýšené školné umožní zlepšiť kvalitu vzdelávania a infraštruktúru na vysokých školách.

Financie získané z vyššieho školného by mali byť investované do modernizácie výučby, zlepšenia vybavenia univerzít a podpory vedeckého výskumu.

Podľa ministerstva je cieľom zabezpečiť, aby slovenské vysoké školy mohli konkurovať zahraničným inštitúciám a poskytovali študentom kvalitné vzdelanie.

Možné výnimky a štipendiá

Aby sa zmiernili negatívne dopady zvýšenia školného na sociálne slabších študentov, ministerstvo plánuje zaviesť rôzne štipendijné programy a finančnú podporu. Tieto opatrenia by mali zabezpečiť, že aj študenti z rodín s nižšími príjmami budú mať prístup k vysokoškolskému vzdelaniu.

Okrem toho sa diskutuje o možných výnimkách pre určité študijné odbory, ktoré sú kľúčové pre rozvoj krajiny, ako sú technické a prírodovedné odbory.

Drucker zavádza strop pre ospravedlnenky

Ako sme ťa informovali v tomto článku, rodičia na Slovensku môžu ospravedlniť absenciu svojich detí na päť dní po sebe bez lekárskeho potvrdenia, čo však ale vedie k častému zneužívaniu.

Ministerstvo školstva zaviedlo nový limit, ktorý umožňuje rodičom ospravedlniť absenciu dieťaťa na päť dní po sebe, no maximálne na 10 dní za mesiac.

Školy s tým nesúhlasia, považujú to za príliš veľa a navrhujú obmedziť ospravedlnenky na 10 dní počas piatich mesiacov. Nové pravidlá umožňujú školám overovať, či je dieťa skutočne choré, a to požiadaním lekára o potvrdenie.

Tieto opatrenia boli zavedené na zníženie administratívnej záťaže pre rodičov a lekárov, ale zároveň kladú dôraz na pravidelnú školskú dochádzku.

Ministerstvo sa snaží vytvoriť rovnováhu medzi potrebou častej návštevy lekára a dôležitosťou pravidelnej dochádzky do školy.

Zdroje: Pravda, Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá