Najznámejšia sladkosť na svete bude rekordne drahá. Nedá sa to ovplyniť, varujú odborníci

  • Čokoláda pôjde s cenami hore
  • Môže za to deficit v produkcii kakaa
cukrovinky, peniaze
Archív Canva
  • Čokoláda pôjde s cenami hore
  • Môže za to deficit v produkcii kakaa

Čokoláda je ešte stále najobľúbenejšou cukrovinkou Slovákov. Tento rok si však za maškrtenie poriadne priplatíme. Ceny kakaa, hlavnej suroviny na výrobu čokolády, majú podľa prieskumu Reuters výrazne vzrásť do konca roka 2024. Dôvodom je rekordný deficit v produkcii kakaa, spôsobený najmä problémami s úrodou na Pobreží Slonoviny a v Ghane, ktoré produkujú približne 60 % svetového kakaa.

Pobrežie Slonoviny a Ghanu tento rok trápia nepriaznivé klimatické podmienky, choroby aj škodcovia. Odborníci predpovedajú celosvetový nedostatok populárnej pochúťky. 

Odborníci z agentúry Reuters tiež predpovedajú, že ceny kakaa v Londýne dosiahnu 8800 eur za tonu do konca roka 2024. To predstavuje nárast o 40 % oproti súčasným cenám a až o 125 % oproti minulému roku. Nárast cien bude mať, samozrejme, vplyv aj na ceny čokoládových výrobkov, ktoré si radi kupujeme. 

Čokoláda pôjde s cenami hore

Vyššie uvedené ceny kakaa sa nevyhnutne premietnu aj do cien čokolády v obchodoch. Výrobcovia budú musieť zohľadniť zvýšené náklady na suroviny, čo znamená, že aj my si budeme musieť za pochúťku priplatiť. Ak si teda rád dopraješ kvalitnú čokoládu, priprav sa, že budeš musieť siahnuť hlbšie do vrecka. 

Ak si nevieš predstaviť život bez svojej obľúbenej maškrty, možno by bolo rozumné začať si robiť zásoby ešte predtým, než ceny výrazne vzrastú. Samozrejme, čokoláda má obmedzenú trvanlivosť, takže to nie je dlhodobé riešenie, ale môže to pomôcť preklenúť obdobie najväčšieho nárastu cien.

Niektorí výrobcovia sa tiež môžu uchýliť k tomu, že budú experimentovať s alternatívnymi prísadami alebo znižovať množstvo kakaa vo svojich výrobkoch. To však môže ovplyvniť kvalitu a chuť, na ktoré sme zvyknutí. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa svet s nedostatkom kakaa vyrovná. 

Slováci čokoládu milujú

Na Slovensko sa v roku 2023 priviezlo viac ako 47 400 ton čokolády v celkovej hodnote 258,6 milióna eur. Bolo to o 8500 ton menej ako predošlý rok. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Nemecka, Česka, Poľska, Belgicka a Bulharska. Dovoz z týchto piatich krajín predstavoval takmer dve tretiny z celkového dovozu čokolády a čokoládových výrobkov na Slovensko. Vyplýva to z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR.

Súčasne sa zo Slovenska vyviezlo vlani spolu 59 400 ton čokolády v hodnote 302,4 milióna eur. Pri medziročnom porovnaní klesol export o 2800 ton. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska a Nemecka.

Členské štáty EÚ v roku 2023 vyviezli 867 000 ton čokolády a čokoládových tyčiniek do krajín mimo EÚ, čo predstavuje dvojpercentný nárast v porovnaní s rokom 2022. Najväčšími exportérmi podľa údajov Eurostatu boli Nemecko (26 % celkového exportu EÚ), Holandsko (14 %), Poľsko (13 %), Belgicko (11 %) a Taliansko (11 %). Najväčšími partnermi pre vývoz mimo EÚ boli Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, Rusko a Kanada.

Tabuľka mliečnej čokolády (100 gramov) stála v slovenských obchodoch v roku 2023 v priemere 1,43 eura a čokoláda na varenie rovnakej hmotnosti 1,08 eura. V porovnaní s rokom 2022 priemerné ceny výrazne vzrástli. Mliečna čokoláda bola vlani drahšia v priemere o viac ako 36 % ako v roku 2022 a cena čokolády na varenie sa zvýšila o takmer 28 %.

Zdroje: Reuters, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá