„Zakázaná ryža“ je skrytý nutričný poklad: Jej benefity ocení každý Slovák
- Čiernu ryžu by mal mať v jedálničku každý
- Ide o ingredienciu plnú zdravotných benefitov
- Čiernu ryžu by mal mať v jedálničku každý
- Ide o ingredienciu plnú zdravotných benefitov
Čierna ryža alebo často nazývaná aj „zakázaná ryža“ má prekvapivo veľa zdravotných benefitov. V starovekej Číne bola dokonca považovaná za takú výnimočnú a nutrične bohatú, že ju mohla konzumovať len kráľovská rodina. Dnes si už vieš čiernu ryžu zakúpiť aj v obchode a máš hneď niekoľko dôvodov, prečo je vhodné ju zaradiť do jedálnička.
V prvom rade zaujímavá tmavá farba tejto ryže je spôsobená vysokým obsahom antokyánov. Práve vďaka nim je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a znižujú riziko chronických chorôb. Ak ťa však ani to nepresvedčilo, dokážeme ti, že čierna ryža je skutočne nutričnou bombou.
Nutričný poklad
Čierna ryža je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná na zdravé trávenie. Vláknina pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru, znižuje riziko zápchy a podporuje pravidelnú stolicu. Vysoký obsah vlákniny tiež prispieva k stabilnej hladine cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.
Táto ingrediencia má navyše vysoký obsah železa. Železo je esenciálny minerál, ktorý je potrebný na tvorbu hemoglobínu v krvi. Hemoglobín prenáša kyslík z pľúc do zvyšku tela. Ako iste vieš, nedostatok železa môže viesť k anémii. Práve s týmto problémom ti vie netradičná ryža pomôcť.
Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že by mala mať pozitívny vplyv na zdravie srdca. Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu antioxidantov môže podľa vedcov čierna ryža prispievať k zníženiu rizika srdcových chorôb. Antioxidanty pomáhajú chrániť cievy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže znižovať riziko aterosklerózy a iných srdcovo-cievnych ochorení.
Ryža pre fitness nadšencov
Niektoré výskumy na zvieratách naznačujú, že antokyány nachádzajúce sa v čiernej ryži môžu pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a percento telesného tuku. Jedna 12-týždňová štúdia zistila, že myši s obezitou, ktoré dostávali antokyány z čiernej ryže, zaznamenali 9,6 % zníženie telesnej hmotnosti. Tieto výsledky však zatiaľ neboli potvrdené u ľudí.
Výskumy na ľuďoch zatiaľ nepriniesli prevratné výsledky, no vedci mali úspech pri kombinácii hnedej a čiernej ryže. V ďalšej 6-týždňovej štúdii 40 žien s nadváhou jedlo mix hnedej a čiernej ryže až trikrát denne pri kaloricky obmedzenej diéte. Asi ťa neprekvapí, že stratili výrazne viac telesnej hmotnosti a tuku v porovnaní s tými, ktoré jedli bielu ryžu.
Čierna ryža je veľmi všestranná a môže byť použitá v rôznych jedlách. Má jemnú orieškovú chuť a po uvarení zostáva mierne chrumkavá. Môžeš ju pridať do šalátov, použiť ako prílohu k mäsu alebo zelenine alebo ju dokonca vyskúšať pri príprave sushi. Ak sa ju rozhodneš pridať do svojho jedálnička, určite neoľutuješ.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: National Library of Medicine, Healthline, NCBI