Kováčik je na slobode: Vyzlieka z talára Záleskú, kritizuje Lipšica a Šúreka by chcel vidieť obvineného

  • Bývalého špeciálneho prokurátora prepustili na slobodu v stredu
  • Ide o dočasné prerušenie výkonu trestu
  • V piatok poskytol prvý rozhovor
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je na slobode.
Kováčika prepustili v stredu. Startitup/Ivan Mego
  • Bývalého špeciálneho prokurátora prepustili na slobodu v stredu
  • Ide o dočasné prerušenie výkonu trestu
  • V piatok poskytol prvý rozhovor

Len v stredu tento týždeň sa bývalý špeciálny prokurátor dostal dočasne na slobodu. Ako sme ťa informovali, znamená to, že bude na slobode do času rozhodnutia Najvyššieho súdu. V prípade, že súd dovolaniu nevyhovie, znamenalo by to návrat Dušana Kováčika do výkonu trestu. To potvrdil aj v úvode rozhovoru, ktorý poskytol Mimi Šramovej.

Interview s Kováčikom sa uskutočnilo len dva dni po jeho prepustení a hneď na jeho začiatku stále odsúdený exprokurátor skritizoval politikov opozície. Povedal tiež, že prokurátora Šúreka a ľudí, ktorí ho stíhali, by mali obviniť zo zosnovania zločineckej skupiny. Sudkyňu Pamelu Záleskú by zas vyzliekol z talára. Kováčik nie je monitorovaný prostredníctvom elektronického náramku a rovnako nemá zákaz vycestovať do zahraničia.

O dovolaní rozhodnuté nie je

Celým procesom dočasného prepustenia exprokurátora sprevádzala na svojom blogu aj Júlia Mikolášiková prezývaná „Piraňa“. Pripomína, že Najvyšší súd SR Dušana Kováčika definitívne odsúdil v máji 2022. Trest dostal za prijatie úplatku 50-tisíc eur za „vybavenie“ prepustenia Ľubomíra Kudličku z väzby a za to, že mal vyniesť z prokuratúry utajované dokumenty. Zadržali ho a obvinili ho v októbri 2020.

Ako hovorí Kováčik v rozhovore, dovolanie podal ako mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR. Zároveň podal aj podnet ministrovi spravodlivosti, navrhol tiež prerušenie výkonu trestu. Mikolášiková píše, že hovorkyňa súdu Alexandra Važanová uviedla, že o samotnom dovolaní sa ešte nerozhodlo, s tým, že trestný spis bol 4. marca 2024 na vyžiadanie zapožičaný Ministerstvu spravodlivosti SR.

„Podľa názoru ministra boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie,“ uviedla hovorkyňa Barbora Škulová v stanovisku, ktoré Mikolášiková zverejnila.

Minister spravodlivosti Boris Susko 7. augusta podal dovolanie v trestnej veci odsúdeného Dušna Kováčika a reagoval tak na doručený podnet obhajcu, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený. Informovala hovorkyňa ministerstva Barbora Škulová. Súčasne s podaním dovolania rozhodol o prerušení výkonu rozsudku Najvyššieho súdu SR. 

Kováčik v rozhovore Suska obhajoval so slovami, že minister o jeho dočasnom prepustení určite rozhodol  po „veľmi starostlivom preštudovaní spisu“. Odmieta, že by šéf rezortu spravodlivosti svojím konaním ovplyvnil rozhodnutie súdov. „Je to absolútna hlúposť,“ okomentoval.  Ak mu súd nevyhovie, vráti sa do väzenia. „Hlava je tam stále, telo tu,“ povedal bývalý špeciálny prokurátor Šramovej.

S prepustením nepočítal

Na slobodu sa dostal priamo na základe rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska. Vo včerajšom rozhovore hovorí, že k obvineniu prokurátora Michala Šúreka a policajtov, ktorí prispeli k jeho odsúdeniu, došlo neskoro. Kováčik by chcel, aby prokurátor Šúrek aj bývalí vyšetrovatelia Ján Čurilla, Pavol Ďurka a Ľubomír Daňko boli obvinení aj zo zosnovania zločineckej skupiny.

„Zaráža ma, že to nebolo kvalifikované ako zločinecká skupina, ale len zneužitie právomoci verejného činiteľa. Pevne verím, že ešte príde ďalšia kvalifikácia,“ povedal Kováčik. „Konať však treba rýchlo, nie s oneskorením dvoch, troch rokov,“ dodal. Ako problém tiež vidí, že ľudia, ktorí prispeli k jeho odsúdeniu, nie sú stíhaní vo väzbe.

„Chápem vyjadrenia koaličných politikov, že oni sú iní. To je pekné, že sú iní, ale treba rešpektovať zákon. Oni jačia a nie sú pritom vôbec vo väzbe,“ vyhlásilNeopomenul ani opozíciu, hneď v úvode spomína Branislava Gröhlinga či exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Kritikov jeho prepustenia nazval „škriekajúcimi paviánmi“ a povedal, že nerozumie hystérii, ktorá okolo toho vznikla, keďže minister len využil svoje kompetencie.

Vo väzení si podľa vlastných slov žil svoj život a o prepustení sa dozvedel len 30 minút predtým, ako sa uskutočnilo. „Žil som si ten život svoj, v práci, v sklade som bol,“ opísal moment, kedy sa o pustení na slobodu dozvedel. Dozorcovi neveril, myslel si, že žartuje.

Problém so Záleskou aj Lipšicom

Okrem Šúreka nevynechal ani kritiku sudkyne Pamely Záleskej. Tá ho odsúdila ho odsúdila na prvom stupni Špecializovaného trestného súdu. Informoval o tom aj portál Aktuality. V piatkovom rozhovore ju vyzval, aby z justície odišla. Dôvodom na jej koniec v talári je pre Kováčika fakt, že Záleská v rámci procesu uverila svedkovi, mafiánovi Matejovi Zemanovi, a nie jemu. „Po 36 rokoch na prokuratúre… Čo si mám potom myslieť o takejto sudkyni?“ pýta sa.

Telefonát sudkyne so spomínaným Zemanom zverejnil Robert Fico v roku 2022, píše Nový Čas. Žiadal, aby sudkyňa skončila. Premiér vtedy tvrdil, že telefonát bol odpočúvaný legálne. Z nahrávky podľa neho vyplývalo, že sudkyňa dávala podozrivému pokyny s úmyslom chrániť ho. Odohrať v auguste 2021 a súvisí s ospravedlnením Zemana na súdnom pojednávaní v prípade teraz prepusteného Kováčika.

Bývalý špeciálny prokurátor povedal, že úradu, ktorý viedol veril. „Bol som presvedčený, že je správne, že ten úrad vznikol. Ale potom podľa prišiel tento skvost a skončilo sa to tak, ako sa to skončilo,“ uviedol v piatok, čím narážal na svojho nástupcu Daniela Lipšica.„Čudujem sa, čo ešte robí na prokuratúre,“ dodal Kováčik.

Rozruch v súvislosti s Kováčikom zažil Lipšic vďaka daru, ktorý dostal od kolegov k 50. narodeninám. Malo ísť síce len dar, napriek tomu z toho bola kauza ťahajúca sa niekoľko týždňov. Dostal totiž obraz, kde odtína hlavy drakovi, pričom jedna patrila práve Kováčikovi. Ďalšie hlavy zosobňovali Roberta Fica, Robert Kaliňáka a generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Informoval o tom Denník SME.

Obraz dokonca preverovala aj etická komisia, pochybenie však nenašla. Stanovisko komisie prijal Kováčik podľa vlastných slov kriticky. Hovorí, že ak by to písal on, hanbil by sa za to. „Ak niekto robí prokurátora, mal by mať okrem vedomostí aj určitú odvahu, nemal by to byť smelý zajko z Afriky, oprdený,“ dodal v rozhovore.

Komu dal rozhovor

Miriam alebo Mimi Šramová, ako sa sama nazýva je starou známou tvárou dezinformačnej scény. Ako sme ťa informovali v novembri minulého roka, povýšila na lepšie miesto. Stala sa totiž poslaneckou asistentkou Ivana Ševčíka z SNS.

Šramová sa v posledných rokoch zviditeľnila prostredníctvom videorozhovorov, napríklad s lídrom Smeru Robertom Ficom, Ľubošom Blahom (Smer-SD) či Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ale aj Milanom Uhríkom (Republika), Štefanom Harabinom či Rudolfom Huliakom (nominant SNS).

Jej rozhovory majú na Youtube státisíce videí, samotný rozhovor s Kováčikom mal v čase publikovania článku už takmer 93-tisíc zhliadnutí. Šramová nerobí rozhovory iba s politikmi. Napríklad vlani v Londýne navštívila známeho hoaxera Daniela Bombica, ktorý vystupuje pod pseudonymom Danny Kollar. Na Bombica vydali slovenské súdy 3 zatykače. Šramovej kanál na YouTube má aktuálne viac než 47-tisíc odberateľov.

Zdroje: YouTube/Rozhovory s Mimi Šramovou, Archív Startitup, Aktuality, Nový Čas, Sme, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá