Zdravotná staroslivosť len pre „vyvolených“ Slovákov: Lekári avizujú zatváranie a spoplatňovanie

  • Rozpočet pre zdravotníctvo je nedostačujúci
  • Na dieru v rozpočte doplatia pacienti, upozorňujú lekári
Žena u lekára v ambulancii a peniaze.
Ilustračné foto TASR/Radovan Stoklasa, Unsplash/@Hans Ripa
  • Rozpočet pre zdravotníctvo je nedostačujúci
  • Na dieru v rozpočte doplatia pacienti, upozorňujú lekári

Lekárske organizácie upozorňujú na vážnu finančnú situáciu v zdravotníctve. Ako informuje portál tvnoviny.sk, tá by mohla viesť k spoplatneniu vyšetrení alebo dokonca k zatváraniu ambulancií. Apelujú na vládu, aby zabezpečila potrebné financie, pretože na udržanie zdravotnej starostlivosti do konca roka chýba 300 miliónov eur.

Podľa slov lekárov tento rozpočtový deficit zasiahne predovšetkým pacientov, ktorí by mohli pocítiť zhoršenie prístupu k zdravotným službám.

Problémové vybavenie ambulancií

Lekári bijú na poplach, pretože finančné rezervy sa vyčerpali. Upozorňujú, že bez dodatočných peňazí nebudú môcť naďalej prevádzkovať svoje ambulancie tak, ako doteraz.

„Naozaj sa na Slovensku dostávame do situácie, kedy ambulantná starostlivosť začína byť výdobytkom tých, ktorí si ju môžu zaplatiť,“ uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová pre tvnoviny.sk.

„Treba povedať, že nielen že budú nezmluvní, jednoducho tie ambulancie sa budú zatvárať a už sa nikdy neobnovia,“ vysvetľuje prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) Štefan Zelník. 

Problémy potvrdzuje aj ušná lekárka zo Senice. Prevádzkové náklady sú vysoké a platby od poisťovní už nepokrývajú výdavky.

„Sú to mzdové náklady, vybavenie ambulancií. Samozrejme, nájom, energie a všetky poplatky,“ ozrejmila Ivana Vrancová.

„Nám nedostatok financií spôsobuje nemožnosť prijímať akéhokoľvek zdravotníckeho pracovníka, či hovoríme o laborantoch, o sestrách. V tejto situácii my nedokážeme zabezpečiť ani chod tých ambulancií, ani rozvoj,“ opisuje Marián Šóth, šéf Asociácie súkromných lekárov. 

Ozdravný plán

Odborníci z asociácií už pri príprave rozpočtu varovali, že peniaze pre zdravotníctvo nebudú stačiť. Ministerka Zuzana Dolinková plánuje požiadať o dodatočné financie.

„Určite ideme rokovať s ministrom financií. Aktuálne čakáme na vypracovanie ozdravného plánu VšZP,“ informovala ministerka. 

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa očakáva stratu 169 miliónov eur. Podľa šéfky Asociácie zdravotných poisťovní však budú v mínuse aj ostatné poisťovne.

„Všetky zdravotné poisťovne predpokladajú hospodárske výsledky ako stratu. Na to, aby sme splnili svoje predpokladané záväzky – čo sú prenesené zdravotné potreby našich poistencov, nám bude chýbať 305 miliónov,“ uviedla výkonná riaditeľka asociácie Dajana Petríková.

Podľa informácií TASR boli zdravotné poisťovne koncom júna v strate 84,8 milióna eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dosiahla stratu 49,1 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera 24,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu 11,2 milióna eur. TASR o tom informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

ambulancia (2)
zdroj: TASR/František Iván

Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov, upozorňuje, že čoraz viac ambulancií prestáva uzatvárať zmluvy so zdravotnými poisťovňami a prechádza na priamu platbu, čo negatívne dopadá na pacientov.

Lekárka Vrancová dodáva, že ak nebude ich práca primerane ohodnotená, budú nútení požadovať platby priamo od pacientov, čo by bolo obzvlášť problematické v regiónoch s jedinou ambulanciou, kde pacienti nemajú inú možnosť.

Doplatky v ambulanciách teraz skúma aj audit, ktorého výsledky ministerstvo plánuje predstaviť v septembri.

Nový systém v záchrannej zdravotnej službe

Súčasné výzvy v zdravotníctve, ako nedostatočné financovanie a hrozby zatvárania ambulancií, prichádzajú v čase, keď Slovensko zavádza nový systém v záchrannej zdravotnej službe, známy ako rendez-vous (RV).

Od augusta budú na Slovensku fungovať nové typy ambulancií u troch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Informácie o tom prinieslo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

„Do projektu sa zapoja Záchranná služba Košice s RV Košice, Záchranná zdravotná služba Bratislava s RV Žilina a spoločnosť RZP s posádkou RV v Trenčíne, ktoré získali od ministerstva zdravotníctva právoplatné rozhodnutia. Na spoločných stretnutiach garantovali, že sú materiálne, technicky aj personálne pripravení,“ uviedli zástupcovia OS ZZS SR.

Nový systém v záchrannej zdravotnej službe sa spomínal už v minuloročnej novele o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

„Som úprimne rád, že po dlhých mesiacoch odbornej a precíznej prípravy môžem oznámiť, že od 1. augusta spúšťame testovaciu prevádzku tohto systému,“ povedal riaditeľ operačného strediska Osama Al-Khaldi.

Ministerka zdravotníctva vyjadrila svoje očakávania: „Verím, že tieto ambulancie, ktoré sa osvedčili aj v iných európskych krajinách, sa po testovacej fáze rozšíria do viacerých regiónov Slovenska.“

Ambulancia rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime (RV) má zabezpečiť rýchlejšie poskytovanie odbornej zdravotnej starostlivosti. Ide o vozidlo s lekárom a vybavením podobným klasickej ambulancii rýchlej lekárskej pomoci.

Zdroje: tvnoviny.sk, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá