Za nostalgiu sa v 18. storočí zakopávalo. Spomienky sú liekom na dušu, vyťaž z nich maximum

  • Spomínate často na detstvo a mladosť?
  • Nostalgia bola kedysi považovaná za chorobu, dnes je to liek na dušu
  • Ako z nej vyťažiť maximum?
nostalgia detstvo fotky
Ilustračné foto archív Canva
  • Spomínate často na detstvo a mladosť?
  • Nostalgia bola kedysi považovaná za chorobu, dnes je to liek na dušu
  • Ako z nej vyťažiť maximum?

Nie je tomu dávno, čo som sa pristihol na neplánovanej prechádzke mestom, v ktorom som vyrastal. Napriek pracovným povinnostiam som si vybral dlhšiu cestu, a to najmä preto, že som na niektorých miestach videl svoje malé ja, ktoré mi mávalo z minulosti.

Silný pocit nostalgie mnou hýbal po zvyšok dňa a nabil ma príjemnými spomienkami. Výhody nostalgie dnes vyzdvihujú aj mnohí ďalší psychológovia. Podporiť nás môže aj v čase najväčšieho stresu. Nie vždy však bola nostalgia spájaná s pozitívami. Kedysi sa o nej dokonca hovorilo ako o chorobe.

Dnes sa jej nevyhneš

Priznajme si, každý z nás už zažil alebo aj priamo vyhľadal svoj vlastný nostalgický pocit. Všetci sme však vo svojom živote, mladosti a detstve zažili úplne iné chvíle, a preto máme aj úplne inú zásobu hrejivých spomienok. Aj nostalgia sa nám z tohto dôvodu ukazuje za úplne iných podmienok.

Dnes je totižto všade a nesúvisí to len s tým, že už máme svoj vek. Princípy nostalgie sa dokonale využívajú v modernom svete. Ten prišiel na to, že po retro produktoch sa kvôli oživeniu pocitov z mladosti len zapráši, ako uvádzajú aj v New York Times.

Ľudia sa fotia polaroidmi, znovu sa nosia zvonové rifle a flanelky, v kinách nájdeš pokračovanie legendárneho Top Gunu alebo Jurského parku, všade svieti pokémon a ani nevieme ako a staráme sa o príšerku v dávno zabudnutom tamagoči.

Všetky staršie ročníky šaleli, keď v Stranger Things začuli novodobú verziu Running Up That Hill, vrátane mňa. To a mnoho ďalších nostalgických prvkov máme dnes už na dennom poriadku. Prečo na nás však nostalgia pôsobí tak vrúcne, akoby nás chcela objať? A my sa chceme nechať.

Útočisko nám poskytuje pradávna choroba

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: New York Times, JSTOR/Johannes Hofer, Taylor and Francis Group/Clay Routledge, Taylor and Francis Group/Mathew Vess et. al, APA/Tim Wildschutt et. al, David B. Feldman, Podbean/Psychology in 10 minutes/David B. Feldman, Taylor and Francis Group/Amelia Dennis et.al

Najnovšie videá

Trendové videá