Ministerstvo práce od roku 2025 zvýši dôležitú dávku: Polepšia si tisícky Slovákov

  • Seniori si môžu polepšiť vďaka príspevku
  • Od 1. januára 2025 sa navyšujú dávky
  • Nevypláca sa automaticky, treba o ňu požiadať
Na snímke minister práce Erik Tomáš a ľudia v rade na úrade.
Ilustračné foto TASR/Martin Baumann, František Iván
  • Seniori si môžu polepšiť vďaka príspevku
  • Od 1. januára 2025 sa navyšujú dávky
  • Nevypláca sa automaticky, treba o ňu požiadať

Od budúceho roku sa budú zvyšovať viaceré dávky. Agentúra SITA informuje, že od 1. januára 2025 sa opäť navýšia. Najviac sa dotknú seniorov, ktorí si vďaka nim polepšia o desiatky eur. Podľa návrhu opatrenia z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa navyšovanie bude týkať aj dávky v hmotnej núdzi aj ochranného príspevku.

Vyšší ochranný príspevok

Opatrenie tiež navrhuje upraviť sumu ochranného príspevku na 88,40 eura, aktivačný príspevok na 88,40 eura a príspevok na nezaopatrené dieťa na 24,20 eura. Príspevok na bývanie sa podľa nového koeficientu navýši na sumu 97 eur v prípade, že ide o domácnosť s jedným členom. Pri domácnosti s dvoma členmi to bude 164,70 eura. Ak ide o domácnosť s troma členmi, zvýši sa na 209 eur, so štyrmi členmi na 253,30 eura. Pri domácnosti s piatimi a viac členmi zas porastie na sumu 297,40 eura.

Ochranný príspevok je určený na zabezpečenie osobných výdavkov člena domácnosti, ktorý nemôže pracovať. Je súčasťou dávok v hmotnej núdzi. Ak ho chce rodina poberať, musí spĺňať určité podmienky. 

Ochranný príspevok za každého člena domácnosti je vyplácaný, ak ide o člena domácnosti, ktorý:

  • dosiahol vek potrebný na nárok na starobný dôchodok,
  • poberá predčasný starobný dôchodok,
  • je tehotná žena od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom,
  • sa osobne, každodenne a riadne stará o fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie; to platí aj v čase, v ktorom sa fyzickej osobe poskytuje odľahčovacia služba podľa zákona o sociálnych službách,
  • je osamelý rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do jedného roka veku dieťaťa,
  • sa zúčastňuje na resocializačných programoch v resocializačnom stredisku pobytovou formou, v rámci ktorých si nemôže zabezpečiť príjem vlastnou prácou,
  • je invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %,
  • má nepriaznivý zdravotný stav, za ktorý sa na účely tohto zákona považuje choroba, úraz alebo karanténne opatrenie, pre ktoré je fyzická osoba uznaná ošetrujúcim lekárom za dočasne práceneschopného na viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní,
  • je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a je odkázaná na osobnú asistenciu alebo opatrovanie, alebo sociálnu službu v zariadení pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby alebo domácu opatrovateľskú službu.

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

O dávku treba požiadať

Dávky v hmotnej núdzi podľa zákona dostáva domácnosť vtedy, keď príjem jej členov nedosahuje sumy životného minima a nevedia si alebo nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou, výkonom vlastníckych práv alebo uplatnením nárokov. Pravda píše, že ak je domácnosť v hmotnej núdzi, neznamená to ešte, že má automaticky nárok na poskytnutie pomoci v hmotnej núdzi. Tento nárok si musí rodina uplatniť.

O dávku môže požiadať prostredníctvom písomnej žiadosti. Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi a osobitný príspevok potom môže podať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa.

Na tom istom mieste si potom môžeš uplatniť aj nárok na osobitný príspevok. Na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny musíš však doručiť žiadosť, ktorej obsahom je vznik právneho vzťahu. A to pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu dohodnutého najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času a dohodnutom príjme najmenej vo výške minimálnej mzdy zodpovedajúcej dohodnutému rozsahu týždenného pracovného času, najviac vo výške dvojnásobku minimálnej mzdy. Ak všetky uvedené skutočnosti zmluva obsahovať nebude, príspevok nedostaneš.

Časovo obmedzený

Ochranný príspevok pre občanov s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom podlieha časovým obmedzeniam. Ak zdravotné problémy pretrvávajú nepretržite dlhšie ako tri mesiace, nárok na príspevok ti zaniká. Posledný deň tretieho mesiaca je zároveň posledným dňom vyplácania príspevku, informuje ministerstvo na svojej webovej stránke.

V prípade osôb uznaných za dočasne práceneschopné na viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní sa uplatňujú špecifické pravidlá. Vyplácanie ochranného príspevku sa zastaví od mesiaca, v ktorom dôjde k porušeniu liečebného režimu členom domácnosti alebo k nesplneniu oznamovacej povinnosti o začiatku či konci dočasnej pracovnej neschopnosti. V prvom prípade sa vyplácanie obnoví po ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti, v druhom prípade sa príspevok nevypláca do konca mesiaca, keď bolo zistené porušenie povinnosti.

Existuje však možnosť predĺženia poskytovania príspevku. Ak posudkový lekár pred uplynutím trojmesačného obdobia potvrdí pretrvávanie nepriaznivého zdravotného stavu, príspevok môže byť vyplácaný až 12 mesiacov. Po tomto období nárok definitívne zaniká. Rovnako zaniká aj v prípade, ak nepriaznivý zdravotný stav trvá kumulatívne 12 mesiacov počas štyroch po sebe nasledujúcich rokov.

Tieto pravidlá majú za cieľ zabezpečiť spravodlivé a efektívne poskytovanie ochranného príspevku tým, ktorí ho skutočne potrebujú, a zároveň predchádzať jeho zneužívaniu.

Zdroje: SITA, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Pravda, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

Najnovšie videá

Trendové videá