Až 50 % Slovákov, ktorých preverili, má nesprávne nastavenú liečbu: „Pacient bol predávkovaný opiátmi“

  • Farmaceutka varuje, že niektoré kombinácie liekov môžu byť nebezpečné
  • Teraz si môžeš nechať skontrolovať interakcie liekov z pohodlia domova
Staršia žena u lekára
Freepik
  • Farmaceutka varuje, že niektoré kombinácie liekov môžu byť nebezpečné
  • Teraz si môžeš nechať skontrolovať interakcie liekov z pohodlia domova

Lekárna.cz, sesterská spoločnosť najväčšej online lekárne na Slovensku, MojaLekáreň.sk, rozšírila svoju ponuku o inovatívne zdravotnícke služby, ktoré sú od apríla tohto roka dostupné pre slovenských zákazníkov, a to priamo z pohodlia ich domovov.

Nový segment služieb bol vyvinutý tímom špičkových odborníkov. Medzi najvyhľadávanejšie patrí liekový audit, ktorého kvalitu a odbornosť garantuje vedúca online poradne Mojalekáreň.sk, Mgr. Pavla Horáková.

„Ľudia sa v online poradni veľmi často pýtajú na interakcie nielen liekov, ale aj doplnkov stravy a zároveň, my, farmaceuti, vieme, že aj často robia chyby,“ vysvetľuje Horáková.

„Prišli sme preto s liekovým auditom, ktorý chyby odhalí a zabráni prípadným nebezpečným komplikáciám. Až polovica našich zákazníkov, ktorí si liekový audit objednajú, nemá zvolenú správnu kombináciu liekov. To je moment, keď vieme, že posun k službám bol dobrý krok.“

Zlé kombinácie liečiv

Liekový audit je určený každému, kto dlhodobo, teda viac ako tri mesiace, užíva štyri alebo viac liekov. „Zákazníkmi sú väčšinou pacienti, ktorí konzumujú cez 10 piluliek denne. Tu už prestáva zábava, pretože ich majú logicky predpísané od viacero lekárov. Kontraindikácie sú viac ako isté,“ hovorí Horáková.

Najčastejšou chybou, s ktorou sa stretáva, je užívanie dvoch liekov s rovnakou účinnou látkou, ale pod rôznymi názvami, čo sa stáva najmä vtedy, keď ich pacientovi odporučia priamo v lekárni.

Využitím novej služby získa pacient komplexný prehľad o svojich liekoch, vrátane toho, či je ich kombinácia bezpečná a efektívna, alebo či hrozia interakcie, ktoré môžu ovplyvniť účinnosť liečby. Zároveň sa dozvie, ako správne užívať lieky alebo doplnky stravy, a môže získať ďalšie odporúčania týkajúce sa životného štýlu.

Od spustenia služby vypracovala Mgr. Pavla Horáková priemerne štrnásť auditov mesačne. „Pri polovici pacientov som zistila problém. Stal sa mi prípad, kedy bol pacient predávkovaný opiátmi, ktoré mal predpísané od rôznych lekárov. Predávkovanie opiátmi môže mať naozaj fatálne následky.“

Liekový audit, najmä pri zložitejších prípadoch, zvyčajne trvá dve a pol hodiny. Hlavným cieľom je poskytnúť zákazníkovi dôkladnú starostlivosť a pocit istoty, že jeho liečba je správne nastavená a môže svoje lieky bezpečne užívať.

Výstupom z liekového auditu je detailná správa, ktorá môže viesť k úprave liečby alebo potvrdeniu jej správnosti. Pacient v nej vždy nájde odporúčania, či je potrebné konzultovať kombináciu liekov s lekárom, alebo či môže pokračovať v liečbe bez obáv.

Spätná väzba

Jednou z prvých zákazníčok, ktoré využili liekový audit, bola mladá žena, ktorá objednala službu pre svoju babičku. Zistila, že lieky na zníženie cholesterolu, konkrétne statíny, ktoré jej babička užíva, nie sú vhodné v kombinácii s grepmi. Na túto skutočnosť vraj nikdy nebola upozornená v kamennej lekárni, a preto bola za túto informáciu veľmi vďačná.

„Pri jednom pacientovi ošetrujúca lekárka spolupracovala a liečbu na základe výsledku môjho auditu nastavila inak.“ V ďalšom prípade sa pacient stretol s nepochopením a nedostatkom ústretovosti zo strany ošetrujúceho lekára pri snahe znížiť dávku predpísanej liečby. Táto skúsenosť ho podnietila, aby si pre istotu nechal vypracovať liekový audit.

„Dokonca máme zákazníčku, ktorá si službu objednala, ale medzičasom má predpísaný nový liek a čakajú ju ďalšie odborné vyšetrenia, službu chce využiť opakovane. Ostatní zákazníci si viac-menej len chceli potvrdiť a overiť správnosť nastavenej liečby.“

Zdroj: Mgr. Pavla Horáková

Najnovšie videá

Trendové videá