Z ministerstva kultúry unikol zoznam „zakázanej literatúry“. Šimkovičová zakazuje konšpirátorský web

  • Ministerka Šimkovičová (nom. SNS) mala vydať zoznam zakázanej literatúry
  • Je na ňom časopis Zem a vek či manifest teroristu zo Zámockej ulice
Na snímke sa usmieva ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová (nominantka SNS) TASR/Jakub Kotian
  • Ministerka Šimkovičová (nom. SNS) mala vydať zoznam zakázanej literatúry
  • Je na ňom časopis Zem a vek či manifest teroristu zo Zámockej ulice

Opozičná poslankyňa Irena Bihariová na svojej sociálnej sieti informuje o tom, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vydala zoznam takzvanej „zakázanej literatúry“. Má ísť o literatúru, ktorá by mohla mať vplyv na radikalizáciu osôb.

„Dočítame sa v ňom aj o tom, že takéto diela môžu podporovať vieru v konšpiračné teórie. Lepšie by som podobný dokument nenapísala ani ja, ktorá sa na extrémizmus a dezinformácie špecializuje celý profesijný život,“ píše Bihariová.

Na zozname je Zem a vek či Ži*okracia

Podľa informácií Biháriovej má ísť o dokument, ktorý je štandardným edukatívnym materiálom pre zamestnancov ministerstva. Na zoznam sa dostali časopis Zem a Vek, Ži*okracia od väzobne stíhaného Mariána Magáta, ale aj manifest teroristu zo Zámockej ulici.

„Gratulujem redakcii Zem a vek a pánovi Magátovi, ktorí sa vďaka pani ministerke ocitli vo vybranej spoločnosti autorov ako Hi*ler, Alex J*nes, S*alin a ďalší, ktorým pochopiteľne nebudem robiť reklamu,“ uvádza Bihariová.

Problémy v kultúre

Informácia o tomto zozname prichádza v čase, keď Šimkovičová odvolala z funkcie riaditeľku SNG Alexandru Kusú aj riaditeľa SND Mateja Drličku. Novým riaditeľom SNG je Anton Bittner, ktorého meno je v kultúrnych kruhoch neznáme. Vedenie ministerstva ho však odprezentovalo ako manažéra a odborníka na stabilizáciu organizácií a ich rozvoj.

Redakcia Startitup obdržala od anonymného odosielateľa nahrávku, v ktorej nový riaditeľ Slovenskej národnej galérie (SNG) diskutuje so zamestnancami galérie. V nej opakovane hovorí o zlom nastavení financovania, no priznal tiež, že sa nevyzná v umeleckých dielach.

Konflikt vzniká aj medzi zamestnancami galérie a Šimkovičovou, ktorá sa na tlačovej konferencii vyjadrila, že galéria je prázdna a nevystavujú sa v nej žiadne diela. Zamestnanci SNG sa v uniknutej nahrávke pýtajú, či sa ich nový riaditeľ verejne zastane a povie, že SNG  v skutočnosti nie je prázdna. 

Nový riaditeľ reagoval, že je to subjektívne zhodnotiť, či je v galérii dostatok diel. „Vieme, že výstavná plocha je 6 000 m2. Viete mi povedať, koľko umeleckých diel je na tejto ploche vystavených? Pre mňa ako ekonóma, keď pôjdem za pani ministerkou a budem jej hovoriť, že máme vystavených 9 000 diel na 6 000 metrov štvorcových, pričom vo svete je štandard iný…“ nestihol dokončiť vetu, keď sa dav zamestnancov proti tvrdeniu vzbúril. 

„Tvrdenie, že či je galéria prázdna alebo plná, je subjektívne,“ vyhlásil Bittner a vyjadril sa, že sa so Šimkovičovou stretne a sľúbil, že to bude ešte tento mesiac.

Proti Šimkovičovej protestovalo 9 000 ľudí

V pondelok (12. 8.) sa v Bratislave na námestí SNP zišlo približne 9 000 ľudí, ktorí protestovali proti krokom Šimkovičovej. Štrajkový výbor zamestnancov telerozhlasu podporuje umenie, uviedli. Pripomínajú, že ročne vznikajú v STVR stovky diel vytvorených vo verejnom záujme. „35 rokov od Nežnej revolúcie cítime ohrozenie,“ hovorili na proteste a dodali, že sa nebudú poklonkovať mocným. Kritizovali aj členov novej rady STVR, kritériá na ich výber vraj neboli známe.

„Pani ministerka, toto je reputačný problém,“ uviedla členka výboru na margo toho, že Český rozhlas ruší spolupráce a schopní ľudia SVTR opúšťajú. Dav skandoval: „Nebudeme ticho!“ 

Na pódiu vystúpilo viacero známych osobností. Za zamestnancov SND prišla s príhovorom herečka Jana Oľhová. „Báť sa nie je pekné, ale báť sa treba, ak sa ohýba pravda,“ začala. Hovorila o audite, ktorý ministerstvo chce vykonať, a v rámci ktorého si chcú preverovať hercov. Prirovnávala to ku normalizácii a k tomu, čo sa dialo v roku 1968. „Slovenské národné divadlo je divadlo pre všetkých,“ povedala s tým, že nepotrebujú krízových manažérov. Ľudia skandovali „ďakujeme“. Vyzvala ľudí, aby sa zomkli a vydržali.

V mene zamestnancov SNG vystúpila s príhovorom Veronika Němcová, ktorá je sama umelkyňa a v kultúre pôsobí dlhé roky. Zdôraznila, že v galérii sa nachádza veľa obrazov úžasných umelcov a zďaleka nie je prázdna. Situáciu prirovnávala k časom normalizácie, či postupom, ktoré sú vlastné Maďarsku.

Zdroje: FB Irena Bihariová, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá