„Útecha“ pre Swifties: Viedeň kompenzuje zrušený koncert hamburgerom či nápojmi zdarma

  • Viedeň chce odškodniť sklamaných fanúšikov Taylor Swift
  • Nárok majú na hamburger či kávu zadarmo
taylor swift zrušený koncert
Ilustračná fotografia Scott A Garfitt/Invision/AP, Canva/bhofack2
  • Viedeň chce odškodniť sklamaných fanúšikov Taylor Swift
  • Nárok majú na hamburger či kávu zadarmo

Ako sme ťa už informovali, organizátori museli zrušiť tri koncerty speváčky Taylor Swift v Rakúsku po tom, ako zatkli podozrivých z plánovania teroristického útoku počas jej turné The Eras Tour vo Viedni. Swift mala vo Viedni odohrať tri predstavenia od štvrtka do soboty.

Mesto Viedeň sa teraz snaží „vykompenzovať“ fanúšikom Taylor Swift sklamanie. Ponúka preto malé „odškodnenia“, ako napríklad hamburger zadarmo.

Hamburger či nápoje zdarma

Napriek nepríjemnej situácii sa fanúšikovia rozhodli vziať veci do vlastných rúk. Pri ikonickom Dóme sv. Štefana sa spontánne zhromaždili, aby si spoločne zaspievali obľúbené piesne svojho idola.

Rakúska metropola sa snaží zmierniť sklamanie držiteľov lístkov na zrušené koncerty prostredníctvom rôznych výhod. Miestna populárna reštaurácia ponúka napríklad bezplatný hamburger, niektoré podniky lákajú na nápoje zdarma a jedna sieť kaviarní sa pridala s ponukou kávy bez poplatku.

Pre tých, ktorí hľadajú kultúrne vyžitie, je pripravený bezplatný vstup do prestížnej galérie Albertina. Milovníci nakupovania môžu využiť 20 % zľavu v obchode s použitým tovarom. A pre tých, ktorí sa chcú schladiť v horúcich letných dňoch, mestské kúpaliská ponúkajú zvýhodnenú cenu 2,60 eura za vstup do vonkajších bazénov počas troch dní.

Obaja podozriví z útoku sú tínedžeri

Zrušené koncerty Taylor Swift vo Viedni sa stali terčom plánovaného teroristického útoku. Rakúske bezpečnostné zložky odhalili závažný plán a zatkli dvoch mladých mužov vo veku 19 a 17 rokov. Minister vnútra Gerhard Karner zdôraznil vážnosť situácie a uviedol, že včasným zásahom sa podarilo predísť tragédii. V dome mladšieho podozrivého boli objavené materiály spojené s extrémistickými organizáciami Islamský štát a Al-Káida.

Starší z dvojice, 19-ročný Rakúšan so severomacedónskymi koreňmi, sa k plánom priznal. Podľa úradov bol ovplyvnený ideológiou Islamského štátu. U tohto podozrivého našli vyšetrovatelia chemikálie a technické vybavenie. Vyšetrovatelia odhalili, že páchatelia zamýšľali zaútočiť v okolí Štadióna Ernsta Happela, pravdepodobne s použitím nožov a výbušnín. Ich cieľom bolo spôsobiť čo najväčšie straty na životoch.

Mladší zo zadržaných, 17-ročný Rakúšan s tureckými a chorvátskymi koreňmi, bol zatknutý v blízkosti štadióna. Nedávno sa zamestnal v spoločnosti poskytujúcej služby na tomto športovisku.

Podľa agentúry APA boli všetky vystúpenia vypredané a očakávala sa účasť približne 170 000 fanúšikov. Tento krok bol nevyhnutný na zaistenie bezpečnosti návštevníkov a prekazenie plánov teroristov.

Rakúsky kancelár obhajoval rozhodnutie

Rakúsky kancelár Karl Nehammer obhajoval vo štvrtok rozhodnutie zrušiť tri koncerty americkej speváčky vo Viedni po oznámení rakúskej polície, že zmarila sprisahanie s cieľom útočiť na týchto podujatiach. 

Rozhodnutie o zrušení koncertov, ku ktorému v poslednej chvíli dospel organizátor Barracuda Music, bolo „veľmi zodpovedné a pochopiteľné“, povedal Nehammer na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ocenil tiež vyšetrovateľov za zmarenie údajného sprisahania bombového útoku plánovaného extrémistami, čím podľa neho zabránili vzniku „nesmiernych škôd“.

Nehammer však zároveň vyjadril pochopenie pre sklamanie desaťtisíc fanúšikov, ktorí sa do rakúskej metropoly chystali na vystúpenia americkej popovej ikony.

Rozumiem veľmi dobre, že smútok je veľmi veľký,“ podotkol s tým, že fanúšikovia to budú musieť spracovať, bezpečnosť je však podľa neho na prvom mieste.

Zdroje: TASR, Archív Startitup, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá