Po Šimkovičovej čistkách sa objavujú nové pracovné pozície. Veľké divadlá a galérie hľadajú riaditeľov

  • Niekoľko inštitúcií hľadá nové vedenie
  • Nemá to však súvis s konaním ministerstva
šimkovičová
Reprofoto: Profesia.sk, TASR
  • Niekoľko inštitúcií hľadá nové vedenie
  • Nemá to však súvis s konaním ministerstva

Nikomu na Slovensku neušlo, že nové vedenie ministerstva kultúry posledné mesiace prerába kultúrne inštitúcie na svoj obraz. Neobišlo sa to bez zmien v zamestnaneckej infraštruktúre a po tom, ako v marci ministerka kultúry odvolala riaditeľku galérie BIBIANA, Zuzanu Liptákovú, sa pozeráme na novú vlnu čistiek. 

V stredu 7. augusta ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolala generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusú. Len deň predtým riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička dostal odvolávací dekrét vo dverách svojho bytu. Podobné pohyby zamestnancov sa dejú v ďalších kultúrnych inštitúciách. 

Na portáli Profesia sa totiž v posledných dňoch začali zjavovať inzeráty cielene pre budúcich riaditeľov veľkých slovenských divadiel a galérií. Medzi ponukami ako zamestnávateľ zatiaľ figuruje najmä Nitriansky samosprávny kraj. 

Nové pozície nemajú súvis s konaním ministerstva

TA3 však informuje o tom, že udalosti nemajú súvis s nedávnou vlnou odvolaní. Televíziu o tom informoval Pavol Ivan, hovorca Divadla Andreja Bagara v Nitre. V rámci inštitúcií, spadajúcich pod pôsobnosť Nitrianskeho samosprávneho kraja, práve končí viacerým riaditeľom funkčné obdobie a kraj spúšťa konkurz s cieľom nájsť nové obsadenie daných pozícií. 

Riaditeľ za 1 350 €

Nitriansky samosprávny kraj vyhlásil niekoľko nových pracovných ponúk na pozície riaditeľov. Medzi ponuky patrí pozícia riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde nástup je plánovaný na 1. januára 2025 a plat začína od 1 350 € mesačne. Pre túto pozíciu je požadované vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a minimálne päť rokov praxe.

Ďalšou ponukou pre ašpirantov na manažérov kultúrnej inštitúcie je pozícia riaditeľa Starého divadla Karola Spišáka v Nitre, s rovnakými nástupnými podmienkami a požiadavkami. Plat je rovnako od 1 350 € mesačne. Okrem toho je voľná aj pozícia riaditeľa Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, ktorá ponúka rovnaké finančné ohodnotenie a začiatok nástupu.

Zaujímavé je, že hoci Nitriansky samosprávny kraj hľadá kvalifikovaných riaditeľov s niekoľkoročnými skúsenosťami, ponúka plat len 1350 €. Pre porovnanie, zamestnanec v McDonald’s podľa inzerátu na profesii môže mať štartovný plat až 1 200 €. Nitriansky samosprávny kraj však každopádne ponúka záujemcom väčšiu mzdu, než mal dostať nový riaditeľ galérie BIBIANA. V inzeráte spred niekoľkých mesiacov ponúkali novému riaditeľovi  1 179,5 €.

Riaditeľ SNM má byť ďalší

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis zatiaľ nedostal žiadne písomnosti, ktorými by ho Ministerstvo kultúry (MK) SR odvolalo z funkcie, nikto ho v tejto veci ani nekontaktoval. Prostredníctvom komunikačného oddelenia SNM to Panis, momentálne na dovolenke v zahraničí, uviedol pre TASR.

O Panisovom odvolaní hovorila na stredajšej tlačovej konferencii strana SaS, šéf SNM má byť podľa liberálov ďalší, koho ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolá po utorkovom (6. 8.) odvolaní riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a stredajšom odvolaní šéfky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej.

Viac o momentálnej situácii v slovenskej kultúre sa dozvieš v našej relácii ZZP, kde sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom SND Matejom Drličkom. V rozhovore otvorene diskutuje o svojom odvolaní a stave slovenskej kultúry. Prečo ho ministerka Šimkovičová odvolala a prečo verí, že spolu s Lukášom Machalom ničia slovenskú kultúru? Má byť kultúra slovenská a žiadna iná? Odpovede na tieto otázky nájdeš v novej epizóde ZZP.

Zdroje: Denník N, Profesia, Refresher, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá