Na Slovensku s nulovou toleranciou, inde prejdeš aj s 0,5 promile. Vieme, aké limity majú európske destinácie

  • V Európe je nulová tolerancia alkoholu skôr výnimkou
  • Tieto štáty povoľujú určité hladiny alkoholu v krvi
Vodič za volantom a skupina na večeri.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • V Európe je nulová tolerancia alkoholu skôr výnimkou
  • Tieto štáty povoľujú určité hladiny alkoholu v krvi

Na Slovensku ti za volantom neprejde žiadne množstvo alkoholu. Iné európske krajiny však nie sú až také prísne a jedno pivo k obedu ti problémy nespôsobí. Ak sa chystáš vycestovať, radšej si pozri tabuľku, ktorú sme ti pripravili. Prezradí ti, ktoré krajiny sú voči svojim šoférom benevolentné a nakoľko. 

European Transport Safety Council zverejnil aktuálny prehľad o povolených hladinách alkoholu v krvi pre vodičov v rôznych európskych krajinách. V niektorých štátoch sú stanovené rôzne limity pre bežných vodičov, profesionálov za volantom a začiatočníkov.

Zaujímavé je, že iba niekoľko krajín, ako napríklad Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko, uplatňuje prísnu nulovú toleranciu voči alkoholu u všetkých kategórií vodičov. Naši susedia ti však vodičský preukaz za pohárik pár hodín pred cestou nezoberú. 

Limity európskych krajín v promile

Samozrejme, alkohol za volantom nie je ani v týchto krajinách úplne bezúhonný. Ak spôsobíš dopravnú nehodu, ovplyvní výšku tvojej pokuty a môže byť priťažujúcou okolnosťou. Navyše, ak si nehodu zavinil ty, slovenská poisťovňa ti pravdepodobne opravy nepreplatí. Preto si radšej rozmysli, či chceš riskovať. 

Tieto krajiny nemajú nulovú toleranciu:

  • Belgicko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,5 ‰
  • Bulharsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,5 ‰
  • Cyprus: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Dánsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,5 ‰
  • Estónsko: Bežní vodiči: 0,2 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Fínsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,5 ‰
  • Francúzsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Grécko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Holandsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Chorvátsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,0 ‰, Začiatočníci: 0,0 ‰
  • Írsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Litva: Bežní vodiči: 0,4 ‰, Profesionálni vodiči: 0,0 ‰, Začiatočníci: 0,0 ‰
  • Lotyšsko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,5 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰
  • Luxembursko: Bežní vodiči: 0,5 ‰, Profesionálni vodiči: 0,2 ‰, Začiatočníci: 0,2 ‰

Slováci končia kvôli alkoholu na psychiatrii

Psychické problémy spôsobené užívaním alkoholu boli za rok 2022 najčastejšou príčinou nástupu Slovákov do ústavnej psychiatrickej liečby. Hospitalizovaných bolo 10.570 pacientov, čo predstavuje viac ako jednu štvrtinu zo všetkých prípadov.

Túto diagnózu však má iba sedem percent pacientov, navštevujúcich psychiatrické ambulancie. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), na ktoré poukázali z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ). Veľkú väčšinu prípadov, ktoré sa radia medzi poruchy psychiky a správania, zapríčinené užívaním alkoholu, tvorí syndróm závislosti.

„Dalo by sa očakávať, že diagnóza závislosti od alkoholu bude prevládať aj v ambulantnej liečbe, pretože po prepustení z ústavnej liečby majú všetci pacienti odporúčanie hlásiť sa do troch dní u ambulantného psychiatra. Podľa dát je však spomedzi diagnóz liečených ambulantne závislosť od alkoholu až piata v poradí za depresiami, úzkosťami a inými psychickými poruchami,“ zhodnotil Ľubomír Okruhlica z CPLDZ. Pacientom, ktorí v liečbe nebudú pokračovať aj ambulantne, hrozí podľa jeho slov recidíva.

Viac ako polovica (57,4 percenta) ukončených hospitalizácií, ktorých dôvodom bol alkohol, trvala menej ako 14 dní. Podľa Okruhlicu však v týchto prípadoch nejde o liečbu závislosti. Do ústavnej liečby prijímajú pacientov s akútnymi stavmi, kde je potrebná hospitalizácia aspoň na niekoľko dní na takzvanú detoxifikáciu a prekonanie abstinenčných príznakov.

„Liečba samotnej závislosti trvá nasledujúce týždne a mesiace v psychiatrických ambulanciách. A je rozhodujúca z hľadiska udržania abstinencie u ľudí, ktorí majú závislosť,“ pripomenul Okruhlica.

Zdroje: ETSC, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá