Vitamíny ti môžu vo veľkých dávkach uškodiť. Vieme, ktorým kombináciám by si sa mal vyhnúť

  • Nadmerné užívanie vitamínov alebo ich nesprávne kombinovanie môže spôsobiť zdravotné problémy
  • Pozor najmä na vitamíny rozpustné v tukoch
vitamíny
Ilustračné foto – vitamíny Canva/bit245, mihailomilovanovic
  • Nadmerné užívanie vitamínov alebo ich nesprávne kombinovanie môže spôsobiť zdravotné problémy
  • Pozor najmä na vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamíny sú nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy a podieľajú sa na množstve kľúčových procesov v našom tele.

Existuje 13 základných vitamínov, vrátane vitamínov A, C, D, E, K a vitamínov skupiny B, ktoré zabezpečujú správne fungovanie tela, podporujú imunitu a chránia pred rôznymi ochoreniami.

Riziká nadmerného užívania vitamínov

Aj keď sú vitamíny nevyhnutné, ich nadmerné užívanie môže byť nebezpečné. Vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú A, D, E a K, sa ukladajú v tele a môžu sa hromadiť na toxickú úroveň, informuje portál iDnes.cz.

Napríklad príliš veľa vitamínu A môže poškodiť pečeň, zatiaľ čo nadmerný príjem vitamínu D môže viesť k zvýšenej hladine vápnika v krvi, čo je tiež nebezpečné. Vitamín E pri nadmernom užívaní môže oslabovať imunitný systém.

Interakcie a kombinácie vitamínov

Problémy môžu nastať aj pri nevhodných kombináciách vitamínov. Napríklad vitamín C môže zablokovať účinky vitamínu B12, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie, uvádza CNN Prima NEWS.

Nadmerné dávky vitamínov môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako sú bolesti hlavy, zažívacie ťažkosti alebo zvýšený krvný tlak.

Špeciálne prípady

Ľudia s ochorením obličiek by mali byť obzvlášť opatrní pri užívaní vitamínov, pretože obličky hrajú kľúčovú úlohu pri regulácii množstva vitamínov v tele.

Pacienti s obličkovými problémami majú zníženú schopnosť spracovávať niektoré vitamíny, najmä vitamín D. Vysoké dávky vitamínov rozpustných v tukoch môžu viesť k ich nahromadeniu v tele, čo môže byť nebezpečné.

Vitamín A je obzvlášť rizikový, pretože sa môže hromadiť na toxickú úroveň, ak je užívaný bez dohľadu lekára.

Dôležitosť vyváženej stravy

Väčšina ľudí si môže zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov prostredníctvom vyváženej stravy.

Vitamíny skupiny B, napríklad, sú nevyhnutné pre tvorbu energie a správne fungovanie nervového systému, zatiaľ čo vitamín C podporuje imunitu a zdravie ciev.

Vitamín E chráni bunky pred oxidáciou a vitamín K je nevyhnutný pre zrážanie krvi.

Aké vitamíny ti chýbajú?

Ako sme ťa nedávno informovali v tomto článku, častou príčinou únavy môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov. Tieto živiny sú nevyhnutné pre energetické procesy v tele.

Napríklad vitamíny skupiny B, ako B12, podporujú tvorbu energie a zdravie nervového systému. Nedostatok vitamínu C môže znižovať odolnosť voči únave, keďže ovplyvňuje tvorbu kolagénu a karnitínu, ktoré premieňajú tuky na energiu.

Vitamín D je kľúčový pre zdravie kostí a svalov, a jeho nedostatok môže viesť k fyzickej aj duševnej únave. Zinok zlepšuje prenos nervových vzruchov a imunitu, zatiaľ čo nedostatok železa spôsobuje anémiu, čo zhoršuje pocit únavy a slabosti.

Na zlepšenie energie a celkového zdravia je dôležitá pestrá strava bohatá na tieto vitamíny a minerály.

Zdroje: iDnes.cz, CNN Prima NEWS

Najnovšie videá

Trendové videá