Šimkovičová si najala špičkových právnikov: Za 6-tisíc majú vyriešiť kuriózny spor

  • Internetovú doménu stvr.sk niekto kúpil, čím predbehol rezort kultúry
  • Ten chce ale teraz doménu získať za pomoci právnikov
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová za mikrofónom a budova Slovenského rozhlasu
Ilustračné foto TASR/Pavol Zachar, TASR/Dano Veselský
  • Internetovú doménu stvr.sk niekto kúpil, čím predbehol rezort kultúry
  • Ten chce ale teraz doménu získať za pomoci právnikov

Ministerstvo kultúry SR teraz rieši komplikovanú situáciu pri rebrandingu Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Predstavitelia rezortu zistili, že internetovú doménu stvr.sk medzitým odkúpil niekto iný. Preto sa rozhodli využiť služby právnikov, aby doménu získali späť. Nie je zatiaľ jasné, či v tom uspejú, ale už teraz vieme, že celý proces rebrandingu STVR bude stáť viac, než sa pôvodne plánovalo.

Denník N informuje, že Slovenská televízia a rozhlas sa rozhodli angažovať právnikov na získanie domény stvr.sk. Po tom, čo vláda oznámila plán premenovať RTVS na STVR, si niekto rýchlo zaregistroval túto doménu.

Hoci identita majiteľa nie je verejne známa, je pravdepodobné, že ide o odporcu vlády. V apríli totiž presmeroval doménu na petíciu proti únosu RTVS, ktorá získala viac ako 85-tisíc podpisov. Na stránke je dnes k dispozícii už len kontaktný e-mail admin@stvr.sk.

Alternatívne riešenia pre STVR

STVR má viacero ciest, ktorými sa môže uberať. Jednou z nich je pokus o kúpu domény priamo od jej vlastníka, aj keď to v tomto prípade nemusí byť reálne.

Alternatívne môže STVR hľadať riešenie cez súd alebo sa obrátiť na Arbitrážne centrum pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR). Toto centrum ponúka rýchlu a efektívnu cestu na mimosúdne vyriešenie sporov súvisiacich s registráciou alebo používaním domény. Rozhodnutie v takýchto prípadoch vydávajú experti Centra ADR do 30 dní.

budova slovenskeho rozhlasu
zdroj: TASR/Michal Svítok

„Zvyčajne sa rozhoduje v horizonte 2 až 3 mesiacov od podania návrhu a zaplatenia poplatku za vedenie sporu,“ uviedla pre Denník N právnička Zuzana Adamová, ktorá je tiež expertkou Centra ADR.

Cybersquatting

Advokátska kancelária Barrister Legal získala od ministerstva zmluvu v hodnote 6-tisíc eur. STVR vidí v registrácii domény stvr.sk iným subjektom jednoznačný prípad tzv. cybersquattingu.

„Advokátska kancelária sa zaväzuje poskytovať Klientovi právne služby a právne poradenstvo pre klienta vo veci získania domény stvr.sk, vrátane alternatívneho riešenia cybersquattingu tejto domény prostredníctvom Centra ADR,“ píše sa v predmete zmluvy.

Cybersquatting predstavuje situáciu, keď niekto zámerne obsadí a používa doménu na úkor značky, názvu alebo mena inej osoby s cieľom zneužívať ich meno či značku.

Náklady na rebranding verejnoprávneho média budú určite vyššie, než sa pôvodne očakávalo. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) pôvodne tvrdila, že rebranding nepresiahne 10-tisíc eur. Avšak už len samotné nové logá, ktoré ešte neboli zverejnené, stáli rezort 9 800 eur. Právnici prinesú ďalší výdavok vo výške 6-tisíc eur, pričom rebranding je len na začiatku.

Niekoľko dôležitých kritérií

Denník N upozornil na to, že verejnoprávne médium musí splniť niekoľko kritérií, ak chce v spore uspieť. Musí preukázať, že doména je rovnaká alebo podobná chránenému označeniu, na ktoré má STVR práva. Tiež musí byť možná zámena medzi doménou a týmto označením a treba preukázať, že pri registrácii domény došlo k zlému úmyslu. Aj keď sa zdá, že podmienky sú splnené, právne je situácia zložitejšia.

„Problém vidíme predovšetkým v tom, že doména stvr.sk bola zaregistrovaná už 11. marca 2024, pričom STVR môže svoje práva k doméne oprieť jedine o práva vyplývajúce z jej názvu,“ uviedol pre Denník N advokát Zoltán Nagy z kancelárie TaylorWessing.

STVR bola založená až po tom, čo zákon nadobudol účinnosť 1. júla. Pred týmto dátumom však nemala k svojmu názvu registrované žiadne práva, vrátane ochranných známok. Zákon navyše uvádza len plný názov Slovenská televízia a rozhlas, skratku STVR nespomína. Odborníci to hodnotia ako chybu ministerstva. Bez zabezpečenia domény či ochrannej známky nemajú štát ani firma automatický nárok na rovnakú doménu. Ak štát neuspeje pred Centrom ADR, stále môže ísť na súd, ale to by mohlo znamenať dlhé súdne spory.

Zdroje: Denník N, crz.gov.sk

Najnovšie videá

Trendové videá