PREHĽAD: Štát zvýši 5 dôležitých príspevkov. Slováci si na mesačnej báze prilepšia o desiatky eur

  • Slováci dostanú vyššie dávky v hmotnej núdzi
  • Zvyšujú sa o 1,9 percenta
  • Prinášame prehľad starých a nových súm
Zvyšovanie dávok prehľad
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, ilustračné foto TASR/Martin Baumann, Archív Canva
  • Slováci dostanú vyššie dávky v hmotnej núdzi
  • Zvyšujú sa o 1,9 percenta
  • Prinášame prehľad starých a nových súm

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny plánuje v budúcom roku zvýšiť množstvo dávok. Rezort totiž predkladá opatrenie o úprave súm pomoci v hmotnej núdzi. Ním by sa mali upraviť sumy pomoci osobám, ktoré spadajú do tejto skupiny.

Ako informuje portál oPeniazoch, malo by ísť o zvýšenie na úrovni 1,9 percenta. Znamená to, že sa zvýšia o rovnaké percento ako životné minimum. V tomto prípade „ide o minimálne náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebuje vynaložiť na zabezpečenie základných životných nákladov“, ako rezort vlani vysvetlil pre Startitup.

Táto suma na Slovensku porástla na začiatku júla – tak, ako to už býva každoročným zvykom. V súčasnosti dosahuje 273,99 eura. Od životného minima odvíja množstvo slovenských dávok vrátane dôchodkov. Ako sme ťa informovali, pomáha aj napríklad penzistom, ktorí majú na krku exekúciu. Mení sa totiž suma peňazí, na ktorú im exekútor môže siahnuť. Ani zďaleka ale nejde o jedinú skupinu.

Čo sa týka zvyšovania pomoci pre osoby v hmotnej núdzi, návrh sa už dostal do pripomienkového konania. Zvýšiť by sa mali konkrétne dávky v hmotnej núdzi, sumy ochranného príspevku, sumy aktivačného príspevku, suma príspevku na nezaopatrené dieťa a sumy príspevku na bývanie. Pripravili sme preto prehľad nových príspevkov a ich výšky.

Prehľad zmien, staré a nové sumy nájdeš na druhej strane >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: oPeniazoch, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá