Klimatický fenomén La Niña udrie v plnej sile. Prinesie drastické zmeny v počasí na celom svete

  • Klimatický fenomén La Niña zamáva so svetovým počasím
  • Podľa odborníkov by mal tento jav naplno prepuknúť na jeseň
Žena s dáždnikom kráča v snehu a sneženie.
Ilustračné foto TASR/Dano Veselský, TASR/František Iván
  • Klimatický fenomén La Niña zamáva so svetovým počasím
  • Podľa odborníkov by mal tento jav naplno prepuknúť na jeseň

Americkí odborníci na počasie upozorňujú na výrazné zmeny, ktoré nás čakajú v nadchádzajúcich mesiacoch. S príchodom jesene sa očakáva intenzívny vplyv La Niña, čo môže spôsobiť rozsiahle výkyvy v počasí po celom svete.

Predpokladá sa, že tento klimatický fenomén zostane aktívny aj počas zimy. La Niña tým môže priniesť neobvyklé a extrémne podmienky v rôznych častiach sveta.

Kedy La Niña naplno prepukne?

Očakávajú sa výrazné zmeny počasia na celom svete, ktoré bude mať na svedomí jav La Niña. Tento klimatický fenomén sa tvorí v Tichom oceáne, najmä pri západnom pobreží Južnej Ameriky. Meteorológovia z NOAA predpovedajú, že sa La Niña začne formovať v blízkej budúcnosti.

Podľa odborníkov by mal tento jav naplno prepuknúť na jeseň. Najvyššia pravdepodobnosť jeho vzniku je medzi septembrom a novembrom, s odhadovanou šancou 66 %. Existuje tiež 74-percentná pravdepodobnosť, že La Niña pretrvá počas celej zimy.

Dopad La Niña na globálne počasie je značný a zvyčajne vyvoláva najväčšie obavy v Mexickom zálive, kde zvyšuje riziko hurikánov. NOAA predpovedá, že tento rok bude počet hurikánov výrazne vyšší. Zatiaľ čo v priemere zasiahne USA okolo 14 tropických búrok, tentoraz sa očakáva až 24, pričom 13 z nich by sa mohlo premeniť na hurikány.

Vyššie riziko zimných búrok

V zimných mesiacoch sa prejavy La Niña nezastavia, pričom najvýraznejšie zmeny sa očakávajú na severnej pologuli. Kým oblasti blízko rovníka by mali zažiť vyššie teploty a sucho, sever sa bude musieť pripraviť na chladné zimy.

Riziko zimných búrok sa taktiež zvýši, čo môže priniesť prudké poklesy teplôt spolu s hustým snežením alebo mrznúcim dažďom.

Takéto búrky predstavujú hrozbu pre vodičov na zľadovatených cestách, ale môžu tiež poškodiť poľnohospodárske plodiny a elektrické vedenie.

Lesné požiare

Grécko už teraz zažíva následky týchto zmien, keď kombinácia vysokých teplôt, sucha a silného vetra vytvára podmienky pre vznik a šírenie ničivých lesných požiarov.

V nedeľu sa stovky hasičov s desiatkami kusov techniky snažili zvládnuť požiare, ktoré zasiahli Grécko. Prácu im však sťažovali silný vietor, vysoké teploty a sucho. Správy o situácii priniesli agentúry Reuters a AFP, informovala TASR.

Viac ako 250 hasičov a niekoľko desiatok vozidiel zasahovalo pri požiari v severnej časti metropolitnej oblasti Atén, blízko obce Varnavas. Do akcie boli zapojené aj lietadlá a päť vrtuľníkov. Úrady nariadili obyvateľom evakuáciu.

Muž sa snaží uhasiť lesný požiar.
zdroj: TASR/ANSA

Ďalší požiar sa objavil v nedeľu blízko mesta Megara na západ od Atén. Obyvatelia museli opustiť svoje domovy, pričom s ohňom bojovalo niekoľko desiatok profesionálnych hasičov a dobrovoľníkov, podporovaných zhruba 20 kusmi pozemnej a leteckej techniky.

V blízkosti mesta Langadas, asi 15 kilometrov od Solúna na severe Grécka, vypukol ďalší požiar, ktorý sa podarilo čiastočne dostať pod kontrolu.

Grécky minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu, Vassilis Kikilias, varoval, že do 15. augusta bude vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Kombinácia vysokých teplôt, silného vetra a sucha podľa neho povedie k vyhláseniu najvyššieho stupňa ohrozenia na veľkej časti územia.

Riaditeľ Národného observatória v Aténach, Kostas Laguvardos, uviedol pre štátnu televíziu ERT News, že nedeľa bola najťažším dňom v boji proti požiarom, keďže rýchlosť vetra dosahovala 80 až 90 kilometrov za hodinu.

Grécko sa počas suchých a horúcich letných mesiacov pravidelne stretáva s množstvom lesných požiarov. Medzivládna komisia pre zmenu klímy Organizácie Spojených národov upozorňuje, že zvyšujúce sa teploty v dôsledku klimatickej zmeny predlžujú obdobia lesných požiarov a zvyšujú rozsah spálených plôch.

Zdroje: NOAA, Daily Galaxy, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá